10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | My City (legacy en non-legacy spel)

In deze review lees je alles over het spel My City van 999 Games. Een ontzettend bijzonder spel waar je stapje voor stapje steeds meer uitbreidingen en aanpassingen op de spelregels krijgt. Om maar alvast een tipje van de sluier te lichten: dit is voor mij zeker weten één van de meest briljante nieuwe spellen van het afgelopen jaar! Dat My City winnaar is van de Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2021 vind ik dan ook niet meer dan logisch.

mycity

My City heeft twee spelvarianten. Een legacy en een non-legacy variant.

Shop My City hier!

My City Legacy variant

Een Legacy spel houdt bij My City in dat je begint met een speelbord, maar naar mate het spel vordert en je dus verder speelt, verandert het speelbord en komen er spelregels bij. Geen zorgen, dit gaat heel rustig stap voor stap, is maar liefst 24 speelrondes die je uiteraard niet achter elkaar hoeft te doen. Zo kun je dus weken plezier hebben van steeds een verder ontwikkeld spel!
Bij My City betekent het aanpassen van je speelbord dat je het spel permanent verandert. Je gaat namelijk stickers plakken op je speelbord en ook de puntentelling houd je bij op het speelbord. My City is dus geen spel dat je na het spelen handig door kunt geven of verkopen. Misschien is dit voor sommige een twijfelpunt, maar geloof me als ik zeg: dit is het écht waard! Daarnaast heeft My City ook de variant die je altijd kunt blijven spelen, dus eigenlijk krijg je twee spellen in één bij My City.

In deze review lees je alles over het spel My City van 999 Games. Een bijzonder Legacy spel en Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2021 winnaar

Doel van My City (Legacy variant)

Het doel van dit spel is om de meeste ontwikkelingspunten te halen. Er worden 24 rondes gespeeld en elke ronde brengt een winnaar en een of meerdere verliezers (afhankelijk van met hoeveel personen je speelt). Het mooie van My City is dat de verliezers juist ook beloond worden: zij mogen hun bordspel op zo’n manier aanpassen, dat het spel net een stapje gemakkelijker wordt voor hen. Zo is de kans dat zij een volgende ronde gaan winnen dus groter.

Uiteindelijk komt er één grote winnaar uit het Legacy spel, na het spelen van de 24 rondes.

Elke speelronde heeft zijn eigen doel/doelen, maar voor alle levels geldt dat je zo min mogelijk lichtgroene vakjes op je speelbord open moet houden, dat je de stenen op je speelveld moet bedekken en dat je extra punten krijgt voor bomen die zichtbaar blijven op je speelbord.
Daarbij komen dus ook nog losse doelen per spelronde (die soms ook het hele spel zullen blijven), zoals het snelste de bossen op het speelbord bedekken, gebouwen van dezelfde kleur aan elkaar laten grenzen en goud verdienen door goudmijnen te overbouwen.

In deze review lees je alles over het spel My City van 999 Games. Een bijzonder Legacy spel en Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2021 winnaar

Speluitleg My City (Legacy variant)

Wij zijn voor het spelen én voor het lezen van de regels begonnen met het kijken van de 999 Games uitlegvideo van 999 Games icon Bert. Bert legt in deze video super helder uit hoe je het spel start. Eigenlijk heb je voor de start van ronde 1 de basisregels nog maar amper nodig, maar voor de zekerheid kun je er even doorheen scannen om te kijken of je nog iets gemist hebt.

De eerste keer spelen

Wanneer je voor de allereerste keer speelt, krijgt iedere speler een speelbord. Dit wordt ook voor 24 rondes lang jouw speelbord. Je schrijft hier je naam op, of de naam van hoe je je stad wil noemen. Vervolgens neem je de bijbehorende gebouwentegels, zet je je puntenblokje op 10 punten en kan het spel van start.
Open de envelop met hoofdstuk 1: ronde 1 t/m 3. Er zijn 8 enveloppen. Iedere envelop bevat ten minste 3 spelrondes, de speluitleg voor deze drie rondes en een scorekaart. Daarnaast kunnen er ook nog nieuwe gebouwen, stickers en meer verrassingen in de enveloppen zitten.

In deze review lees je alles over het spel My City van 999 Games. Een bijzonder Legacy spel en Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2021 winnaar

Bouwen maar!

In het midden ligt een stapel met alle gebouwenkaarten. Deze komen overeen met de gebouwen die je naast je speelbord hebt liggen. De bovenste kaart wordt omgedraaid en alle spelers moeten het betreffende gebouw gaan bouwen.
In de eerste spelronde dien je het eerste gebouw altijd aan de rivier te bouwen. Zodra alle spelers het eerste gebouw geplaatst hebben, wordt de tweede kaart gebouwd. Deze moet altijd aansluiten aan het gebouw dat je in je vorige beurt geplaatst hebt. Vervolgens draai je de volgende kaart om en deze moet ook weer grenzen aan de gebouwen die je reeds gebouwd hebt, enzovoorts.
Je doel is in deze ronde om zoveel mogelijk lichtgroene vakjes en stenen te bedekken. De boom-vakjes probeer je vrij te houden, want die leveren punten op.
Wanneer je speelbord bijna vol is, zal je merken dat je niet elke tegel meer kwijt kunt op je speelbord. Je kunt nu passen, dat kost je 1 punt. Je kunt ook ervoor kiezen om deze ronde te stoppen met bouwen. Je mag de volgende gebouwenkaarten dan niet meer bouwen; je sluit hiermee jouw ronde af. Dit doe je dus alleen als je verwacht de volgende gebouwentegels niet meer te kunnen plaatsen.

In deze review lees je alles over het spel My City van 999 Games. Een bijzonder Legacy spel en Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2021 winnaar

Heb je inmiddels al interesse in dit spel? Klik dan hier!

De puntentelling per ronde

Wanneer alle spelers gestopt zijn met bouwen, is het tijd voor de puntentelling. Je telt allemaal tegelijk je punten erbij en eraf, per onderdeel. Op de scorekaart die je bij iedere ronde hebt, staat de volgorde waarop de punten geteld moeten worden. Uiteindelijk is de ronde-winnaar diegene met de meeste punten. Hij of zij mag twee ontwikkelingspunten inkleuren. De overige prijzen worden ook verdeeld, afhankelijk van met hoeveel spelers je het spel speelt.

Wanneer je de eerste drie rondes hebt gespeeld, is het tijd voor hoofdstuk 2. Hier vind je weer drie nieuwe spelrondes met ieder een eigen uitleg en spelregels. Zo speel je het spel door tot dat je alle 24 hoofdstukken uitgespeeld hebt.

In deze review lees je alles over het spel My City van 999 Games. Een bijzonder Legacy spel en Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2021 winnaar

My City Non-Legacy variant

Dan is daar nog de Non-Legacy variant. Je raadt het al: deze versie van My City kun je altijd spelen, hier gelden gewoon standaard regels zoals bij een normaal bordspel. Je vindt deze aan de achterkant van het speelbord. De Legacy variant speel je met spelregels die je tot en met spel 5 bij de Legacy variant hebt gekregen. Het is dus handig als er minstens één speler meespeelt die de Legacy variant tot en met spel 5 gespeeld heeft, zodat die uitleg kan geven.
Het spelen van deze variant is verder vergelijkbaar met de hierboven beschreven uitleg, maar het grootste verschil is dat er bij deze variant natuurlijk direct na het spelen een winnaar is.

Go or No Go

Wat een geweldig, nee, briljant spel! Wij spelen het spel met z’n vieren, wat betekent dat we de Legacy variant van dit spel ook altijd met z’n vieren moeten spelen, anders kloppen de volgende rondes niet meer. Het mooiste is natuurlijk als je het ook echt met deze personen uitspeelt, aangezien je ook met z’n allen stap voor stap weer meegenomen wordt in een nieuwe extra spelregel hier of een aanpassing op het spel daar. Indien dat niet kan, kan natuurlijk de persoon vervangen worden en kan deze nieuwe persoon verder spelen waar de ander gebleven was.

Ik kan je zeggen dat de Legacy spelvorm enorm verslavend werkt. Je bent continu benieuwd naar de volgende ronde; welke uitbreiding of regel komt er nu weer bij? De ene ronde mag je geen enkel gebouw passen en de andere ronden mag je alleen aan de linkerkant van de rivier bouwen. Elke ronde verandert het spel mee en dat houdt het super interessant, spannend en uitdagend. Zowel de kinderen (11 jaar) als wij als ouders vinden dit spel fantastisch om te spelen.

Iedere speelronde duurt ongeveer 20-25 minuten, dus in een uur tijd heb je ongeveer een hoofdstuk afgerond. Dat betekent dat je zo’n 8 à 9 uur bezig bent met het uitspelen van de Legacy variant.
De Non-Legacy variant kun je onbeperkt spelen, dus met My City haal je een uitgebreid en erg mooi spel in huis. Absoluut een GO!

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021

Zoals ik al aangaf, is My City door de jury verkozen tot winnaar in de categorie 10&11 jaar. Maar, dat is nog niet alles: je kunt namelijk ook nog ervoor zorgen dat My City er met de publieksprijs vandoor gaat. Stem hiervoor op de website van Speelgoed van het Jaar en maak zelf ook kans op mooie spellenprijzen!

My City Facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.