10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Paleo van 999 Games – Speelgoed van het Jaar 2021

Hier vind je de Paleo speluitleg en onze review: wat vinden wij van het coöperatieve Paleo en is het terecht Speelgoed van het Jaar 2021?
Linda - Go or No Go

Er is weer een nieuw coöperatief spel op de markt en om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wij vinden dit zeker weten een van de leukste coöperatieve spellen van dit moment! In deze review en speluitleg van Paleo lees je hoe het spelverloop gaat en waarom wij het zo’n leuk spel vinden.

De kracht van 999 Games

Wanneer je voor de eerste keer het spel uitpakt weet je direct dat je een 999 Games spel te pakken hebt. De verpakking ziet er gelikt uit, voor alle losse onderdelen zitten er aparte zakjes bij om later op te bergen en aan de binnenkant van de doos staat uitgelegd hoe je het spel na het spelen het beste in de doos kunt opbergen. Ik word altijd zo blij van dit soort kleine dingen, dus wederom: well done 999 Games!

Speluitleg Paleo

De handleiding van Paleo is behoorlijk uitgebreid, dus je moet je er even doorheen worstelen. Wat kan helpen is eerst de handige uitlegvideo van 999 Games kijken (ook hier trouwens complimenten hoe gelikt deze video eruit ziet, echt top!!).

Zelf hebben we eerst de handleiding doorgenomen, toen de video bekeken en toen tijdens het spel waar nodig af en toe nog wat dingetjes opgezocht in de handleiding.
Voor je met het hele gezin begint voor de eerste keer dit spel gaat spelen, kan het verstandig zijn om eerst een keer met twee volwassenen te spelen. Zo krijg je het spel net wat gemakkelijker door zonder dat kinderen zitten te wachten. Er wordt sowieso aangeraden door 999 Games om dit spel de eerste keer met twee personen te spelen, of als je met vieren bent, in teams van 2 man. Het spel is uitermate geschikt voor 4 personen, maar wel pas als je het een keertje gespeeld hebt.

Doel van het spel Paleo

Het doel van Paleo is om samen met de andere spelers te overleven. Jullie volksstam heeft als doel om een grottekening bij elkaar te verzamelen.
Elke speler krijgt een eigen stapel kaarten waar hij mee speelt, maar je speelt wel allemaal tegelijk en je hebt elkaar ook nodig om de kaarten te voltooien.

Naast de stapel kaarten heeft ook iedere speler aan het begin van het spel twee mens-kaarten gekregen. Deze mens-kaarten hebben levens én meestal een gereedschap. Deze gereedschappen heb je onder andere nodig om de speelkaarten en doelen te kunnen behalen.
De hartjes op de kaart geven de levens aan van de mens-kaart. Het kan voor komen dat je mens een leven verliest tijdens het spel. Je mens is dood wanneer het laatste leven van je mens weggespeeld is: dat is het vakje met de doodskop op de kaart.
Tijdens het spel kun je meerdere mens-kaarten verdienen, zodat je meer gereedschappen op tafel krijgt en zo gemakkelijker de doelen kunt behalen.

Hier vind je de Paleo speluitleg en onze review: wat vinden wij van het coöperatieve Paleo en is het terecht Speelgoed van het Jaar 2021?

Paleo kent een dagfase en een nachtfase.

De dagfase

Overdag spelen alle spelers de kaarten op die ze hebben ontvangen. Alle kaarten worden evenredig verdeeld en de spelers leggen de kaarten gesloten voor zich neer. Vervolgens mag iedere speler de bovenste drie kaarten nemen, maar nog niet bekijken. Eerst kiest hij één kaart, die hij wil gaan spelen. De achterkant van de kaart geeft een kleine hint over wat er mogelijk op die kaart staat. Zo kun je aan bossen zien dat de kaart waarschijnlijk eten of hout oplevert en bij bergen is de kans groot dat je steen kunt verdienen.

Hier vind je de Paleo speluitleg en onze review: wat vinden wij van het coöperatieve Paleo en is het terecht Speelgoed van het Jaar 2021?

Wanneer iedereen een kaart gekozen heeft, draait iedereen hem om en bekijken alle spelers wat ze met de kaart kunnen verdienen óf kunnen verliezen. De meeste kaarten zijn namelijk kaarten waarmee je voedsel of gereedschappen kunt verdienen, maar er zijn ook kaarten bij die ervoor zorgen dat je mens een leven verliest als je hem niet oplost. Daarnaast zijn er kaarten waar je een deel van de grottekening kunt verdienen. Deze kaarten zijn belangrijk om te halen, want hiermee kun je uiteindelijk je doel behalen. Alleen wordt het je natuurlijk niet makkelijk gemaakt, want deze kaarten vragen vaak veel gereedschappen, die je in het begin van het spel nog niet hebt. En alleen maar sparen op gereedschappen kan óók weer niet, want behalve dit einddoel heb je ook nog andere missies waar je rekening mee moet houden. Die van de nachtfase.

Hier vind je de Paleo speluitleg en onze review: wat vinden wij van het coöperatieve Paleo en is het terecht Speelgoed van het Jaar 2021?

Spelers kunnen elkaar zoals eerder benoemd helpen met het behalen van kaarten. Dit kan als een speler een kaart bij zichzelf getrokken heeft waar een help-teken opstaat. De speler kan nu ervoor kiezen om niet de eigen actie van de kaart te proberen te halen, maar om een andere speler te helpen met bijvoorbeeld het delen van zijn gereedschappen. Je hebt elkaar hier echt nodig, zeker bij het behalen van de lastige grottekeningen.

Hier vind je de Paleo speluitleg en onze review: wat vinden wij van het coöperatieve Paleo en is het terecht Speelgoed van het Jaar 2021?

De nachtfase

Wanneer alle spelers al hun kaarten gespeeld hebben óf besloten hebben om hun kaarten af te leggen en te stoppen met de dagfase, is het tijd voor de nachtfase. In de nacht moeten er een aantal missies behaald worden én de mens-kaarten moeten worden gevoed. Om te beginnen heb je dus voldoende voedsel nodig om de mensen te kunnen voeden. Wanneer je dit niet hebt, sterft de mens en dien je de kaart af te leggen. Daarnaast moet je een doodskop neerleggen op het bord. Goed om te weten: bij 5 doodskoppen is jullie stam uitgestorven en heb je het spel verloren.

Naast het voeden van alle mensen zijn er ook missiekaarten waar elke nacht aan voldaan moet worden. Welke missiekaarten je moet voldoen, ligt aan welke module van Paleo je speelt. Wanneer je de eerste module speelt, heb je een tent nodig (die je overdag maakt van gereedschappen), een huid en drie voedsel.
Wanneer je aan de missies op een missiekaart niet kunt voldoen, dien je een doodskop neer te leggen op het bord.

Hier vind je de Paleo speluitleg en onze review: wat vinden wij van het coöperatieve Paleo en is het terecht Speelgoed van het Jaar 2021?

Tien modules

Je hoeft niet bang te zijn dat het spel minder leuk is als je het uitgespeeld hebt. Het spel volledig uitspelen is namelijk niet zo één, twee, drie gedaan. Wanneer je module één hebt afgerond, kun je door naar module twee, enzovoorts. Er zitten maar liefst tien verschillende modules in het spel, die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. En dan kun je ook nog eens zelf modules bedenken, wanneer je een echte Paleo Pro bent!

Go or No Go

Paleo is een uitdagend spel waar je elkaar echt nodig hebt. Met elkaar overleg je welke kaarten je wil proberen te halen en wie waar kan helpen. Er zitten zoveel verschillende opties in het spel dat geen enkele ronde hetzelfde verloopt. Wanneer je denkt een tactiek te hebben bedacht, kan een volgend potje zomaar weer anders verlopen. Zelf kregen wij het voor elkaar om na maar liefst vijf keer spelen de eerste module pas te halen, maar dat is niet vervelend omdat het spel steeds weer anders loopt. Daarnaast bouwt de moeilijkheidsgraad van het spel langzaam op per module, wat het behapbaar maakt voor kinderen.
Je bent ongeveer drie kwartier tot een uur aan het spelen (behalve de eerste keer dat je speelt, dan heb je wat meer tijd nodig). Zowel de jongens als wij als ouders vinden Paleo zeker weten een GO en een aanrader voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen. Wel denk ik dat dit spel met name leuk is om met kinderen en ouders (of alleen volwassenen) samen te spelen. Het is geen spel dat kinderen van 10 – 14 jaar snel alleen zullen gaan spelen verwacht ik, daar is het net wat te lastig voor.

Speelgoed van het Jaar publieksprijs

Paleo is al winnaar van de Speelgoed van het Jaar verkiezing! Het spel is namelijk gekozen door de jury als één van de winnaars. Ben jij van mening dat Paleo de publieksprijs moet winnen van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021? Stem dan hier op Paleo! Door te stemmen maak je zelf ook kans op gave prijzenpakketten!

Paleo Facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.