Buitenspeelgoed

Veilig trampoline springen met onze 10 tips

Veilig trampoline springen is niet geheel zonder risico. Wij geven je 10 tips waardoor het trampoline springen een stuk veiliger wordt! 

Wanneer het zonnetje buiten schijnt is trampoline springen de perfecte buitensportactiviteit voor jong en oud. Vooral op feestjes is de trampoline bij kinderen geliefd. Zo kunnen ze aan iedereen de meest stoere moves laten zien. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Het wil dan ook nog wel eens voorkomen dat er op de trampoline iets verkeerd gaat. Trampoline springen is niet geheel zonder risico. Wij geven je 10 tips waardoor het trampoline springen een stuk veiliger wordt! 

Tip 1: Let op de plaats waar je de trampoline neerzet

Heb je een groot stuk betegeling in de tuin of zelfs asfalt en wil je hier de trampoline op plaatsen? Liever niet! Wanneer je de trampoline op tegels of asfalt plaatst kan het voorkomen dat de poten niet allemaal de grond raken. Hierdoor zal de trampoline ook telkens ‘klapperen’ wanneer er op gesprongen wordt. Daarnaast zorgen de tegels er ook voor dat de gegalvaniseerde laag van de poten af slijt en de trampoline sneller zal gaan roesten. De trampoline in de grond verankeren is ook vele malen lastiger op tegels dan wanneer de trampoline gewoon in de tuin staat.

Tip 2: Plaats de trampoline weg bij bomen en andere objecten

Wanneer je de trampoline in je tuin wil plaatsen is het belangrijk om rekening te houden met de zogenoemde ‘val zone’. De val zone is een afstand van 2 á 3 meter rondom de trampoline. Voor een inground trampoline kan je 1.5 meter aanhouden. In deze zone mogen geen bomen, stoepranden, muurtjes, schuttingen, bloempotten of andere objecten staan. Zo voorkom je dat je kind ergens op of tegenaan springt.

Tip 3: Koop een veiligheidsnet

Veel trampolines komen tegenwoordig al standaard met een veiligheidsnet. Toch zijn er ook nog een aantal modellen die zonder net verkocht worden. Hierbij kun je denken aan speciale sport trampolines voor de professionele gebruikers. Een veiligheidsnet voorkomt dat kinderen over de rand springen en zichzelf en anderen daarmee verwonden. Check wel voor de aanschaf welke maat je nodig bent!

Tip 4: Controleer regelmatig de trampoline

Het kan nooit kwaad om regelmatig de trampoline te controleren. Let er bij de controle op of de trampoline nog steeds stevig staat. En controleer of de springmat nog steeds in goede conditie is. Bedekt de rand de veren ook nog steeds goed? Wanneer dit niet zo is kunnen voetjes tussen de veren terecht komen en kan een kind zich flink blesseren. Een beschermrand moet vaak na enkele jaren vervangen worden en de trampoline veren hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar.

Tip 5: Leer kinderen veilig en vertrouwd te springen

Een salto of een flikflak? Veel kinderen draaien er hun hand niet voor om. Zeker niet op een trampoline. Helaas gebeuren hierdoor ook veel ongelukken. Vertel je kinderen dat ze van te voren altijd moeten kijken of de trampoline niet nat is. Zo voorkomen ze uitglijden wanneer ze spannende trucjes proberen. Te veel kinderen springen tegelijkertijd op de trampoline waardoor ze in botsing met elkaar komen. Vertel je kinderen van te voren met hoeveel ze tegelijkertijd maximaal op de trampoline mogen. Kinderen onder de drie jaar mogen alleen onder begeleiding springen en geen stunts proberen.

Tip 6: Kies voor een inground of flatground trampoline

Wanneer je de meest veilige trampoline wil aanschaffen dan kies je voor een inground of flatground trampoline. De inground trampoline steekt met het frame net iets boven de grond uit. Een flatground trampoline is flat to the ground, oftewel volledig in de grond weggewerkt. Naast dat beide trampolines mooi staan in de tuin doordat ze bijna onzichtbaar zijn, zijn ze ook nog eens extra veilig doordat ze gelijk met de grond staan. Er van een hoogte vanaf vallen is bij deze trampolines niet mogelijk.

Tip 7: Neem de trampoline af na een regenbui

Wanneer de trampoline nog nat is kunnen glijpartijen ontstaan. Zorg er altijd voor dat de trampoline randen worden afgenomen na een regenbui. Op het springdoek kan je minder grip hebben wanneer het nat is en zo flink uitglijden. Wacht daarom altijd met springen totdat het springdoek weer droog is. Blijft er water op het springdoek staan? Geen paniek! De gaatjes in het springdoek hebben soms wat tijd nodig om open te gaan staan. Na een tijdje zal het water door de gaatjes lopen en  zal de springdoek weer droog zijn.

Tip 8: Spring met blote voeten

Met blote voeten heb je meer grip dan wanneer je sokken draagt. Laat de sokken dus achterwege. Schoenen zijn op de trampoline uit den boze, ze zorgen er voor dat de trampoline sneller kapot gaat.

Tip 9: Veranker de trampoline in de grond

Het vastzetten van de trampoline is belangrijk om de veiligheid te kunnen waarborgen. Een aantal trampolines komen standaard met een verankeringsset. Mochten deze nou niet bij jouw aangeschafte trampoline zitten, koop deze dan alsnog! Het verankeren zorgt niet alleen voor extra veiligheid maar ook blijft de trampoline staan wanneer het harder waait. Met een inground trampoline kies je natuurlijk sowieso al voor een trampoline die in de grond vastzit.

Tip 10: Vraag een professional om advies

Wanneer je een trampoline aan wil schaffen is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Dat kan bij De Boer Drachten, specialist in trampolines. In het aanbod van De Boer Drachten vind je trampolines van de merken BERG, Salta en Exit. In het ruime assortiment vind je de trampoline en de trampoline onderdelen welke je nodig bent. 


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.