Voeding en gezondheid

Hoe kan je kinderen gezonder laten eten?

Het kan een aardige strijd zijn om de kinderen gezonder eten te laten eten. Met groentesap geef je je kind een lekker en gezond sapje.

Het kan een aardige strijd zijn om de kinderen gezonder te laten eten. Evolutionair is het brein geprogrammeerd om je te belonen voor calorierijk voedsel. Dankzij dit mechanisme hebben we altijd kunnen overleven. Zodra we iets zoet eten dan wordt er dopamine aangemaakt. Dit geeft een goed gevoel. Dit is bij kinderen goed terug te zien en om deze reden zijn traktaties iets altijd iets zoet, zoals gebak of snoepgoed.

Ook als we voedingsmiddelen eten die snel omgezet worden in glucose (suiker) dan worden we hiervoor beloond. Voedingsmiddelen die geraffineerde koolhydraten bevatten worden snel omgezet in glucose zorgen zo ook voor een beloning. Dit verklaard onze voorliefde voor voedingsmiddelen die geraffineerde koolhydraten bevatten, denk daarbij aan koek, gebak, pizza, pasta en wit brood.

Om ervoor te zorgen dat kinderen alle voedingsstoffen binnen krijgen, die ze nodig hebben voor hun groei en ontwikkeling, is het goed om ze zo gevarieerd mogelijk uit de Schijf van Vijf te laten eten. Belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf vormen fruit en groenten. Dit zijn belangrijke leveranciers van allerlei vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Kinderen fruit laten eten gaat meestal wel goed. Fruit is zoet waardoor het brein je beloont voor het eten van fruit. Veel ouders hebben echter problemen om hun kinderen groenten te laten eten. Groenten bevatten nauwelijks tot geen koolhydraten waardoor je niet beloont wordt voor het eten van groenten. Groenten zijn vaak ook wat bitter van smaak waardoor ze bij kinderen niet snel in de smaak zullen vallen. Om kinderen toch voldoende groente te laten eten geef ik een aantal tips.

Tip 1: maak groene smoothies

Kinderen zijn dol op fruit smoothies. Deze maak je door wat fruit met een water, melk of yoghurt in de blender te doen. Het fruit zorgt voor een heerlijk zoete smaak en de nodige vitaminen en antioxidanten. Gebruik je melk of yoghurt dan krijgen ze gelijk de eiwitten en het calcium binnen wat belangrijk is voor de groei.

Een groene smoothie lijkt op een fruit smoothie wat betreft smaak. Een groene smoothie is een fruit smoothie met de toevoeging van een groene bladgroente. De truc is om de hoeveelheid groene bladgroente zo laag te houden dat de fruitsmaak blijft overheersen. Hiervoor gebruik je een verhouding van 60% fruit en 40% groene bladgroente.

Voor kinderen is het belangrijk dat er geen stukjes in de groene smoothies zitten. Dit vinden ze niet prettig drinken. Hiervoor zet je de blender een minuut of 2 op de hoogste stand. Zo worden alle ingrediënten goed fijn gemalen.

Groene bladgroente die geschikt zijn voor het maken van een groene smoothies zijn spinazie, andijvie, snijbiet, paksoi en boerenkool. Als je begint met groene smoothies dan start je het beste met spinazie. Deze is het meest zacht van smaak zonder de smoothie een beetje bitter te maken.

Als basis is het goed om een fruitsoort te gebruiken met een vertrouwde smaak zoals banaan, appel of sinaasappel. Hier kan je eventueel andere fruitsoorten aan gaan toevoegen om de smoothie wat extra (smaak) te geven. Zo zijn aardbeien, mango, ananas, bosbessen, frambozen en meloen geschikt.

Tip 2: geef ze groentesap

Als het eten van groenten een probleem is dan kan je ze ook groentesap geven. Groentesap is geschikt voor kinderen omdat het geen harde stukjes bevat. Het wordt gemaakt door het vocht uit groente te persen.

Groentesapjes worden gemaakt van een blend van het sap van verschillende groentesoorten. Door het sap van meerdere groentesoorten met elkaar te mengen wordt de smaak verbetert. Een voordeel hiervan is dat het groentesap daardoor meer verschillende soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen bevat. Iedere groentesoort heeft zo weer zijn eigen unieke samenstelling wat betreft voedingsstoffen.

Voor kinderen is het aan te raden om groentesapjes te gebruiken waarin ook wat vruchtensap verwerkt is. Het vruchtensap zorgt ervoor dat het sapje wat zoeter van smaak wordt en de smaak van de groente wat naar de achtergrond verdwijnt. Dit is een adresje waar je groentesap kunt bestellen waarin ook vruchtensap is verwerkt, wat ze geschikt maakt voor kinderen. Let op: niet alle groentesapjes bevatten ook vruchtensap. Dit staat ingegeven bij de ingrediënten.

Als je voor het eerst groentesap drinkt dan kan dit soms tegenvallen. Dit komt omdat de hersenen je een beetje voor de gek houden. De groentesappen hebben dezelfde heldere mooie kleuren als vruchtensapjes. Je hersenen verwachten dan dat je iets zoets gaat drinken. Dit valt dan tegen. Na een paar slokken hebben de hersenen zich aangepast en weten ze wat ze kunnen verwachten. Wil je groentesap wat zoeter maken (en hiermee geschikter voor kinderen) dan kan je in een flesje een paar druppeltjes stevia (een natuurlijke zoetstof) toevoegen.

Tip 3: geef ze rauwkost

De meeste kinderen houden niet van gekookte groenten en geven de voorkeur aan rauwkost. Door ze tussendoor wat rauwkost te geven krijgen ze ongemerkt meer groente binnen. Bij de meeste supermarkten verkopen ze tegenwoordig snoepgroenten. Dit zijn kleine komkommers, paprika’s en tomaatjes.
Rauwkost kan ook bij het avondeten geworden, in plaats van de gekookte groente, of als aanvulling hierop.
Rauwkost als tussendoortje kan lekkerder worden gemaakt door een dipje te gebruiken. Je kunt een kruidenkaas als dip gebruiken of hummus.

Tip 4: een boerenomelet

Ei is misschien wel het meest gezonde voedingsmiddel wat er is. Het is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Dit zijn eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten die nodig zijn voor de ontwikkeling van het kind. Deze eiwitten zijn bovendien goed opneembaar. Eieren zijn tevens rijk aan de in vet oplosbare vitaminen en zitten boordevol met mineralen en gezonde vetzuren. Je kunt een boerenomelet maken door wat fijn gesneden groente te bakken en hier een paar geklutste eieren aan toe te voegen. Als de groente goed gaar is gebakken dan proef je dit nauwelijks.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.