Inspiratie

Een goed onderhouden tuin: een wens die in vervulling kan gaan?

Het bezitten van een kleine buitenruimte is in feite een door velen gedeelde wens om een kleine moestuin te kunnen verzorgen

De groeiende belangstelling voor een gezondere en duurzamere levensstijl heeft een directe en duidelijke invloed op het vinden van woningen. Het bezitten van een kleine buitenruimte is iets dat veel mensen graag willen, bijvoorbeeld voor het onderhouden van een kleine moestuin, of om op zijn minst enkele aromatische zaailingen te hebben.

De gelukkige bezitters van een groene ruimte die als tuin kan worden gebruikt, worden als echt bevoorrecht beschouwd, maar al te vaak wordt een simplistisch verband gelegd: grond = moestuin. In staat zijn de vruchten van het land te verbouwen en vervolgens te oogsten is in feite verre van vanzelfsprekend. Het vergt tijd, kennis en een beetje geluk.

Terug naar het ritme van de natuur

Wie staat er bij het krieken van de dag op om de moestuin te onderhouden voor een lange werkdag? Of wie is bereid om een aangename zondagmiddag van bingewatchen in te ruilen voor het slopende werk van het verplaatsen van de aarde?

Toch biedt het verzorgen van een eigen groentetuin ontelbare voordelen die op het eerste gezicht misschien niet opvallen: het is niet alleen mogelijk om “veilige” groenten te eten, waarvan men de herkomst kent en de behandelingen om de groei te garanderen. Met een eigen tuin kan men zich voeden met groenten en fruit van het seizoen en het ritme van de natuur herontdekken, zowel aan tafel als in het dagelijkse leven.

Voor veel amateurtuinders is het verzorgen van het land een ideale hobby om zich los te maken van de hectiek van hun dagen, tussen verkeer, werk en huishoudelijk werk.

Niet alleen groenten

In veel gevallen is de eerste ‘groene’ liefde bloemen. Je begint met een plantje, misschien een geschenk dat je besluit te planten. Als het experiment een succes is, proberen we er nog een en dan nog een: we hebben het over de ‘bedwelmende’ geur van bloemen en in feite lijkt het erop dat parfum en kleuren een soort verslaving worden voor hen die ervoor kiezen ze te kweken. De groenten komen later bijna om een nieuwe en blijvende passie voor het land te bezegelen.

Bloemen en groenten zijn twee kanten van dezelfde medaille: de aarde profiteert allebei van elkaar. Een ruimte die het ene jaar als bloembed gebruikt wordt, kan het volgende jaar een uitstekende ruimte zijn voor tomaten en aubergines. Het is het principe van gewasrotatie, ideaal om de planten steeds de voedingsstoffen te laten vinden die ze in de bodem nodig hebben.

Rangschik de ruimten

De mooiste tuinen, gekweekt in moestuinen of verdeeld in prachtige kleurrijke bloembedden, hebben één ding gemeen: ze zijn heel netjes. Maar hoe krijg je de zaden zover dat ze vruchten dragen op een manier die perfect evenwijdig is met de rand? Of hoe maak je prachtige afwisselende kleurspellen?

Het geheim is er, maar je ziet het niet altijd! Het zijn borderranden en ze hebben niet alleen esthetische voordelen: ze maken weliswaar een perfecte organisatie van groene ruimten mogelijk, maar ze hebben ook een beschermende functie door onkruid weg te houden of de overmatige vermeerdering van sommige wortels te voorkomen.

De randen kunnen van plastic gemaakt zijn, maar ook van natuurlijke materialen zoals hout of steen. In sommige gevallen kunnen de ruimtes afgebakend worden door andere planten: dit is het geval met die prachtige tuinen die omringd worden door lavendelplanten. Een hele mooie oplossing, maar zeker arbeidsintensiever.

Sommige randen hebben een bijzondere vorm, met het uiteinde naar buiten gebogen, om een doeltreffende barrière te vormen tegen slakken en naaktslakken.

Hier (www.borderrand-kantopsluiting.nl/) vind je een ruime keuze aan mogelijke oplossingen om je tuin beter te organiseren en te beschermen, zowel in de tuin als in de bloembedden.

Een milieuvriendelijke tuin

Om duurzaam en gezond fruit en groenten op tafel te brengen, is het belangrijk de juiste meststoffen te kiezen. Je kunt je tuin voeden met compost, mits je alles in huis hebt om een bodem te krijgen die rijk is aan ultra-voedende organische stoffen. Op de markt is ook mest, het ‘middel van grootmoeder’ voor het land. Een zeer oude en altijd doeltreffende methode om de grond voor te bereiden, of er nu een moestuin, gazon of bloemen worden gekweekt. De verkwikkende behandeling bij uitstek ten slotte is ossenbloed, waarvan de voordelen al bij de eerste toepassing zichtbaar zijn.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.