Opvoeding & Ouderschap

Hoe belangrijk is zacht water voor je kindje?

Schoon, zacht water is essentieel voor jonge moeders. Waarschijnlijk heb je niet vaak stilgestaan bij de kwaliteit van het water voor de baby
Linda - Go or No Go
Laatste berichten van Linda - Go or No Go (alles zien)

Schoon water is essentieel voor jonge moeders. Kleine kinderen hebben veel baat bij schoon, zacht water. Waarschijnlijk heb je, voordat je een kindje kreeg, niet vaak stilgestaan bij de kwaliteit van het water. Maar wanneer je een baby krijgt, dan denk je daar waarschijnlijk wél over na.

Hogere eisen aan je water

Het besef kwam hier thuis toen de kraamverzorgster vertelde dat alle flesjes in een speciale flessen sterilisator schoongemaakt moesten worden. De flesjes even schoonspoelen met heet water bleek niet voldoende; daarmee dood je de bacteriën niet. Dat zet je toch even aan het denken. Is ons water wel goed voor de kleine als we flesvoeding bereiden? En hoe zit dat met het wassen van de baby?

Kalk in het water

Als er kalk in het drinkwater zit, is dat niet direct een groot probleem. Afhankelijk van hun leeftijd hebben kinderen tussen de 500 en 700 milligram calcium per dag nodig. Als je kijkt naar 100 milliliter water, dan zit daar gemiddeld 3 milligram calcium in. Een heel klein percentage dus van de benodigde hoeveelheid.
Waar een baby wél last van kan hebben, is van kalk in het water waarin je de kleine wast. Als je je kindje vaak in bad doet en je hebt kalk in je water, dan kan een babyhuidje daarop reageren. Een gevoelig huidje kan namelijk last krijgen van jeuk, irritatie of een droge huid. Ook als je kindje eczeem heeft, kan kalk in het water een negatieve invloed hebben.

De oplossing tegen kalk in het water

Als je twijfelt of je veel kalk in je water hebt, kun je hier speciale druppeltesten voor kopen. Zo meet je de hoeveelheid kalk in het water, oftewel de hardheid van het water. Indien er inderdaad teveel kalk in het water zit, dan is een waterontharder een snelle en permanente oplossing tegen kalkaanslag. Waterontharder prijzen lopen uiteen vanaf ongeveer € 1600 euro (inclusief plaatsing) tot € 2100 euro. Je hebt daarbij nog de keuze uit een mechanische waterontharder of een elektronische waterontharder. Die laatste kan bijvoorbeeld interessant zijn als je ook zonnepanelen.

Behalve dat je met een waterontharder zacht water krijgt en dus je kindje met een gerust hart lekker kunt badderen, is het ook nog eens een groot voordeel voor het schoonmaken. Met een waterontharder heb je namelijk weinig tot geen last meer van kalkaanslag, zoals je waarschijnlijk vaak hebt in bijvoorbeeld de badkamer. Ideaal!

Flesvoeding bereiden met drinkwater

Wanneer je ervoor kiest om flesvoeding te geven, zijn er wel nog een aantal richtlijnen die je het beste aan kunt houden bij de bereiding van de flesvoeding.
Los van of je wel of geen waterontharder hebt, neem je voor flesvoeding altijd koud water. Je kunt et een gerust hart water uit de kraan nemen, want in Nederland hebben we overal goed drinkwater.
Vervolgens warm je het water in de fles op in de magnetron of flessenwarmer. Wanneer het water de juiste temperatuur heeft, voeg je het poeder toe en schud je goed de fles.

Mocht je flesvoeding in voren willen bereiden , dan is dat eventueel mogelijk. Je maakt de flesvoeding op de gebruikelijke manier, maar je slaat de stap voor het verwarmen van het water over. Na bereiding zet je de flesjes direct achterin de koelkast, zodat ze goed koel blijven. Gebruik deze optie alleen als het echt nodig is en je de flesjes niet vers kunt bereiden.

Flesvoeding thuis bereiden en meenemen onderweg is niet aan te raden, want reeds bereide flesvoeding moet altijd koud bewaard worden op ongeveer 4 graden. Neem in plaats daarvan melkpoeder mee en gekookt water in een thermosfles. Zo blijft het water goed warm en kun je uren later alsnog flesvoeding geven. Neem ook een flesje koud water mee, zodat je dit kunt toevoegen aan het warme water indien dat nog niet voldoende afgekoeld is.


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.