Opvoeding & Ouderschap

Kinderen en geldzaken: er is meer dan alleen zakgeld

Belangrijk om je kinderen mee te nemen in geldzaken. Niet alleen door zakgeld, maar ook door ze voor te bereiden op de toekomst van geld

Veel ouders zetten vanaf de geboorte van een kind geld opzij voor later. Denk aan een spaarpotje voor het behalen van het rijbewijs, de aankoop van een eerste auto of voor een groter doel, zoals het betalen van de studie of de aankoop van een huis. Enkele jaren geleden leverde sparen natuurlijk ook een mooie rente op, maar inmiddels is dat niet meer zo. Rente ontvangen is niet meer aan de orde momenteel en boven bepaalde bedragen moet je zelf kosten betalen aan de meeste banken. Begrijpelijk dus dat ouders verder kijken dan het klassieke sparen op de bank. Zo ook wij, en dat bespreken we ook samen met onze kinderen. De heren zijn inmiddels bijna 12 jaar, dus we vinden het belangrijk om hen mee te nemen in dit soort zaken.

De spaarrekening

Om te beginnen maken we dat inzichtelijk voor de kinderen door hun spaarrekeningen in hun bank-app weer te laten geven. Zij hebben beide op hun smartphone een bank-app waarop ze hun lopende rekening kunnen zien en hun spaarrekening. Maandelijks storten wij als ouders € 50,- op de rekeningen van onze kinderen, zodat er een mooi bedrag op hun spaarrekening staat wanneer ze 18 zijn. Dat is namelijk ook direct de leeftijd waarop de spaarrekening vrijgegeven wordt en zij dit geld dus aankunnen. En dan is het natuurlijk wél zo handig als ze ook goed met dat geld om kunnen gaan, want een kleine rekensom maakt duidelijk dat jaarlijks € 600,- sparen, voor 18 jaar lang, een flink bedrag wordt.
Behalve dat wij als ouders geld op deze rekening storten, sparen Jesse en Daan ook zelf. Ze krijgen wekelijks zakgeld en een deel daarvan doen ze in hun spaarpot. Eén keer in de drie maanden zetten we het geld van de spaarpot over naar de spaarrekening.

Crypto

Een andere manier waarop wij geld beleggen/verdienen is met crypto. Ook in het wereldje van crypto nemen wij de jongens mee, zodat zij hier over een aantal jaar niet voor het eerst iets van horen en zich zonder kennis laten meeslepen. Cryptocurrency kopen is namelijk heel laagdrempelig en als je geen idee hebt wat je aan het doen bent, kan het flink misgaan. Maar dat wil ook zeggen dat als je wél weet wat je aan het doen bent, het een hele mooie manier kan zijn van geld verdienen. Zelf heb ik me verdiept in Bitvavo, een platform waar je kunt handelen in meer dan 150 digitale valuta. Wat ik persoonlijk belangrijk vond is, behalve dat je natuurlijk een betrouwbaar platform wil, er ook een app is waarop je gemakkelijk en laagdrempelig je crypto bij kunt houden.
Dagelijks kijken wij dan ook in onze app en ook de jongens kijken om de zoveel tijd eens mee. Het is natuurlijk ook super interessant om te zien dat je de koersen vrijwel iedere 5 seconden wisselen en je geld dus ook elke 5 seconden iets oploopt of terugloopt. Daarnaast kun je met de juiste instellingen een hele mooie, hoge rente verdienen met cryptocurrency.

Tieners en crypto

Wat we ze bij het handelen met crypto duidelijk meegeven, is dat we dit alleen met geld doen wat we ‘kunnen missen’. Een deel van het geld dat normaal gesproken op de spaarrekening zou blijven staan, zonder dat dat iets oplevert qua rente.
Wanneer de jongens 13 zijn, willen we de volgende stap met hen nemen. We gaan dan met een klein bedrag (denk aan 50 euro) van hun spaarrekening starten met hun eigen crypto handelen. Door ze met een klein bedrag heel rustig en stap voor stap kennis te laten maken met de wereld van crypto, denk ik dat we ze goed voorbereiden op de toekomst van cryptocurrency. Want dat de wereld van crypto in de toekomst alleen maar groter en groter wordt, durf ik wel te zeggen!

Beleggingen

Naast crypto hebben we ook nog beleggingen. Wij hebben gekozen voor relatief veilige, lange termijn beleggingen. Ook aan beleggen zitten uiteraard risico’s vast, maar ook hier geldt dat met voldoende kennis, je de risico’s laag kunt houden. Onze beleggingen vinden Jesse en Daan overigens niet zo heel interessant, aangezien daar niet zoveel mee gebeurt in vergelijking tot crypto. Dus behalve dat ze weten dat we ze hebben, weten ze er verder niet zoveel over.

Bespreek jij thuis ook dit soort geldzaken met je kind(eren)? Hoe open ben jij over geld?


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.