Opvoeding & Ouderschap

Geld schenken aan een kind: Zo werkt dat

Als ouder kun je geld schenken aan je kind. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een financieel steuntje in de rug te bieden aan je kind.

Als ouder kun je geld schenken aan je kind. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een financieel steuntje in de rug te bieden aan je kind. Je mag jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Hoe schenken werkt en waar je op moet letten lees je in dit artikel.

Belastingvrij schenken

Het belangrijkste waar je bij een schenking rekening mee moet houden, is dat er jaarlijks een bedrag vastgesteld wordt voor de hoogte van een schenking die jij belastingvrij aan je kind kunt doen. Als je meer dan dit bedrag aan je kind geeft, moet er belasting betaald worden. Voor 2021 is dit bedrag € 6.604. Let wel op: bij een schenking aan een 40-jarige of ouder komen andere regels en afspraken kijken, dus lees je goed in. Wat goed is om te weten, is dat je ook aan de partner van je kind mag schenken. Is jouw zoon bijvoorbeeld 42, maar zijn partner 38? Dan kun jij het geld zonder problemen aan de partner schenken. Het is dan wel een vereiste dat ze minimaal een samenlevingscontract hebben.

Het bedrag dat je jaarlijks mag schenken wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld, dus als je geld wil schenken is het altijd verstandig om even op te zoeken welk bedrag voor het betreffende jaar geldt.

Eenmalig meer schenken

Je mag je kind (of zijn of haar partner) één keer in zijn of haar leven meer schenken dan het vastgestelde bedrag. Hoe hoog dat bedrag mag zijn, is afhankelijk van waar de schenking voor is. Er zijn in 2021 drie manieren om eenmalig een hoger bedrag te schenken. Let op: je mag van één van deze drie opties gebruik maken.

  1. Je mag je kind (van tussen de 18 en 40 jaar (of op de dag dat je kind 40 wordt) eenmalig maximaal € 26.881 schenken zonder opgaaf van reden.
  2. Wil je zoon of dochter een huis aankopen of verbouwen en wil jij als ouder hier een bijdrage voor doen? Dat mag tot € 105.302. Ook hier geldt dat je kind niet ouder dan 40 mag zijn.
  3. Je mag je kind (van tussen de 18 en 40 jaar oud) geld schenken voor een dure studie van minimaal € 20.000 per jaar. Je mag tot € 55.996 schenken hiervoor.

Geld schenken aan een kleinkind

Wil je als opa of oma geld schenken aan je kleinkind? Ook dat is mogelijk. Jaarlijks wordt vastgelegd welk bedrag belastingvrij geschonken mag worden door grootouders. Je kunt meerdere schenkingen doen in één jaar, zolang het totale bedrag maar niet boven het maximale bedrag uitkomen. Wanneer dit wel het geval is, moet minimaal 18% van het bedrag boven het maximum afgedragen worden. Let hier dus goed op.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.