Opvoeding & Ouderschap

Je kind voorlezen? Dit zijn de voordelen

Nog even je kind voorlezen voor het slapen gaan? Voor veel ouders behoort dit tot de vaste routine en dat is heel goed om te horen!

Nog even je kind voorlezen voor het slapen gaan? Voor veel ouders behoort dit tot de vaste routine. Kinderen vinden het over het algemeen geweldig om naar verhalen te luisteren en prachtige plaatjes in boeken te bekijken. Daarnaast is voorlezen goed voor de ontwikkeling van je kind. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van voorlezen voor zowel jou als je kind!

Taalontwikkeling

Een belangrijk voordeel van voorlezen is dat het bijdraagt aan de taalontwikkeling van je kind. Door voorlezen leren kinderen nieuwe woorden. Ook krijgen ze een beter inzicht in hoe zinnen worden opgebouwd. Hoe eerder je begint met voorlezen, hoe beter de leesstart op school zal zijn. Dit is meestal in groep 3 of 4. Vaak hebben scholen een bibliotheek waar de kinderen zelf hun boek uitkiezen. Daarnaast is het ook leuk om zelf met je kind een openbare bibliotheek te bezoeken. Zo ontdek je samen wat voor boeken je kind leuk vindt.  

Communicatievaardigheden

Uit de verhalen die je voorleest leert je kind veel over communicatie. De gesprekken die je tijdens het voorlezen hebt over het verhaal, dragen positief bij aan de communicatievaardigheden van je kind. Door het voeren van deze gesprekken stimuleer je je kind namelijk om actief met taal bezig te zijn.

Fantasie

Voorlezen prikkelt de fantasie van je kind. Door te luisteren naar het verhaal vormt je kind beelden en scenario’s bij het verhaal. Kinderen gaan helemaal op in het verhaal en verzinnen zelf een einde of vervolg. Ook spelen kinderen graag het verhaal na met hun eigen speelgoed. Kinderen hebben de situaties uit verhalen vaak nog niet zelf meegemaakt. Hierdoor leren ze een voorstelling te maken van deze situaties en hoe zij  in vergelijkbare omstandigheden zouden reageren.

Samen herinneringen maken

Zeg nu eerlijk, wat is er fijner dan je kind die lekker dicht tegen je aankruipt om naar het verhaal te luisteren en de prenten in het boek te bekijken? Tijdens het voorlezen creëer je een gezellig en rustig moment voor jou en je kind. Voorlezen is ideaal om even rustig te worden na school of om de dag mee af te sluiten. Bovendien kun je nog vaak genieten van de spannende verhalen die je zelf aan het vertellen bent. Het allerleukste is natuurlijk om samen helemaal op te gaan in deze verhalen. Dus, pak je leesbril erbij en voorlezen maar!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.