Reistips

Wagenziekte bij kinderen tips en adviezen

wagenziekte wagenziek

Ken je dat, dat je eindelijk op vakantie kunt – je hebt de auto volgestouwd, niks vergeten, iedereen heeft zijn plekje tussen de vele spullen, en je bent nog maar amper op weg en je kind moet overgeven? Alles onder het braaksel. En stinken! Lees hier meer over de oorzaken van wagenziekte en tips voor wat je tegen wagenziekte kunt doen.

Waar komt wagenziekte vandaan?

Wagenziekte is een vorm van reisziekte; de medische benaming is kinetose. Kinderen hebben er vaker last van dan volwassenen. De meeste kinderen met wagenziekte zijn tussen de twee en de tien jaar. Gedacht wordt dat dit komt doordat hun evenwichtsorgaan nog niet helemaal is ontwikkeld. Dit wil echter niet zeggen dat het aan het evenwichtsorgaan ligt. Het punt is meer dat de hersenen moeite hebben ‘samen te werken’ met het evenwichtsorgaan. En dat komt weer doordat tijdens een reis de hersenen worden getrakteerd op verschillende, tegenstrijdige prikkels. Je zit bijvoorbeeld stil in de auto, zo wordt geregistreerd, maar tegelijk komen signalen van het schommelen van de auto (of ander vervoermiddel) binnen. Daaruit is wagenziekte te verklaren, maar waarom het ene kind er last van heeft en het andere niet, is onbekend. Wat wel bekend is, is dat de kans op wagenziekte vergroot is als een van de ouders last heeft van een allergie, eczeem of migraine. Een familiaire factor speelt dus een rol.

Wat te doen tegen wagenziekte?

Bij een niet al te ernstige vorm van wagenziekte kun je proberen te voorkomen dat het optreedt, of minder heftig verloopt. Schadelijk is het overigens niet; meestal gaat het ook weer over na de rit. Maar wil je dus voorkomen dat je kind er last van krijgt, dan kun je je kind van tevoren iets lichts te eten geven. Een lege maag bevordert namelijk wagenziekte. Verder is het belangrijk dat je kind naar buiten kan kijken. Afleiding is ook een goed idee. Doe bijvoorbeeld samen een spelletje in de auto waarbij je kind moet nadenken. Zorg ook voor aanvoer van frisse lucht. En rijd niet te wild!

Middeltjes tegen wagenziekte

Middelen tegen wagenziekte zijn medicijnen, pleisters en polsbandjes. Bij medicijnen gaat het om een middel tegen allergie. Dit maakt rustiger; soms iets te rustig, en daarom is het niet geschikt voor de bestuurder. Een polsbandje geeft druk op bepaalde plekken op de pols; dit is acupressuur. Het stimuleert bepaalde energiebanen, waardoor de klachten afnemen. Vaak hebben kinderen er baat bij, maar niet altijd. Sommige kinderen vinden het bandje niet fijn om de pols. Het voordeel van zo’n bandje in vergelijking met een pilletje is dat een pilletje van tevoren moet worden ingenomen, dus daar moet je tijdig aan denken. Een ander nadeel van pilletjes is dat kinderen ze soms vies vinden en ze daarom weigeren. Er zijn ook homeopathische middelen tegen wagenziekte, en dat middel kan ook in pleistervorm worden toegediend. Dan hoeft je kind dus niks te slikken.

Gaat wagenziekte ooit over?

Veel kinderen groeien eroverheen, maar dit geldt dus niet voor alle kinderen. Ook op volwassen leeftijd kan wagenziekte nog een aardige ‘showstopper’ zijn. Het kan zich ook iets anders uiten. Zo kan het zijn dat je als kind wagenziek was, en later als volwassene last hebt van draaierigheid in een achtbaan of schommel. Dan ben je in ieder geval niet de enige! Wagenziekte komt, in verschillende vormen en gradaties, voor bij maar liefst twee derde van de bevolking. Gedeelde smart…


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.