Museums Noord-Holland

{ Dagje Uit } | Tentoonstelling ‘Must See’ in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

KirstenR

Op een zonnige zaterdagmorgen vertrokken wij met het gezin richting Enkhuizen om het Zuiderzeemuseum te gaan bezoeken. Ik was hier al vaker, maar nog nooit met mijn kinderen. Bijzonder om het museum nu eens door kinderogen te bekijken! In dit openluchtmuseum met binnen museum maak je kennis met de manier van leven en werken rondom de voormalige Zuiderzee (nu IJsselmeer). Dit seizoen heeft het museum een hele leuke aanvulling namelijk de expositie ‘Must See’. Je gaat als toerist in eigen land op zoek naar de echte Nederlandse iconen. Of wij dit een ‘go or no go’ vonden? Lees snel verder….

Schuitje varen 

Wij komen aanrijden via de dijk die Lelystad met Enkhuizen verbindt. Onderweg genieten we al van de vele bootjes op het IJsselmeer en het natuurschoon in de recent aangelegde Marker wadden. Voordat je daadwerkelijk Enkhuizen binnenrijdt zie je het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum aan je linkerkant. Hier parkeren wij onze auto. Bij de kassa worden we vriendelijk te woord gestaan en krijgen we een ’tas vol plezier’ met allerlei leuke gadgets, snoep, een speurtocht voor de kinderen en een plattegrond. De eerste attractie van deze dag is het varen met de museumveerboot richting het buitenmuseum. Je krijgt meteen een vakantiegevoel al varend met het zonnetje hoog aan de hemel over het IJsselmeer. De boot kent ook een stop in het centrum van Enkhuizen vlakbij het treinstation, ideaal als je het museum met het openbaar vervoer bezoekt. Na een kwartiertje varen meren wij aan bij de kenmerkende kalkovens bij het buitenmuseum. Het avontuur kan beginnen. 

In deze blog lees je onze ervaringen met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wij hebben het Zuiderzeemuseum met jonge kinderen bezocht.

Expeditie waterwerken 

Zodra je de boot afstapt loop je gelijk tegen het eerste icoon uit de Nederlandse geschiedenis aan, de eeuwige strijd tegen het water. Met behulp van de expeditiekaart kunnen kinderen allerlei opdrachten en uitvoeren en de code kraken. Hoe houden we Nederland in de toekomst droog? Voor mijn kids (2,5,7) nog iets te lastig maar ze genoten volop van alle opdrachten die ze wel konden doen. Zo visten ze allerlei ‘vissen uit de zee’ bij Urk en liepen we door het droge voeten doolhof. Ook kunnen kinderen hier, met zwemvest en onder begeleiding, over een stukje IJsselmeer varen. In het water liggen allerlei voormalige eilanden zoals Marken en Wieringen waar je langs vaart. Op deze zonnige zaterdag echt een hele leuke attractie zo aan het begin van het museum. 

In deze blog lees je onze ervaringen met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wij hebben het Zuiderzeemuseum met jonge kinderen bezocht.

Must See 

Tot en met 24 oktober staat het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme met de tentoonstelling ‘Must See’. Ook al in de 19e eeuw was er volop toerisme op en rondom de Zuiderzee. Een heel actueel thema nu veel Nederlands hun vakantie in eigen land zullen doorbrengen. Nederland staat in het buitenland bekend om zijn kaas, molens, koeien, fietsen en tulpen. Speciaal voor deze tentoonstelling hebben vijftien kunstenaars een eigentijdse kunstzinnige variant gemaakt op een van deze bekende Nederlandse iconen. Je vindt de objecten verspreid over het hele terrein. Check anders de plattegrond die je bij de kassa ontvangt! Ongemerkt kom je zo in aanraking met kunst en het is grappig te merken hoe zowel volwassenen als kinderen telkens iets anders zien in een icoon. Zo vind je in een voormalige stal een aantal melkbussen die overstromen. Nederland staat bekend om zijn melk en koeien, maar ook het thema overproductie wordt hier aangestipt. Al wandelend door het museum heb je sowieso het idee dat je Nederland in een dag bezoekt!

Terug in de tijd

Het buitenmuseum is een echt openluchtmuseum waarbij je oren en ogen te kort komt. Allerlei gebouwen die oorspronkelijk rond de Zuiderzee stonden zijn vakkundig afgebroken en tot in detail opnieuw opgebouwd en bij elkaar gebracht in het museum. Slenter door schattige straatjes met piepkleine huisjes en boerderijen waar mens en dier samenleefden. Bij de ‘voordeur’ hangt informatie waar het huis eerst stond en wie de bewoners waren. Ga door de voordeur en waan je zeker een eeuw terug in de tijd, van de bedstee tot de poepdoos. Ook zonder de informatie gelezen te hebben begrepen onze kinderen heel goed waar het om draaide en hoe deze mensen geleefd moesten hebben. Nu wonen wij zelf aan de voormalige Zuiderzee en het is een feest der herkenning. We zien vissershuisjes en een sigarenmakerij uit ‘onze’ stad Kampen. In het ketelhuis en de wasserij wordt nog volop gewassen, was gedroogd en gebleekt. Mijn opa, die er niet meer is, heeft hier in zijn jonge jaren gewerkt toen de wasserij nog op zijn oorspronkelijke plek stond. Je kunt je voorstellen hoe bijzonder het voor mij is dat ik dit aan mijn kinderen kan laten zien. 

De bewoners van toen

Het museum komt pas echt tot leven door de personages die je tegenkomt in hun huizen, terwijl ze de was ophangen of in hun winkeltje aan het werk zijn. Tof om te merken hoezeer de medewerkers van het museum zich inleven in een bepaald karakter of ambacht. Je voelt aan alles dat ze hier met liefde en met een brede glimlach aan het werk zijn. Zo kletsen wij bijvoorbeeld met de mevrouw uit het kaaspakhuis. Ze vertelt ons over de verschillende kazen, laat ons wat proeven en we maken kennis met de kaaspakhuiskat. Hij beschermt het pakhuis tegen de muizen. De voddenman uit Harderwijk fietst met zijn kar voorbij en de dienstmeid uit IJsselmuiden heeft de smeuïgste roddels voor ons. Vol interesse kijken onze kinderen naar de oude ambachten zoals het vis roken, manden maken en bij de smederij. 

Verkleden als een meisje uit Volendam

In het Zuiderzeemuseum is niet alleen ontzettend veel te zien, maar ook te doen! En dat is zeker voor de kinderen een toffe aanvulling op het museumbezoek. Zo deden wij oud Hollandse spelletjes op een idyllisch pleintje. We gingen touwtje te springen, hoepelen en deden we een spelletje ‘hinkelpotten’.  Aan de stadsgracht in een oud grachtenpandje kunnen de kinderen zich verkleden. Ze hebben de keuze uit verschillende outfits en het icoon de klomp hoort daar natuurlijk bij. De kinderen mogen de kleding een half uurtje aan houden, zo heb je ruim de tijd om leuke foto’s te maken. Tegen een kleine vergoeding kunnen de kinderen in een atelier zelf een klompbootje maken of een klomp pimpen.

volendamkleding zuiderzeemuseum

De horeca in het Zuiderzeemuseum

 Er zijn diverse horecagelegenheden in het museum. Zo kun je een kopje koffiedrinken bij café Hindeloopen aan het IJsselmeer of je kunt terecht in zelfbedieningsrestaurant ‘Het Amsterdamse huis’. Je kunt ook vooraf een lunchpakket of picknickmand bestellen en deze nuttigen aan een van de vele picknicktafels op het terrein. Wij kochten een overheerlijk oerfrietje met echte Zaanse mayonaise aan een loket direct naast het oude schooltje. De oude bakkerij verkoopt ook diverse lekkernijen. Wij hebben nog wat oud Hollands snoep gekocht voor thuis in de oude snoepwinkel. Wat wist deze leuke meneer veel te vertellen over al dat ‘ouderwetse’ snoep. En wat hadden ze veel keus!

In deze blog lees je onze ervaringen met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wij hebben het Zuiderzeemuseum met jonge kinderen bezocht.

Een zee vol verhalen in het binnenmuseum

Kies bij voorkeur voor een dag waarop het niet regent als je het Zuiderzeemuseum gaat bezoeken. Hoewel je de panden in en uit loopt is het immers een openluchtmuseum. Het binnen museum is ook zeer de moeite waard en het hele jaar door geopend. In een zee vol verhalen duik je wederom in het leven van de voormalige Zuiderzee. Hoe feesten ze en hoe dachten ze eigenlijk over de aanleg van de afsluitdijk? Het museum is ontzettend interactief, je hoort de zee, voelt de wind en het water. De kinderen duiken samen een bedstee in en zitten in een ouderwetse draaimolen. Marretje de meeuw, de mascotte leidt de kinderen door dit gedeelte van het museum. Toch lonkt zeker op deze zonnige dag het buitenmuseum meer dan het binnen museum.

In deze blog lees je onze ervaringen met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wij hebben het Zuiderzeemuseum met jonge kinderen bezocht.

Go Or No Go 

Wat hebben we een ontzettend leuke en leerzame dag gehad in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wij raden jullie dan ook zeker aan om dit museum te gaan bezoeken deze zomer. Het museum heeft voor jong en oud van alles te bieden. Het is super om je dag te beginnen en te eindigen met een boottochtje over het IJsselmeer van en naar het museum. Het museum leeft door de personages die er rondlopen en de vele extra activiteiten die je ter plekke kunt doen. Als gevolg van de coronamaatregelen is het soms even wachten om een huisje binnen te mogen gaan, vanwege het maximaal aantal bezoekers. Dit hebben ze zo goed mogelijk opgelost door eenrichtingsverkeer toe te passen waar mogelijk. Klein minpuntje is dat het soms een uitdaging was om met een wandelwagen in en uit de huizen te komen. Ook door de smalle steegjes en over kasseien ging het niet altijd makkelijk. Een volgende keer nemen we onze draagzak mee!

Zuiderzeemuseum informatie: 

  • Openingstijden: het binnen museum is het gehele jaar geopend tussen 10.00 en 17.00. Het buitenmuseum is dit jaar nog geopend tot en met 24 oktober. 
  •  Entreeprijzen (incl. boot): volwassenen 18 euro, kinderen 4 t/m 12 jaar 12 euro en kinderen t/m 3 jaar gratis. Er is een voordeliger familieticket verkrijgbaar, check ook zeker de diverse gunstige aanbiedingen op internet (zoals via de ANWB). 
  • Parkeren: 6 euro. 
  • Vooraf reserveren verplicht (juli 2021)
  • Op de boot was het dragen van een mondkapje op het moment dat wij gingen nog verplicht (wordt gezien als openbaar vervoer). 

logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.