Inspiratie

Eerste auto van je kind op jouw naam verzekeren of niet?    

Waarschijnlijk staat jouw kind te trappelen om het verkrijgen een eigen auto zo snel mogelijk nadat hij of zij het rijbewijs gehaald heeft. Weinig zaken geven immers meer vrijheid dan eigen auto. Dat wordt dan waarschijnlijk een betaalbare tweedehands auto. Bij een eigen auto hoort natuurlijk ook een verplichte autoverzekering. Als ouder kun je mogelijk je kind helpen door diens auto op jouw naam te verzekeren en zo de verzekeringspremie te drukken. Maar kan dat wel, en is het een verstandige keuze?

Hoofdbestuurder

Laten we beginnen te zeggen dat je je op glad ijs begeeft wanneer je een auto niet verzekert op naam van de hoofdbestuurder. Wie dit is, bepaalt immers de omvang van het verzekeringsrisico. Daarom wil een verzekeraar graag weten wat voor persoon er in de auto gaat rijden. Helaas is het immers zo dat jonge bestuurders door gebrek aan ervaring vaker ongelukken veroorzaken dat volwassenere bestuurders. Het is natuurlijk niet de bedoeling om na een aanrijding geconfronteerd te worden met een situatie waarin de verzekeraar weigert uit te keren omdat je kind van verzekeringsfraude beticht wordt. Daarom is het belangrijk om de regels rondom het afsluiten van autoverzekering door kinderen op naam van hun ouders goed door te nemen.

Regelmatige bestuurders

Bij het afsluiten moet opgegeven worden wie de hoofdbestuurder van de auto is. Maar je moet ook aangeven over sprake is van andere ‘regelmatige bestuurders’. Verzwijg je dit door je kind hier niet bij te vermelden, dan fraudeer je. De verzekeraar kan dit aanmerken als opzettelijke misleiding en schending van de mededelingsplicht. Het is tevens alleen mogelijk om een kind als afwijkend regelmatig bestuurder op een reeds bestaande polis van een ouder bij te schrijven. De kans is echter groot als je een kind onder de 24 wil bijschrijven dat een verzekeraar dit niet accepteert en je kind een eigen polis wil geven. Lukt het wel om je kind bij te schrijven, dan gaat je premie dusdanig omhoog dat jullie nauwelijks voordeliger uit zullen zijn.

Als ouder kun je mogelijk je kind helpen door diens eerste auto op jouw naam te verzekeren en zo de verzekeringspremie te drukken.

Schadevrije jaren

Als verzekeringshouder bouw je schadevrije jaren mee die zorgen voor een zogenaamde no-claimkorting op de maandelijkse premie. Wanneer je kind diens auto niet op zijn of haar eigen naam verzekert, bouwt deze ook geen schadevrije jaren op. Op het moment dat je kind dan een auto wél op eigen naam gaat verzekeren, kan deze niet profiteren van reeds opgebouwde schadevrije jaren en zal de premie dus hoog zijn.

Tussen de leeftijden van 18 en 24 is een autoverzekering behoorlijk prijzig. Toch is het verstandiger om de auto toch op naam van je kind (zo goedkoop mogelijk) te verzekeren en misschien wat bij te springen als ouder met het betalen van de premie. Rijdt je kind schadevrij tot en met de leeftijd van 24, dan gaat de premie daarna fors omlaag.


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.