Zwangerschap

Tips om bekkenpijn te voorkomen en verlichten

bekkenpijn voorkomen

Niets is zo vervelend als bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Ik heb het afgelopen jaar van dichtbij mogen meemaken bij een vriendin die zwanger was van een tweeling. Ze had een zware zwangerschap en daarbij veel last van haar bekken. Overigens komt bekkenpijn ook vaak voor bij normale zwangerschappen: maar liefst 50 procent van de zwangeren krijgt te maken met bekkenpijn.

Bekkenpijn voelt bij zwangere dames als pijnscheuten door de onderrug en schaambeen. Je voelt het tijdens het lopen, het zitten, het staan…eigenlijk is het altijd aanwezig. Het probleem is dat je bekken tijdens de zwangerschap minder goed bewegingen op kan vangen, waardoor je dus sneller iets voelt.
Gelukkig is er goed nieuws: er zijn goede manieren om bekkenpijn te voorkomen en er zijn oefeningen om bekkenpijn te verminderen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal opties die je thuis toe kunt passen voor minder belasting.

Hoe kun je bekkenpijn voorkomen?

Het fijnste is natuurlijk als je bekkenpijn kunt voorkomen. Hierbij wat handige tips:

#1 Blijf actief

Als je tijdens de zwangerschap veel blijft bewegen, zal je veel minder snel last krijgen van bekkenpijn. Je houdt dan namelijk je gewrichten en spieren goed soepel en sterk. Overweeg om een aantal lessen zwangerschapsgym of yoga (soms ook vergoed door je zorgverzekering) te volgen. Dit is de ideale manier om je spieren tijdens de zwangerschap op de juiste manier goed te houden.

#2 Goede zithouding

Altijd belangrijk, maar nu je zwanger bent helemaal: jouw zithouding zorgt ervoor dat je, als je goed zit, veel minder snel last hebt van klachten. De goede houding is met beide benen op de grond, dus geen benen over elkaar.
Wat wél mag, als je het (nog) kan, is in de kleermakerszit zitten. Dat is juist een goede houding voor je bekken.

#3 Tillen

Tillen tijdens de zwangerschap doe je beter gewoon niet. En áls het dan toch moet, dan doe je dat altijd op de juiste manier. Met een rechte rug (strek je borstbeen), billen naar achteren en je knieën los en gebogen. Eigenlijk precies als wanneer je een squat-oefening doet. Ben ook niet bang om hulp te vragen bij het tillen: in de winkel helpt een medewerker je met liefde mee om even de boodschappen te tillen als je toch nét iets teveel boodschappen in je tas gepakt hebt.

Hoe kun je bekkenpijn verminderen

Wanneer je lichte bekkenpijn ervaart, is het verstandig om dit direct met je verloskundige te bespreken, om te voorkomen dat het van kwaad naar erger gaat. Je kunt een fysiotherapeut bezoeken, zodat je samen kunt kijken welke oefeningen goed zijn om te doen. Hieronder vind je enkele tips die bekkenpijn kunnen verminderen.

#1 Zo min mogelijk traplopen

Traplopen is enorm belastend voor een vrouw met bekkenpijn. Als je geen traplift of bed in de huiskamer hebt, dan is het belangrijk om zo recht mogelijk te lopen op de trap. Neem bij pijn een tree per keer en rust tussendoor uit als het zwaar voelt.
Als het traplopen echt niet meer lukt, is het wellicht verstandig om te kijken naar de mogelijkheden voor een traplift. Woon je in een huurhuis en vraag je je af: mag ik een traplift plaatsen? Dan kun je altijd even op de website van de Rijksoverheid kijken naar de regels omtrent plaatsing.

#2 Slaap met een kussen tussen je benen

As je met een kussen tussen je benen slaapt, creëer je een stabielere houding voor je bekken. Dit kan klachten verminderen en de slaap bevorderen.

#3 Stevige schoenen

Blijven bewegen is belangrijk, dus probeer minimaal een keer per dag een ommetje te maken. Trek hierbij wel stevige schoenen aan die voldoende steun en stabiliteit bieden. Tijdens het lopen zet je je voeten goed recht naar voren.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.