Opvoeding & Ouderschap

Tussenschoolse opvang: hoe is de overblijf geregeld?

Overal is het anders geregeld: de tussenschoolse opvang. In deze blog lees je over de verschillen tussen een regulier- en een continurooster.

Waar overblijven op basisschool in mijn tijd alleen maar was voor de kinderen waarvan de moeder ook werkte, is het tegenwoordig een veel gekozen optie. Natuurlijk ook omdat er veel meer ouders allebei werken, of gezinnen bestaan uit één ouder. Niks mis met overblijven overigens, je kunt jezelf namelijk niet in tweeën splitsen. Maar wat je ook steeds meer ziet, is dat kinderen sowieso iedere dag overblijven of er gebruik wordt gemaakt van een continurooster. In deze blog leg ik je de verschillen uit tussen de verschillende vormen van tussenschoolse opvang.

Het verschil tussen een regulier rooster en het continurooster

Van oudsher was de schooldag opgedeeld in twee delen: de ochtendlessen en de middaglessen. Dit stamt uit de tijd dat veel werkende lieden dichtbij huis werkten en tussen de middag ook thuis kwamen om te eten. De meeste scholen hebben een schooldag van zo’n 5,5 lesuren. Bijvoorbeeld van 8.30-12.00u en in de middag van 13.15-15.15u. In het rooster werd bewust voldoende tijd gereserveerd om tussen de middag thuis de boterham te kunnen gaan eten. Meestal wordt er een uur tot 5 kwartier pauze gerekend omdat de het ‘naar huis gaan’ en ‘naar school gaan’ meestal zo’n 10 minuten in beslag neemt. Van een uur blijf er gerust nog maar 40 minuten pauzetijd over en dan is de reistijd nog niet meegerekend.

Echter zijn er steeds meer scholen die overgaan op een continurooster waarbij kinderen op school hun boterhammetje in de klas eten. Veelal gebeurt dit vanuit logistiek oogpunt. Veel ouders werken en laten hun kinderen overblijven maar ook het feit dat de wisseling van les naar pauze en het weer binnenkomen in de school veel tijd kost is een reden om de schooldag te laten aansluiten. Nog steeds is de schooldag zo’n 5 tot 5,5 lesuur, maar zijn de kinderen wat eerder uit omdat er minder tijd verloren gaat bij de pauzes. Schooltijden zijn dan bijvoorbeeld 8.30-14.30u (minus een half uur tot 45 minuten pauze). Op de woensdag is er ook vaak een korte dag zoals bij een regulier rooster. Uiteraard zijn ook op deze schooltijden weer diverse variaties. Ook waarbij scholen 5 dagen in week dezelfde tijden hanteren.

Hoe is de tussenschoolse opvang dan geregeld?

Bij reguliere schooldagen heb je de mogelijkheid om tussen de middag thuis te gaan lunchen. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen voor tussenschoolse opvang: het kind blijft over. In de meeste gevallen verzorgt de school deze opvang niet zelf maar laat hiervoor een organisatie komen, bijvoorbeeld de organisatie die ook de voorschoolse en naschoolse opvang verzorgt. In sommige gevallen zijn er vrijwillers die tussen de middag komen helpen maar vaak ontvangen zij via de tussenschoolse opvang een vrijwilligersbijdrage.

Bij scholen die een continurooster hebben is het in de meeste gevallen zo dat de kinderen samen met de leerkracht lunchen en vervolgens gaan buitenspelen, of omgekeerd natuurlijk. Op mijn eigen school eten we als leerkrachten met de kinderen in de klas en hebben we per toerbeurt ook de pleinwacht. Andere scholen die ik ken kiezen ervoor om ook bij het continurooster een externe partij in te huren om de pauzes te overbruggen. Daar zijn scholen vrij in.

Moet ik een bijdrage betalen bij tussenschoolse opvang binnen het continurooster?

Het is natuurlijk logisch dat wanneer er een regulier rooster is, en jij er voor kiest gebruik te maken van de extra tussenschoolse opvang, je daarvoor een bijdrage betaalt. Er is nogal wat discussie of dat je ook een bijdrage moet betalen voor de tussenschoolse opvang bij een continurooster waar je dus niet de mogelijkheid hebt om je kinderen tussen de middag van school te halen. Als de school de pauzes oplost zoals op mijn school, waar de leerkrachten de pauzes opvangen, zijn er geen extra kosten voor de school en hoef jij ook geen bijdrage te betalen. Overigens mag er wettelijke gezien wel een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Maar wat nu als de school wél een externe partij inhuurt om de pauzes te overbruggen? Dan zijn die kosten er natuurlijk wel. En iemand moet ze betalen. Maar of de ouders dat moeten zijn, is nog maar de vraag. Volgens de Rijksoverheid is bij een continurooster de school verantwoordelijk voor de gehele tijd dat de kinderen op school zijn, dus ook de pauzes. Als de school ervoor kiest om de pauzes uit te besteden, zijn dat kosten die zij zelf wensen te maken. Die mogen niet zomaar doorberekend worden aan ouders. Hier geldt eveneens: de school mag wel een vrijwillige bijdrage vragen maar ouders niet verplichten het volledige bedrag te vergoeden.

Wel of niet overblijven?

Of jij de keuze maakt om bij een regulier rooster je kind tussen de middag thuis te laten eten, is natuurlijk compleet aan jou. Komt het uit met je werk of bijvoorbeeld de zorg voor jongere kinderen thuis. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom je je kind wel of niet zou laten overblijven. Persoonlijk denk ik dat het een kwestie is waarbij je vooral naar het kind moet kijken. Heeft jouw kind bijvoorbeeld moeite met afscheid nemen, beperk die momenten dan en laat het overblijven. Of woon je juist wat verder van school af en is het in dat uurtje pauze alleen maar haasten en daardoor juist erg onrustig? Dan is overblijf ook een goede optie.

Zelf werk ik al jaren op een school met een continurooster. Hier eten alle kinderen op school, dus ook de kleuters. Veel kinderen zijn dit gewend vanaf het kinderdagverblijf of bij de peutergroep. Daarnaast: er is geen andere keuze dus dit wordt vanaf dag 1 de standaard. Persoonlijk denk ik dat het veel rust brengt bij een kind om niet de hele dag maar heen en weer gesleept te worden. Dat is dan ook de reden waarom mijn eigen dochter 4 dagen per week overblijft op haar school met een regulier rooster. Deels omdat dit zo uitkomt met ons werk maar ook vanwege de duidelijke scheiding tussen school en thuis. En aangezien mijn dochter een echte Bourgondiër is en het juist ontzettend gezellig vindt om met haar klasgenoten te eten, nemen we de kosten van de TSO op de koop toe. Zij vaart er goed bij en wij dus ook.

Blijft jouw kind ook over of lunchen jullie thuis?

Overal is het anders geregeld: de tussenschoolse opvang. In deze blog lees je over de verschillen tussen een regulier- en een continurooster.




♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.