-

Ken je deze ontwikkelingen op het gebied van wijn al?

Wijn, dat is een drank zo klassiek als het maar zijn kan. In de meeste gevallen wordt het al eeuwenlang op dezelfde manier gemaakt

Wijn, dat is een drank zo klassiek als het maar zijn kan. In de meeste gevallen wordt het al eeuwenlang op dezelfde manier gemaakt, behoorlijk authentiek en met gevoel voor historie dus. Toch zijn er ook als het gaat om wijn allerlei moderne ontwikkelingen aan de gang. Ontwikkelingen die misschien niet altijd bekend zijn bij iedere wijnliefhebber, maar die de manier waarop we naar wijn kijken zeker kunnen veranderen.

Wijn hoeft niet altijd alcohol te bevatten

De eerste ontwikkeling die opvalt, is die van de opkomst van de alcoholvrije wijn. Eentje die menig wijndrinker misschien de wenkbrauwen doet fronsen want wijn zonder alcohol, kun je dat nog wel wijn noemen?

Jazeker! Al langere tijd worden er manieren bedacht om wijn zonder alcohol te produceren, zodat ook mensen die liever geen alcohol drinken van wijn kunnen genieten. Vroeger ging dat op een vrij brute manier; door met hoge temperaturen te werken verdampte weliswaar de alcohol, maar ging ook een groot deel van de smaak van de wijn verloren. Zonde, en de resultaten vielen bij de meeste mensen dan ook niet erg in de smaak.

Tegenwoordig gebeurt dit op manieren waarbij de smaak wél behouden blijft, en zijn de resultaten veel beter. Alcoholvrije wijn is er nu in allerlei soorten, wit, rood, rosé. En ook mousserende wijn is zonder alcohol te koop. Steeds meer bekende wijnen, zoals Sauvignon Blanc, vind je nu ook bij de alcoholvrije wijnen terug. Een mooie ontwikkeling, die misschien net zo groot zal worden als die van het alcoholvrije bier. De smaak, die is zonder de aanwezigheid van alcohol natuurlijk net wat anders, maar de kwaliteit zeker niet.

Biologische wijnen: met aandacht voor de omgeving

Een andere belangrijke trend is die van de biologische wijn. Een goede biologische wijn zal qua smaak nauwelijks afwijken van een regulier gemaakte wijn. Maar de manier waarop te werk wordt gegaan, die is wel compleet anders.

Er wordt gebruik gemaakt van biologisch geteelde druiven. Geen kunstmatige meststoffen, en zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen. Er worden in de wijngaard bijvoorbeeld bloemen aangeplant, welke insecten aantrekken die zorgen voor een goed evenwicht. Om schimmels te voorkomen, die kunnen tenslotte de oogst verpesten, wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van heermoes, terwijl algen de groei van de wortels stimuleren. Gebruiken wat de natuur ons geeft, zo luidt het motto, wat met het oog op onze toekomst natuurlijk een goed plan is. Vind jij het prettig als je fles wijn een zo klein mogelijke ‘footprint’ heeft? Let dan goed op dat deze het logo op de fles heeft dat aantoont dat het aan Europese wetgeving op dit gebied voldoet. Qua smaak zal je er niet veel van merken, maar wetend dat de wijn verantwoord wordt gemaakt kan hem natuurlijk wel extra aantrekkelijk maken.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥