Opvoeding & Ouderschap Speelfiguren & Voertuigen

5x waarom spelen met Playmobil goed is voor de ontwikkeling

Linda - Go or No Go

Playmobil, wie is er niet mee opgegroeid. Playmobil bestaat al bijna 50 jaar en is nog altijd mateloos populair. En dat is niet voor niets, want wist je bijvoorbeeld al dat Playmobil goed is voor de ontwikkeling van kinderen? Ook door Speelgoedadviseur.nl wordt Playmobil bestempeld als echt goed speelgoed voor kinderen. In deze blog lees je waarom het een aanrader is voor kinderen om met Playmobil te spelen.

1. Fantasiespel

Tijdens het spelen met Playmobil worden kinderen geprikkeld hun fantasie te gebruiken. Waar het ene kind met gemak uren fantasieverhaaltjes kan verzinnen met een paar steentjes en takjes, kan een ander kind er juist totaal niets mee. Door met figuren te spelen gaat fantasiespel al een stuk gemakkelijker. De figuren zij namelijk zo gemaakt dat kinderen en ouders vanzelf hele verhalen ermee kunnen verzinnen. Ook de speelwerelden van Playmobil dagen je kind uit om te spelen en fantaseren.

2. Mix and match Playmobil

Playmobilfiguren kunnen allemaal door elkaar gebruikt worden. Zo kun je de prinsessen vrolijk rond laten lopen in de badkamer van je Playmobil huis en de stoere ridders zet je met paard en al in een handomdraai midden in de ruimte neer. Alles kan en past op elkaar, zowel de alleroudste Playmobil figuren als de allernieuwste. Doordat alles door elkaar en met elkaar kan, wordt wederom die fantasie enorm geprikkeld.

3. Verschillende culturen en rollen

Playmobilfiguren vind je in allerlei soorten kleuren, maten en culturen. Door te spelen met Playmobil ontdekt je kind allerlei rollen en culturen die ook in het echte leven er zijn. Denk aan huisvaders, indianen, vele soorten huidskleuren, moeders met draagzakken en figuurtjes met dreadlocks. Daarnaast zijn ook alle verschillende levensfasen van mensen verwerkt in de figuren. Baby’s (waaronder ook tweelingen), peuters/kleuters, pubers, volwassenen en ouderen.

4. Emoties

Playmobil figuren hebben allerlei emoties op hun gezichten. De één kijkt heel vrolijk, de ander verdrietig, geschrokken of bang. Niet voor niets worden bij kindercoaches vaak Playmobil figuren ingezet om kinderen aan te laten geven hoe zij zich voelen op school, in een groep of thuis. Door te kijken waar een kind zichzelf als figuur plaatst, met welke gezichtsuitdrukking, zegt enorm veel.
Kinderen zullen tijdens het spelen thuis deze emoties ook herkennen en op die manier ook hun gevoelens herkennen en kunnen verwerken. Ook zie je vaak dat kinderen bepaalde situaties die ze meegemaakt hebben op bijvoorbeeld school of bij een bijzondere situatie zoals een bruiloft of begrafenis na gaan spelen. Voor kinderen is dit een hele fijne en goede manier van verwerken.

5. Creativiteit

De kracht van Playmobil zit hem simpelweg ook in de eenvoud. Je vindt geen knopjes, lampjes, zachte stoffen of geluidjes op dit speelgoed. Nee, gewoon een speelfiguur waarmee je eindeloos kunt spelen en variëren. Door minder poespas aan te bieden, stimuleer je de creativiteit van een kind enorm. Het mooiste wat er met Playmobil kan gebeuren is dat alle speelwerelden door elkaar gaan of zelfs anders speelgoed wordt betrokken bij het spel. Laat je kind lekker los hierin en geniet zelf vooral een beetje mee door ook eens een verhaaltje mee te spelen. Ook goed voor de ontwikkeling van papa of mama!

Playmobil, wie is er niet mee opgegroeid. Playmobil bestaat bijna 50 jaar en nog altijd is Playmobil goed voor de ontwikkeling van een kind
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

 • Reply
  5 ideeën voor kindercadeaus voor Kerstmis - Go or No Go
  16 december 2021 at 06:30

  […] Welke peuter loopt er nu niet graag met een pop of barbie rond? Jongens of meisjes, als peuter is spelen met poppen leuk én goed. Door rollenspellen kan je kind bepaalde situaties naspelen en/of verwerken en leren ze sociale vaardigheden. Denk hierbij niet te zwaar hoor: het naspelen kan bijvoorbeeld de postbode zijn, mama of papa, een winkelmedewerker. Dingen die ze door de dag heen zien of tegenkomen. Bij meisjes zien we vaak dat hiervoor een babypop, barbies of L.O.L. stijl poppen gebruikt worden. Bij jongens zien we ook vaak een babypop, maar ook superheldenpoppen of Playmobil. […]

 • Reply
  Leukste cadeaus voor een 7-jarige jongen - Go or No Go
  24 oktober 2021 at 19:13

  […] we het over tijdloos speelgoed hebben, is Playmobil een heel goed voorbeeld. Dit speelgoed groeit in de fases met je mee. Zo is voor deze leeftijd […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.