Herfstvakantie Kerstvakantie Meivakantie Vakantie in Europa Vakantie met kinderen Zomervakantie

10 Redenen om met kinderen naar Tsjechië te gaan

Kamperen in Tsjechie, Camping 2000, een gezellige Nederlandse Familie camping onder de rook van de stad Liberec in het noorden van Tsjechie.
De Nijhofjes

Tsjechië kent een prachtige natuur. Het is een heel erg groen en uitgestrekt land. Tsjechië is heel erg bosrijk en daardoor ook een erg groen land. Je vindt er bergen, beekjes, watervallen, rotsen, natuurbaden, uitgestrekte landerijen en meer. Tsjechië kent een erg groot diversiteit in zijn natuur en bezienswaardigheden. De natuur is echt wat ons jaarlijks naar Tsjechië trekt. En ja, natuurlijk spelen de aantrekkelijke prijzen ook mee, maar Tsjechië is zoveel meer dan enkel alleen en goedkoop vakantie land. Wij zetten, in willekeurige volgorde, 10 redenen op een rij waarom Tsjechië een aantrekkelijk vakantieland is. En omdat we er niet omheen kunnen, beginnen we maar gelijk met de centjes..

1. Tsjechië is zo lekker goedkoop

Iets wat wij het vaakst horen als we vertellen dat we naar Tsjechië gaan: ‘Oh ja, dat snap ik wel, het is er zo lekker goedkoop!’ Maar is Tsjechië nou echt zo goedkoop? Ja, op de meeste gebieden wel. Als je kijkt naar toeristische attracties als rodelbanen, dierenparken, kabelbanen dan zeg ik gelijk ja! Deze prijzen liggen ver onder de prijs in berglandschappen in bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk. Kijk ik naar uit eten gaan, dan ook ja! Je kan in Tsjechië prima met een gezin uit eten gaan voor een leuke prijs. Ga je deze prijs vergelijken met wat je in Nederland op een terras kwijt bent? Dan ben je hier een stuk goedkoper uit! Ook Tsjechië kent de bekende prijsstunt-supermarkten, deze liggen qua prijs gelijk aan wat wij gewend zijn hier in Duitsland, welke mogelijk lager liggen dan in Nederland. De brandstof prijs ligt ook lager, wat natuurlijk erg fijn is als je op reis bent.
Het verblijf in Tsjechië is echt afhankelijk van waar je zit en waar je wensen liggen, vaak is het zo dat je bij een Nederlandse eigenaar iets meer betaalt, maar mogelijk ook meer aanbod hebt, dan bij een Tsjechische eigenaar. Als je het prijsverschil vergelijkt met jaren geleden, dan is het een stuk prijziger geworden, maar ook dan is het nog steeds aantrekkelijk. Dit maakt Tsjechië voor ons als groot gezin een financieel aantrekkelijk vakantieland om naar toe te reizen.

2. De rots gebieden

Misschien ken je ze wel, de prachtige mooie beelden van de film Chronicles of Narnia. Groen berglandschap, grote rotsen, bepakt met sneeuw…Het lijkt allemaal heel sprookjesachtig, maar dit landschap bestaat echt! Als je dit mooi vindt dan ben je in Tsjechië aan het goede adres. Deze film is namelijk opgenomen in Tsjechië. Tsjechië heeft meerdere mooie rotsensteden welke geheel op natuurlijkerwijze zijn ontstaan. In de dorpjes om deze steden heen zie je al enkele sporen van de rotsen, eenmaal in een rotsenstad aangekomen is het een indrukwekkende belevenis die je gezien moet hebben. In deze gebieden zijn parken gecreëerd waar je meerdere wandelroutes kan afleggen. Zo kan je in Adrspach een behoorlijke klim maken en zelfs met een bootje varen.

Tsjechië kent een prachtige natuur. Het is een heel erg groen land. Maar er zijn meer redenen om naar Tsjechië te gaan met kinderen.

In Prachovske Skaly bevinden zich meerdere wandelroutes door de bergen en rotsen. Het is een flinke klim en je bent zo een paar uurtjes onderweg. Maar het is prachtig. Wij hebben de routes met al onze 5 kinderen afgelegd (destijds 2 t/m 14 jaar). Niet alle routes zijn buggyp-roof (iets om rekening mee te houden) maar als je kind graag klimt en loopt, dan is het zeker een leuk avontuur. Je dient wel een sterke papa mee te nemen die de buggy mee kan sjouwen.

3. Kamperen in Tsjechië

Tsjechië is een prachtig land om te kamperen. Het kent een mooie natuur en een zeer bosrijke omgeving. Door het hele land vind je diverse campings. Tsjechië is prima te bereiken met de auto, wat het natuurlijk ook aantrekkelijk maakt om te gaan kamperen. Ben je benieuwd naar leuke campings in Tsjechië ? Dan is er op Facebook een hele leuke groep waar je veel tips kan vinden van de beste testers die er maar zijn: de kampeerders zelf! Er worden in deze groep ervaringen gedeeld van campings verdeeld over heel Tsjechië. Ben je opzoek naar een echte familie camping met Nederlandse eigenaren? Check dan ook even onze blog over Camping 2000. En binnenkort komt er ook nog een nieuwe Tsjechië blog bij, want deze zomer gaan we naar een kleinschalige Tsjechische Camping.

4. Uit eten in Tsjechië

Tsjechië is een prima land om even lekker uit eten te gaan.  Wij vinden de echte Tsjechische restaurants het meest prettig. Restaurantjes die zeer kneuterig ogen, wellicht wat oubollig, maar wij vinden ze de beste!  Vaak zijn ze voorzien van een donkerbruine inrichting, een terras met robuuste picknick tafels en een Tsjechische menu kaart. Wat ons betreft echt een vakantie gevoel! Wil je liever wat bekender voedsel op je bord, dan kan dit natuurlijk ook. Tsjechië kent ook vele pizzeria’s, Indische (snel)restaurantjes, of de meer sterrenrestaurants waar je terecht kan voor een lekkere steak.  Bij ons doet de Goulash het altijd goed, maar lekkere kroketjes met een schnitzel is ook prima te doen. De prijzen zijn gevarieerd, maar liggen ver onder de prijzen die je in Nederland gewend bent.

5. De natuur in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om zijn heerlijke wilde natuur. Het land biedt ook erg veel diversiteit. Zo heb je gebieden met gestrekte landschappen, heuvelachtige landschappen, flinke bergen en prachtige groene bossen. Wat ons vooral aantrekt aan de natuur in Tsjechië is dat alles ongeremd lijkt. Het is een wild, groen, bebost en ruwe natuur. Het land kent overal prachtige wandelroutes die door bergen en landschappen gaan. Onderweg kom je de leukste bruggetjes tegen over kleine wateren, berg beekjes of zelfs flinke watervallen.

  • Tsjechië kent een prachtige natuur. Het is een heel erg groen land. Maar er zijn meer redenen om naar Tsjechië te gaan met kinderen.
  • Tsjechië kent een prachtige natuur. Het is een heel erg groen land. Maar er zijn meer redenen om naar Tsjechië te gaan met kinderen.
  • Kamperen in Tsjechie, Camping 2000, een gezellige Nederlandse Familie camping onder de rook van de stad Liberec in het noorden van Tsjechie.

6. Sprookjesachtige plaatsen

Naast de mooie natuur en natuurlijk ook de prachtig mooie stad Praag, kent Tsjechië talrijke mooie dropjes, kleinere stadjes, die sprookjesachtig zijn. Vaak voorzien van een dorpsplein met rondom gebouwen in diverse kleuren, waarin zich de leukste winkeltjes bevinden met hier en daar een kiosk waar je iets lekkers kan halen. Bijna elk plein kent een eigen fontein. Hoewel vele dorpskernen mogelijk op elkaar lijken zal je zien dat ze toch erg verschillend zijn. Ben je in Tsjechië, dan raden we je zeker aan om eens aan kleiner stadje te bezoeken en vooral even rondom het plein te struinen in de leuke winkeltjes.

7. Kastelen, burchten en chateaus

Tsjechië is een land met een prachtige historie. Dit zie je dan ook terug in de vele kastelen verspreid over het hele land. Tsjechië kent meer dan duizend kastelen, burchten, en chateaus. Sommige vervallen, sommige in een wilde omgeving en sommige omringt door prachtige kasteeltuinen. Eén van de bekendste is Kasteel en chateau Český Krumlov.
Maar ook Kasteel Karlsteijn, welke vanuit Praag goed te bereiken is, is erg geliefd onder de toeristen. Wij zelf vinden Hrad Kost erg mooi, we zijn er meerdere keren geweest tijdens een ridderfeest. Dit was een super gave ervaring omdat het kasteel en de daarbij behorende riddertijd echt tot leven kwam.

8. Markten, Ridder en Bierfeesten

Tsjechië kent naast de wekelijkse markten ook leuke jaarmarkten en ambachtelijke markten. De jaarmarkten gaan vaak samen met een kermis. Het leuke aan een jaarmarkt is dat je echt de Tsjechische cultuur kan proeven en dat je veel vakwerk voorbij ziet komen. Er wordt veel gewerkt met hout. Wat ons opvalt is dat je op markten (nep)geweren kan kopen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Leuk om mee te spelen, maar vind het ook wel weer spannend. Wat wij wel erg leuk vinden zijn de kraampjes met houten speelgoed. Je kunt hier mooie houten treintjes kopen (zelfs van Thomas de Trein) tot aan ridderzwaarden. Uiteraard zie je dit op ridderfeesten ook veel. Een ridderfeest is meer dan alleen een Middeleeuwse markt. De locatie staat helemaal in het teken van de Middeleeuwen. Van markt tot kleding, van paardenshows , tot aan ‘gevechten’, van pijl en boog schieten tot aan rondleidingen in kastelen. Natuurlijk mag er op zo’n feest geen muziek ontbreken.
Een bierfeest uit Tsjechië is ook zeker leuk om heen te gaan als je van muziek houdt en de Tsjechische sfeer wilt proeven. Lokale bandjes treden op en je kan er genieten van lekkernijen en uiteraard bier!

9. Dag attracties in Tsjechië

Tsjechie kent diverse leuke dag attracties. Zo kan je in Tsjechië genieten van mooie dierentuinen. Ons favoriet is Zoo Deur Kralove. Dit is een safari en dierentuin in één, het is een ruim opgezet park, waar je echt een hele dag jezelf kunt vermaken.
Ook kan je in Tsjechië genieten van de vele rodelbanen, klimparken, stoeltjes- en kabineliften en diverse activiteiten rondom het berggebied. In heel Tsjechië zijn diverse wandelroutes en elk gebied kent ook speciale kinderwandelroutes waar je al lerend op pad gaat door de mooie natuur.  Op meerdere plekken in Tsjechië vind je een glasblazerij. Op diverse plekken in Tsjechië vindt je ook mooie natuurbaden of openluchtzwembaden. Voor een echt aquapark kun je terecht in Praag. Wil je naar een bijzonder zwembad, dan kunnen we zeker Babylon in Liberec aanbevelen. Naast de overdekte zwembaden kent Tsjechië ook andere overdekte uitjes als grotten, speelgoedmuseums, dinoparken of een wetenschapsmuseum.

10. Het hele jaar door leuk!

Tsjechië is het hele jaar door leuk. In de jaren dat ik er zelf als kind kwam was Tsjechië vooral bekend als wintersportland. Je had toen der tijd dan ook winter- en zomerprijzen, waarbij de zomerprijzen goedkoper waren. De winterprijzen waren prijziger, want dit was het hoofdseizoen. Tegenwoordig zijn er ook aangepaste zomerprijzen. Tsjechië kent dus een goed lopend zomer- en winterseizoen en dat is niets voor niets, het land biedt gewoon het hele jaar door zoveel moois. Met een robuuste natuur als Tsjechië is het in de zomerdagen er prachtig groen, maar ook het voorjaar, wanneer alles in bloei komt is natuurlijk prachtig. Tsjechië is een zeer groen en bebost land, het is dan ook niet zo gek dat het in de herfst ook weer tot prachtige kleuren komt. En dan het seizoen waarvoor toch veel mensen naar Oostenrijk, Frankrijk of Italië gaan: het wintersportseizoen! Wellicht nog niet zo bekend onder de meeste mensen, maar in Tsjechië kan je echt super mooi op wintersport. Skidorpen als Spindlruv Myln en Harrachov zijn perfecte uitvalbasissen om te skiën. Je zal zien dat ook hier de prijzen aantrekkelijker zijn dan in andere geliefde ski oorden. Naast skiën zijn er ook vele andere winterse sport- en spelactiviteiten te vinden in Tsjechië. Ga je heen voor de natuur en een mooie winterse wandeling? Dan zal Tsjechië je doen verbazen van zijn schoonheid. Denk nog maar even na waarmee we de blog begonnen, weet je nog? De Chronicles of Narnia…kortom, een wintersprookje!

Tsjechië kent een prachtige natuur. Het is een heel erg groen land. Maar er zijn meer redenen om naar Tsjechië te gaan met kinderen.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.