Museums Utrecht

{ Dagje uit } | Spoor van Verbeelding in het Spoorwegmuseum

Myrthe

Bleeeh…moeten we echt mee naar een museum? De kinderen zijn niet direct enthousiast als ik ze vertel dat we een dagje naar het Spoorwegmuseum in Utrecht gaan. Dit is echter direct voorbij zodra we het museum binnen stappen. Via een oud station loop je het museum binnen. Daar vertelt een medewerkster dat we overal aan mogen zitten en dat de treinen bijna allemaal van binnen bekeken mogen worden. Dat laten de dames zich geen tweede keer zeggen! In de wetenschap dat er een interactieve tentoonstelling is, Het Spoor van Verbeelding, weet ik dat vandaag een succes gaat worden!

Trein in, trein uit

Het eerste wat de meiden doen is naar de treinen toe rennen. Gelukkig mag dat hier gewoon! Dolenthousiast lopen ze de oude en nieuwe, Nederlandse en internationale treinen door. Voor hun heel ouderwets, wij zien nog treinstellen staan waar we zelf vroeger mee terugreden van het stappen. Leuke herinneringen worden opgehaald…haha. Op de perrons staan beeldjes van werknemers van de spoorwegen. Met een druk op de knop vertellen ze ons wat hun werk is. Zo leren de kids nog wat bij ook! Met dat leren zit het sowieso wel snor. Er is veel informatie te vinden en de docent in mij kan het niet laten om de meiden wat informatie te geven.

{ DAGJE UIT } | SPOOR VAN VERBEELDING IN HET SPOORWEGMUSEUM

Lekker spelen

Naast de treinen zijn er nog genoeg andere dingen te beleven in het Spoorwegmuseum. Zo kun je een echte tijdreis maken! Met een tijdmachine reizen we terug naar de 19e eeuw. In deze tijd werden de eerste stoomtreinen gemaakt en kwam ook De Arend, een van de eerste stoomtreinen in Nederland, naar ons land toe. We worden door een verteller meegenomen in de ontwikkeling van de stoomtrein. Uiteindelijk komen we bij De Arend uit en kunnen we deze uitvinding met eigen ogen bewonderen. Hoe bijzonder om te beseffen dat een trein, die voor ons nu heel normaal is, vroeger zo speciaal was!

Vervolgens lopen we door naar de achtbaan: deze gaat niet hard maar leidt ons door een echte werkplaats waar treinen worden gerepareerd. Er rijdt zelfs een trein boven onze hoofden door: hoe spannend is dat!?

Het Spoor van Verbeelding

We nemen nog een kijkje in een echte VR-belevenis. Dit vinden de dames echter nog wat spannend: je bemenst namelijk zelf een trein en dit gaat nog wel eens mis. Gelukkig komt het uiteindelijk goed, maar ze zien toch wat bleek rond de neusjes…hihi. Voor de kleine kids een iets minder groot succes, voor de ouderen des te leuker!

En dan komt er een echte trein voorbij gereden! Zo hoog dat hij tot onze knieën rijkt, waardoor het voor de meiden een fantastische attractie is. Een rondje door het park maken ze met veel plezier!

Na ook de speeltuin uitgeprobeerd te hebben gaan we weer naar binnen toe.

Spoor van Verbeelding

Eenmaal binnen beginnen we aan onze quiz langs alle affiches die er hangen. In de affiches die tentoon worden gesteld bij de tentoonstelling Spoor van Verbeelding wordt de geschiedenis van reizen per spoor prachtig weergegeven. Er worden zelfs enkele Art Deco affiches van de Franse kunstenaar Cassandre tentoongesteld. Voor een francofiel als ik een waar genot om naar te kijken!

Door middel van vragen worden we door de tentoonstelling heen geloodst. Aan het einde van onze tocht langs de prachtige affiches hebben de dames ook een aantal tips gekregen om hun eigen affiche te gaan maken. Op naar het ‘Atelier van Verbeelding’! Hier gaan de kinderen zelf aan de slag om hun eigen affiche te maken. Met behulp van mallen, kleurpotloden, stiften en een hoop fantasie maken ze zo hun eigen affiche.

  • { DAGJE UIT } | SPOOR VAN VERBEELDING IN HET SPOORWEGMUSEUM
  • { DAGJE UIT } | SPOOR VAN VERBEELDING IN HET SPOORWEGMUSEUM

Go or No Go

We hebben echt een hele dag plezier gehad in het Spoorwegmuseum. Voor ons en voor de kinderen is er meer dan genoeg te doen! Daarnaast zijn we een stuk wijzer geworden over de geschiedenis van de treinen en de spoorwegen. Dat vind ik dan weer een pluspunt, haha. Wat mij betreft dus een echte go! Een fantastisch uitje voor de aankomende zomervakantie! Weet je trouwens dat het museum dan tot 19.00 uur open is in plaats van tot 17.00 uur? Als je na 15.00 uur bij het museum aankomt betaal je bovendien maar € 9,- in plaats van € 17,50! Met de Museumjaarkaart heb je sowieso gratis entree, hoe mooi is dat!? Bekijk de site voor meer info!

Het Spoor van Verbeelding

Bezoek ook: Het Prehistorisch dorp museum en Historyland

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.