Voeding en gezondheid

Winter-BBQ: ultiem genieten in de bittere winterkou!

Winter-BBQ
Arno - Go or No Go

Sinds een paar jaar ben ik ernstig besmet met het barbecue-virus, en volgens mij genees ik daar ook nooit meer van. Er gaat toch weinig boven een mooi stuk vlees, dat urenlang op een lage temperatuur heeft liggen slow-cooken. Of een paar sappige speklappen die je insmeert met een zelfgemaakte rub en dan in een paar minuutjes klaar grillt. Maar heb je ook al ooit een Winter-BBQ geprobeerd? Dat is weer eens iets héél anders!

Wat is een Winter-BBQ?

Je verwacht het niet, maar een Winter-BBQ is eenvoudigweg: een barbecue, maar dan in de winter. Klinkt misschien een beetje als een anticlimax, maar vergis je niet: een Winter-BBQ is niet te vergelijken met barbecueën in de zomer. Juist het feit dat het winter is, geeft een heel andere dimensie aan mijn favoriete bezigheid. Ik ga je uitleggen waarom!

Het menu

Om te beginnen: in de winter eet je anders dan in de zomer. Als ik ga BBQ-en onder een zomers zonnetje, dan wil ik bijvoorbeeld graag een lekkere frisse salade op tafel zetten en schenk ik een witbiertje in, of een glaasje rosé. En we sluiten vaak af met een lekker ijsje. In de winter zit je daar wellicht wat minder om te springen. Ik wel tenminste.

Natuurlijk kun je tegenwoordig het hele jaar door eten wat je lekker vindt, maar de winter brengt voor mij toch altijd behoefte aan stamppotten, stevig vlees en stevig bier, of een lekkere kruidige glühwein. Maar daarover zometeen meer; voordat je jouw Winter-BBQ gaat voorbereiden is er iets veel belangrijkers wat geregeld moet worden!

Dealen met de kou

Het grootste probleem aan barbecueën in de winter is de kou. En dan bedoel ik niet dat je het koud krijgt als je buiten staat: dat is een kwestie van lekkere warme kleren aantrekken. Nee, ik bedoel dat je de BBQ niet op temperatuur kunt houden. Als je een kipfiletje op de grill gooit, is hij in no-time zwart van buiten en nog salmonella-roze van binnen. Om de temperatuur op peil te houden moet je in de winter namelijk zó hard stoken, dat je BBQ onherroepelijk verandert in een crematorium…

Voor een geslaagde (en gezonde) Winter-BBQ moet je over een dichte barbecue kunnen beschikken. Een ketel-barbecue of een buitenkeuken zou kunnen, maar mijn absolute voorkeur gaat uit naar de kamado. Deze (in mijn ogen) ultieme barbecue is perfect geschikt om mee te barbecueën in de winterkou.

Hoezo een kamado?

De kamado is door zijn dubbelwandige keramieken bouw bij uitstek geschikt om in de kou te barbecuen. En eigenlijk is het ook de enige BBQ waar dit goed mee lukt. Veel mensen denken bij een kamado direct aan een ‘Big Green Egg’ en aan het forse prijskaartje dat daaraan hangt. Nu is een kamado niet goedkoop, maar hij verdient zijn geld zeker weten terug én er zijn stukken beter betaalbare kamado’s dan de Green Egg.

Een mooi voorbeeld is de Bastard Medium: een oerdegelijke kamado voor 4 tot 6 personen, die verrassend goed betaalbaar is. En wil je nou écht er uitspringen bij je barbecueënde vrienden, kijk dan eens naar de Bastard Medium Urban met zijn stoere matzwarte uiterlijk. Met een kamado van The Bastard heb je echt goede kwaliteit van Nederlands design, voor een nét zo Nederlands prijsje.

Terug naar het menu

Een lekker winters stamppotje past uitstekend bij je Winter-BBQ, maar stamppot klaarmaken op de barbecue is redelijk omslachtig. Het kan natuurlijk ook gewoon in de keuken! Tip: maak niet te grote porties. Het koelt snel af en vult behoorlijk. En de aandacht moet tenslotte liggen op die verse worst of speklappen, die er heerlijk dampend bovenop liggen.

Wild is écht winters vlees: een mooi stukje hertenbiefstuk of wildzwijn procureur, of een wildstoofpotje! Allemaal heerlijk en eenvoudig klaar te maken op je kamado. Het is misschien wat prijzig vlees maar ook erg smaakvol. De kunst is om één of twee bijzondere stukjes vlees te serveren als klapstuk van je Winter-BBQ en dat aan te vullen met wat ‘normaler’ vlees.

Ook winterse groenten kun je fantastisch bereiden op de BBQ; googel maar eens op “winterse groenten bbq” en de recepten vliegen je om de oren! Nou ben ik een echte vleeseter, maar een lekkere gegrilde groene asperge vind ik ook niet te versmaden. Of een gegrilde pastinaak met honing; verrukkelijk!

Wat zullen we drinken?

Tja, bij een Winter-BBQ horen natuurlijk winterse drankjes. Voor de kinderen ligt warme chocolademelk met slagroom misschien voor de hand, maar dat zullen ze zelf helemaal niet erg vinden! Eventueel met een paar mini-marshmallows erop; succes verzekerd. Veel belangrijker is natuurlijk: wat drink je zelf? Als je een bierdrinker bent, horen bij een Winter-BBQ winterse bieren. Een Lupulus Hibernatus bijvoorbeeld, of een ReuZ Winterbier 🙂

Voor de wijners is een lekkere warme glühwein natuurlijk een goede suggestie, maar een stevige merlot of een volle ripasso zijn ook prima partners voor je winterse barbecue: kruidige, zoete smaken met een flink alcoholpercentage. Tegen de kou, natuurlijk!

Het belangrijkste aan de Winter-BBQ

Goed, als je dan de juiste barbecue hebt, het juiste vlees én de juiste drank, dan ontbreekt er nog maar één ding: het juiste gezelschap! Dat is immers altijd het belangrijkste; samen genieten met vrienden of familie.

Een reden hoef je eigenlijk nooit te hebben; er is altijd wel iets te vieren 🙂 Maar als je dan toch een excuus zoet voor jouw eerste Winter-BBQ: wat dacht je van een heel bijzonder kerstdiner, of lekker Oud & Nieuw vieren rond de barbecue?

Afgezien van de bovenstaande ingrediënten zijn er nog tal van andere zaken die de sfeer nog verder kunnen verhogen: een vuurkorf, (veel) windlichtjes, kaarsen of kerstlampjes. Een gezellig gedekte tafel, écht servies (geen karton of plastic…) en een paar fijne glazen, een kussentje voor in de tuinstoelen en, tip: plaids of fleecedekentjes om lekker onder te kruipen.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben er ondertussen wel aan toe: laat maar komen die Winter-BBQ!





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.