- Breng je huis tot leven met kamerplanten, terrariums en het perfecte peuterbed - 10 oktober 2024
- Sinterklaas chocolade surprise in de vorm van favoriete hobby’s en interesses - 7 oktober 2024
- De impact van hard water op je huishoudelijke apparaten: waarom een waterontharder meer bespaart dan je denkt - 30 augustus 2024
Afgelopen vrijdag was het “weer” zover. Ik maakte een glutenfout en boem mijn dochter lag te kronkelen van de pijn op de bank. Met golven kwam het minuten later er uit, meer dan een uur kon ik alleen maar lijdzaam toekijken hoe mijn vitale dochter binnen vijf minuten kon veranderen in een hoopje ellende.
Klachten blijven aanhouden
Dit is het leven met een kind met een glutenintolerantie. Vanaf een jaar of vijf begon ze langzaam aan steeds meer gezondheidsklachten te krijgen. Huilbuien volgde, moeite met ontlasting en vooral harde buiken en krampen. Onderzoek na onderzoek volgde, maar de huisarts kon niets vinden. Ook in het ziekenhuis waar ze haar bloed testte op allerlei allergieën kwam er niets uit. We propten haar vol met pijnstillers, alternatieve pilletjes, zalfjes en zakjes met poeder om de pijn te verzachten. Maar niets hielp en ze wilde niet meer eten.
De druppel die de emmer deed overlopen
Toen twee jaar geleden, ze was net zeven jaar geworden, werd ik gebeld op mijn werk. Bronte was op schoolreisje en zat bij de EHBO in Duinrell. Ze had verschrikkelijk veel pijn, ik hoorde haar kermen en huilen op de achtergrond. Een moeder die ter ondersteuning was meegegaan was super bezorgd en wilde haar naar het ziekenhuis brengen. Ik wist uit ervaring dat alleen een bepaald medicijn bij de drogist haar pijn iets zou verzachten. Het liefst had ik haar zelf ter plekke opgehaald maar ik kon niet even naar Duinrell komen met het openbaar vervoer. Uiteindelijk heeft die moeder heel Den Haag rondgereden voor het juiste medicijn maar voor mij was die dag de maat vol.
Testen, testen, testen
Iedere ouder die zijn of haar kind zoveel pijn ziet lijden, weet dat je door muren heen wil beuken om hem of haar te helpen. Boos en gefrustreerd heb ik de volgende dag weer de huisarts gebeld en geëist dat er weer onderzoeken gedaan zouden worden. De huisarts, een hele lieve man die mijn frustraties volledig begreep, bracht mij direct in contact met de kinderarts. Deze hoorde mijn klachten aan, keek toen eens goed alle rapporten na en wat bleek… ze hadden niet het formulier ingevuld om te testen op glutenintolerantie. Woedend waren we. Vooral toen we de uitslagen hoorden. De kinderarts had bij een kind nog nooit zo’n hoge ontstekingswaarde gezien als bij haar.
Je leven staat op zijn kop
Vanaf die dag veranderde ons leven voorgoed. Haar etenspatroon werd volledig omgegooid. Ze moest per direct glutenvrij gaan eten. We kregen een aparte lade met haar producten, een aparte broodplank, pannen en alles werd gelabeld met haar naam erop. Er mocht vooral geen kruisbestuiving plaats vinden. Een hoog aanpassingsvermogen dat moeten ouders hebben met een kind die een allergie of intolerantie hebben. Ik kan niet anders zeggen dan dat je leven op zijn kop staat. Je wilt alles doen om je kind beter te maken, maar er komt ook opeens ontzettend veel op je af.
Nieuwe levenswijze
Je kind heeft opeens een aandoening waar hij of zij nooit meer vanaf komt en dat besef is pijnlijk. Bij elke verjaardag, ieder dagje uit, traktatie of etentje moet je realiseren dat je kind ziek kan worden van eten. Een waslijst aan dingen moet je regelen. Alle familieleden moet je op de hoogte stellen, de school, ouders, vriendjes en vriendinnetje, sport, etc. De meeste mensen reageren positief en willen met alle liefde rekening houden met je kind. Maar er zijn ook mensen die het niet begrijpen en het maar afdoen als iets van deze tijd. Daar kan ik me zo kwaad om maken.
Hulp zoeken!
Wat ik alle ouders kan aanraden die te horen krijgen dat ze een kind hebben met een intolerantie of allergie, is om te kijken of er een belangenvereniging is met een website. Meld je aan als lid en vind gelijkgestemden. Zoek tips en tricks en heel veel informatie over hoe je om moet gaan met een familielid dat een allergie of intolerantie heeft. Ons heeft het onwijs veel geholpen. Ook zijn er veel facebook groepen met lotgenoten waarbij je je aan kan sluiten. Bij ons is dat bijvoorbeeld de groep ‘’Coeliakie bij kinderen en ouders” maar er zullen vast ook andere groepen zijn voor kinderen met een notenallergie of een koemelkintolerantie. In zo’n groep voel je jezelf begrepen en gehoord. Het is vooral fijn om je verhaal te doen.
Hoe nu verder
Inmiddels zijn wij bijna drie jaar later en heb ik van de week per ongeluk mijn dochter de verkeerde spaghetti gegeven, ja die met tarwe. Ik heb naast haar gejankt als een klein kind omdat het net leek alsof ze weer terug bij af was. Tussen het overgegeven door zei ze ‘mama jij kan er niets aan doen, zulke dingen gebeuren, morgen ben ik weer beter.’ Mijn lieve dochter van tien jaar kan gelukkig relativeren. Ze weet dat het ziek worden nog maar sporadisch gebeurd. Ja, ze zal heel haar leven een apart dieet moeten volgen maar ze kan nu wel aangepast leven zonder pijn en vrees.
Lees ook: Kinderen en hooikoorts
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments