Inspiratie

Tips voor het opstellen van een testament

Woon je samen en heb je kinderen? Dan kan het verstandig zijn om een testament op te stellen als je dit nog niet hebt gedaan.

Woon je samen en heb je kinderen? Dan kan het verstandig zijn om een testament op te stellen als je dit nog niet hebt gedaan. In een testament staat beschreven wat er na jouw overlijden moet gebeuren met jouw nalatenschap. Hierbij kun je denken aan het huis, geld en eventuele schulden. Hoe je een testament op de juiste manier kunt opstellen? Wij zetten wat handige tips voor je op een rij in dit artikel, dus lees snel verder.

Wat wil je vastleggen?

Wil je een testament opstellen? Dan is het eerst goed om na te denken over wat je precies wilt vastleggen. Er komt namelijk best wat kijken bij het opstellen van een testament, hier moet goed over worden nagedacht. Is er bijvoorbeeld iemand die je wilt uitsluiten? Wil je wat geld schenken aan een goed doel of wil je dat jouw partner niet de hele erfenis krijgt, maar bijvoorbeeld een deel? Het zijn allemaal dingen waar je van tevoren goed over na moet denken. Zet dit dus eerst helder voor jezelf op een rijtje, zodat je hier helemaal zeker van bent voordat je naar de notaris gaat.

Afspraak maken met de notaris

Als je hebt bepaald wat je graag zou willen vastleggen in het testament, dan is het tijd om een afspraak te maken met een notaris. Een notaris kan jou erbij helpen om het testament op de juiste wijze op te stellen. Bij een notaris kun je jezelf goed informeren over de mogelijkheden die je allemaal hebt en wat juist niet mogelijk is.

De belangrijke zaken vastleggen

Als je bij de notaris bent, is het aan jou de taak om jouw wensen door te geven. Daarna kun je samen met de notaris alles vastleggen. Aan welke zaken je moet denken bij het opstellen van een testament? Denk bijvoorbeeld aan het huis, de voogdij van de kinderen, het benoemen van erfgenamen, het toewijzen van speciale voorwerpen, het benoemen van een executeur en het regelen van een eventuele bedrijfsopvolging. Zorg ervoor dat je hier goed over nadenkt en het dus definitief laat vastleggen in het testament.

De conceptversie checken en ondertekenen

Als je samen met de notaris hebt gezeten om alles vast te leggen, ontvang je een conceptversie. Belangrijk hierbij is dat je deze heel goed nakijkt. Je wilt tenslotte voorkomen dat je straks dingen in je testament hebt staan waar je het niet mee eens bent. Staat alles wat je gemeld hebt bij de notaris in het testament beschreven? Zorg ervoor dat je het nauwkeurig checkt om misverstanden te voorkomen. Heb je de conceptversie goed nagelopen en ben je het hiermee eens? Dan kun je daarna het officiële testament ondertekenen.

Deze tips kunnen jou erbij helpen om het testament op te stellen. Belangrijk is dat je dit op een gegeven moment echt gaat doen, want het geeft alleen maar meer duidelijkheid. Het is dan ook fijn om dit geregeld te hebben. Ga hier dus zeker achteraan als je bijvoorbeeld al samenwoont en kinderen hebt!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.