Educatief Museums Noord-Brabant Zomervakantie

PreHistorisch Dorp: leuk én leerzaam uitstapje voor het hele gezin

Eigenlijk is het altijd feest bij het preHistorisch Dorp in Eindhoven, want het is altijd erg leuk om er een bezoekje te brengen. Maar deze zomer is het nóg leuker, want de hele zomer (en zelfs tot en met de herfstvakantie) zijn er allerlei extra’s die je bezoek nog leuker maken!

Schoolreisje

Toen ik zelf op de basisschool zat, ging ik met mijn klas op schoolreisje naar het preHistorisch Dorp. Ik heb er nog foto’s van, dat ik aan het speerwerpen ben en brood aan het bakken ben. Extra bijzonder dat ook mijn kinderen, zo’n 25 jaar later, in groep 6 hetzelfde schoolreisje gingen maken. Met wilde verhalen kwamen ze enthousiast weer thuis. En nu, weer 2 jaar later, gingen we met het gezin een middag naar het preHistorisch Dorp. Eens kijken of het er nog altijd zo leuk is én of het een geschikt uitje is voor 11-jarigen.

Op ontdekkingstocht

In het preHistorisch Dorp is zoals ik al zei enorm veel te doen. Je maakt in het preHistorisch Dorp letterlijk een reis door de tijd. Je begint bij de Steentijd en vervolgens ga je door naar de Bronstijd, de IJzertijd, de Romeinse tijd, de Vroege Middeleeuwen, de Late middeleeuwen en tot slot de vroegmoderne tijd. Je kunt natuurlijk ook de tijdperken in eigen volgorde bezoeken.

De vaste activiteiten die kinderen en volwassenen kunnen doen zijn zeer divers: denk aan speerwerpen, meel maken, brood bakken, kanoën, vuur maken en oud Hollandse spellen. Daarnaast zijn er ook speciale activiteiten die je kunt doen. Zo zijn er door het hele preHistorisch Dorp tijdkisten verstopt die je kunt openen. Hierin zit meer informatie (zoals kleding en voedsel) over die betreffende tijd. Een leuk extraatje voor kinderen om alle kisten te zoeken!
Ook is er een speurtocht app (de Tijdkijker). Door de app te downloaden krijg je een speurtocht waarin je op zoek gaat naar zes archeologische objecten.

Doeboekje voor de kinderen

Kinderen ontvangen een speciaal Doeboekje; een boekje met allerlei activiteiten die leuk zijn voor kinderen in het preHistorisch Dorp. Zo mis je dus geen enkel hoogtepunt! Zo word je getipt om hutten te bouwen, vuur te maken, een mini huisje bouwen, een kleihanger maken, een armbandje vlechten, zwaardvechten, hout hakken, een mantelspeld maken en ga zo maar door.
Daarnaast vind je in het Doeboekje nog leuke puzzels en raadsels voor thuis.

museum eindhoven

Herberg Den Bonten Os

Wanneer je toe bent aan een hapje of een drankje, dan is Herberg den Bonten Os echt een aanrader. Je vindt deze centraal gelegen in het park, bij de hoofdingang van het preHistorisch Dorp. Met een groot terras buiten en ook voldoende zitgelegenheid binnen kun je hier even bijkomen van je wandeling en de activiteiten in het preHistorisch Dorp.
De horeca wordt gerund door Bij PUUR. Een aantal medewerkers met een licht verstandelijke beperking doen hier onder begeleiding werkervaring op. Ze leren binnen deze baan het ritme van een baan kennen en bouwen ervaring op, zodat ze daarna betere kansen op de arbeidsmarkt hebben. Super mooi dat het preHistorisch Dorp op deze manier hun horeca heeft ingericht. De medewerkers waren uiterst vriendelijk en behulpzaam en onze drankjes en eten werd snel geserveerd ondanks dat het terras flink vol zat!

Er is een uitgebreide kinderkaart en ook voor volwassenen is er keuze in overvloed. Wij kozen voor de rendang, een soepje en een broodje kroket. De jongens kozen een pannenkoek en poffertjes. We kunnen over de kwaliteit van het eten heel kort zijn: wát een lekker eten! Overheerlijke rendang, perfect gebakken boerenfriet en heerlijke soep!
Wijn en ranja wordt in mooie aardewerk kannen geserveerd en past zo perfect in het thema.

Goed om te weten is dat je ook glutenvrij kunt eten bij Herberg Den Bonten Os.

Highlights van 2021

Tijdens een aantal weekenden dit jaar zijn er speciale weekend activiteiten in het museum. Zo hebben we in juni al een Beauty & Fashion weekend gehad en in juli een Historisch Foodfest weekend. Ook het Vikingfestival is in juli al geweest, maar in september volgen nog de Romeinse dagen (4 & 5 september), Heksia (18 & 19 september), Ambachten van Vroeger (2 & 3 oktober) en Overleef het Verleden (16 t/m 31 oktober). Een actueel overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Plan je bezoek

Je reserveert je bezoek naar het preHistorisch Dorp in Eindhoven vooraf altijd eerst online, aangezien ze momenteel een maximum aantal bezoekers per dag hanteren. Hierbij kies je een datum en, in het weekend en tijdens vakanties, een tijdslot (ochtend of middag). De tijdsloten duren 3 uur en in deze tijd kun je het hele museum goed ontdekken. Doordeweeks gelden er geen tijdsloten tenzij het dus een vakantieperiode is.

Openingstijden
dinsdag t/m zondag van 09:30 – 17:00 uur 
Tijdens schoolvakanties regio zuid ook op maandag open.

Openingstijden ivm coronamaatregelen
Ochtendbezoek: 09:30 tot 13:00 uur
Middagbezoek: 13:30 tot 17:00 uur
Van 13:00 tot 13:30 uur is het museum gesloten voor bezoekers.

Prijzen
Ticket: € 9.95 (gratis met de museumjaarkaart)
Parkeren: gratis
Kijk voor meer informatie en het reserveren van tickets op de website.

Go or No Go

Mijn 11-jarige jongens hebben een super leuke middag gehad! Geen seconde hebben ze zich verveeld. Met name het speerwerpen, vuur maken en brood bakken waren hoogtepunten voor ze, maar ook het boogschieten, kruisboogschieten en een eigen speld maken vonden ze erg leuk om te doen. Het preHistorisch Dorp heeft voor ons bewezen dat het dus ook een erg leuk uitstapje voor tieners is. En dat is heel knap, want ook voor jonge kinderen vanaf een jaar of 6 is het een onwijs leuk museum!
Aangezien vrijwel alle activiteiten buiten zijn, heb je wel droog weer nodig om alles uit je bezoek te halen. Tijdens een buitje tussendoor zijn er ruim voldoende schuilplekken en ook de mooie herberg is zeker een aanrader voor een pauzemomentje.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.