10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Unmatched – Cobble & Fog

Linda - Go or No Go

Unmatched is een tactisch spel voor 2 tot 4 spelers en goed om te weten is dat dit spel erg populair is onder echte spelliefhebbers. Er worden ook redelijk vaak Unmatched toernooien georganiseerd bijvoorbeeld, dus dat zegt altijd wel iets over de populaireit van een spel. Lees hieronder onze review en speluitleg!

Unmatched

Unmatched is een tactisch strijdspel dat perfect gespeeld kan worden met twee of vier spelers. De eerste versie is ‘Gevecht der legenden’. De andere Unmatched spellen die hierna zijn gekomen zijn op zichzelf staande spellen, maar kunnen ook als uitbreiding gebruikt worden. Als je met vier spelers speelt, vorm je met één andere speler een team, maar je hebt wel beide je eigen speelfiguur en acties.
Alle strijders zijn bekende figuren uit films, boeken of legendes. Denk aan Robin Hood, Medusa, Sinbad en King Arthur. Er zijn zoals zojuist al benoemd verschillende uitvoeringen van Unmatched en wat zo bijzonder is, is dat je alle strijders uit alle spellen kunt combineren met elkaar. Zo kun je dus continu een nieuw spel creëren met nieuwe tegenstanders.

Unmatched spellen:

Unmatched speluitleg

Het doel van het spel is natuurlijk om als laatste strijder te eindigen (of samen met je medestrijder, indien je in een team speelt). Iedere beurt bestaat uit twee acties en je mag zelf kiezen welke acties dit zijn. De verschillende acties zijn:

 • Verplaatsen: Neem een kaart van je trekstapel en verplaats vervolgens je strijder, indien je dit wel. Je mag ook op dezelfde plek blijven staan.
 • Beramen: Als je een kaart met een bliksem logo in je hand hebt en uit wil spelen, dan kies je voor beramen.
 • Aanvallen: Je gaat hiermee een tegenstander aanvallen.

Elke strijder heeft zijn eigen kracht. Zo kan de ene strijder verder lopen dan de ander, maar kan de andere strijder op grotere afstand aanvallen. Het is bij elke strijder even zoeken welke tactiek goed werkt en wij hebben ook allemaal onze eigen favoriet in huis. Groot compliment voor het spel dat er niet één strijder te ver boven de ander uit piekt waardoor diegene sneller wint. Dat is namelijk een hele uitdaging, om dit goed te ontwikkelen!

Het spelbord bestaat uit ronde velden; dit zijn de velden waarop je kunt lopen. Elke strijder start op een beginplek, eventueel samen met zijn of haar sidekick(s). Deze sidekicks zijn minder sterk, maar kunnen de tegenstander flink in de weg zitten of beschadigen.

Wanneer je de aanval op een andere strijder in zet, kies je uit je hand een aanvalskaart. Sommige kaarten hebben speciale krachten die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld nog een extra kaart aan je aanval mag toevoegen. Ook staan er regelmatig acties op de kaarten die je tijdens of na het gevecht mag uitvoeren.

Unmatched is een tactisch spel voor 2 tot 4 spelers en goed om te weten is dat dit spel erg populair is onder echt spelliefhebbers.

Unmatched Cobble & Fog

De nieuwste uitbreiding op het spel is Cobble & Fog, waar weer vier nieuwe strijders worden geïntroduceerd: Dracula, Jekyll & Hyde, Invisible Man en Sherlock Holmes.

 • Invisible man: de bijzondere eigenschap van de Invisible Man is dat hij razendsnel het bord over kan vliegen via de mistfiches die hij mag gebruiken. Hierdoor is hij een stuk lastiger aan te vallen. Maar wanneer een andere strijder op zijn mistfiche staat, kan hij die niet gebruiken. Gelukkig zijn er wel weer kaarten in zijn deck die hem kunnen helpen met het verplaatsen van de mistfiches Lekker tactisch spelen dus!
 • Dracula: Dracula krijgt drie Zuster sidekickfiches.
 • Jekyll & Hyde: hierbij hoort één transformatiefiche, waardoor je afwisselt tussen Jekyll en Hyde.
 • Sherlock Holmes: Sherlock heeft natuurlijk Watson als zijn sidekick.

Elke speler heeft van zijn strijder en eventueel van de sidekick een levensschijf. Hierop is het aantal levens te zien dat de strijder (en de sidekick) heeft. Wanneer je aangevallen bent en verloren hebt, haal je het aantal levens van de levensschijf af. Zodra je de 0 bereikt hebt, ben je verslagen en lig je uit het spel. Goed om te weten is dat je, wanneer je in teams speelt en nog een of meerdere sidekicks op het bord hebt staan, nog mag blijven spelen met je sidekick(s).

Wat verder bijzonder is aan Unmatched Cobble & Fog, is dat er geheime gangen op het spelbord zitten. Deze hebben we eerder nog niet gezien bij de Unmatched spellen. Je kunt als speler de gangen gebruiken om snel over het spelbord te verplaatsen.

 • Unmatched is een tactisch spel voor 2 tot 4 spelers en goed om te weten is dat dit spel erg populair is onder echt spelliefhebbers.
 • Unmatched is een tactisch spel voor 2 tot 4 spelers en goed om te weten is dat dit spel erg populair is onder echt spelliefhebbers.
 • Unmatched is een tactisch spel voor 2 tot 4 spelers en goed om te weten is dat dit spel erg populair is onder echt spelliefhebbers.
 • Unmatched is een tactisch spel voor 2 tot 4 spelers en goed om te weten is dat dit spel erg populair is onder echt spelliefhebbers.

Go or No Go

Hier in huis is Unmatched populair! Mijn kinderen vinden het een erg leuk spel: tactisch, het spel duurt niet te lang en de beurten gaan redelijk vlot. En daarnaast: als je zelf niet aan de beurt bent, kun je wel aangevallen worden dus je zit nooit lang te wachten tijdens het spel.
We kunnen er verder kort en lang over praten, maar feit is dat dit spel absoluut een GO krijgt en zeker een aanrader is voor kinderen (10+) en volwassenen die wel houden van een tactisch spel met zeker ook een geluksfactor (want je hebt nu wel eenmaal goede kaarten nodig om te kunnen winnen).

Trouwens, nog wel even een compliment over de doos waar het spel in zit. Wij worden hier als spelliefhebbers echt wel heel gelukkig van. Alles klopt, voor ieder fiche is een speciaal plekje en het ziet er gewoon allemaal netjes uit.

Facts

 • Adviesleeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 25 minuten
 • Aantal spelers: 2 – 4 spelers
 • Taal: Het gehele spel, dus handleiding en alle kaarten, is in het Nederlands
 • Adviesprijs: € 39,95 en hier te koop
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.