Opvoeding & Ouderschap

Een matras voor een puber of tiener: Handige tips!

In deze blog vind je een aantal tips waar je op moet letten bij de aankoop van een matras voor een puber of tiener. Een belangrijke keuze!

Een matras kiezen voor je puber of tiener is een belangrijke keuze waar je goed bij stil moet staan. Een goede nachtrust en slaap is essentieel voor de hersenen. Ook speelt de warmtebehoefte van een puber mee. In deze blog vind je een aantal tips waar je op moet letten bij de aankoop van een matras voor een puber of tiener.

Behoefte aan een goed matras

In de puberteit verandert het lichaam van je zoon of dochter volop. Hormonen spelen een grote rol in het leven van je kind en kunnen zorgen voor een andere warmtebehoefte dan dat je kind voorheen had. Ook zie je bij veel pubers een flinke groeispurt in zowel lichaamsbouw als lengte en daarmee verandert ook de behoefte aan een goed matras. Waar voorheen een simpel kindermatras volstond, is er nu behoefte aan een echt goed matras.

De breedte van het matras

De meeste tieners hebben behoefte aan een breder matras dan een eenpersoons matras. Je kunt hierbij voor een twijfelaar maat gaan, dat is een matras 140 x 200 qua afmetingen. Zo is je bed dus een stuk breder als een eenpersoons matras, maar nog geen echte tweepersoonsmaat. Ideaal als bijvoorbeeld de afmetingen in de slaapkamer een tweepersoons bed niet toelaten.
Indien een tweepersoons bed wel mogelijk is qua ruimte, dan zou ik zeker kiezen voor een matras 180 x 200. Dan heb je een mooie tweepersoons maat waar je tiener als het goed is nog jaren mee vooruit kan en plezier van heeft.

In deze blog vind je een aantal tips waar je op moet letten bij de aankoop van een matras voor een puber of tiener. Een belangrijke keuze!

Het matrastype

Waar je goed over na moet denken is het soort matras dat geschikt is voor jouw tiener. Waarschijnlijk heb je hier al eens over nagedacht toen je je eigen matras gekocht hebt, maar om je geheugen nog even op te frissen, hierbij nog even kort een lijstje van een aantal verschillende matrassen en hun kenmerken. Ik heb er de populairste voor je ingezet:

  • Koudschuimmatras: Koudschuim heeft een open celstructuur, waardoor het materiaal goed kan ademen en vocht op kan nemen. Bij een koudschuimmatras heb je vrijwel geen kuilvorming, wat een groot voordeel is. Een koudschuimmatras heeft een lange levensduur en kan dus echt een mooie tijd mee.
    Bij aankoop van een koudschuimmatras is de hoogte van de HR waarde van het schuim belangrijk. Deze zegt namelijk iets over de veerkracht van het matras. Hoe hoger, hoe beter.
  • Polyethermatras: Dit is een goedkoper soort schuim. Daarmee zijn polyether matrassen de goedkoopste matrassen. Ze bieden minder goed steun en zijn vaak wat stug. Eigenlijk is dit een prima matras voor jonge kinderen, maar niet meer voor tieners.
  • Traagschuimmatras: Traagschuim is een speciaal soort matras dat zich door het traagschuim vormt naar de contouren van het lichaam. Het grote voordeel hiervan is dat je lichaam wordt ondersteund op juist die plekken waar het nodig is, zonder dat je er last van hebt, omdat het matras zich vormt naar jouw lichaam.
  • Pocketveringmatras: Kenmerkend aan deze matrassen is dat het bestaat uit een open circuit met veertjes die ieder in een eigen zakje zitten. Zo kan ieder zakje zich aanpassen naar jouw lichaam. Dit matras is prettig voor mensen die het snel warm hebben in bed.

De twee meest gekozen en beste matrassen voor pubers en tieners zijn het koudschuimmatras en het traagschuimmatras.

De lattenbodem

Een andere belangrijke keuze bij het kiezen van het matras is de lattenbodem. Er zit namelijk een groot verschil tussen die plankjes die onder jouw matras liggen. Die liggen er namelijk heus niet alleen om te zorgen dat je matras goed blijft liggen. De rolbodem is op deze leeftijd niet meer toereikend, dit is het moment dat er overgestapt mag worden naar een goede lattenbodem met verende latten en bij voorkeur de mogelijkheid om de latten in te stellen. Je kunt dan instellen of de bodem zachter moet worden of steviger. Verder zitten er bij de schouders soepelere latten die ervoor zorgen dat de schouder goed kan liggen.
Uiteraard dien je bij deze stap ook na te denken of je gaat voor een elektrisch verstelbare lattenbodem of niet. Dit doe je in de meeste gevallen met name voor het comfort tijdens bijvoorbeeld het tv kijken of lezen.

Met deze tips ben je goed voorbereid voor de aankoop van het matras voor een puber of tiener. Heb je zelf nog meer tips? Deel ze hieronder in de reacties!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.