Inspiratie

Langer plezier van kleding met deze 5 tips

Steeds meer mensen willen dat kleding langere tijd meegaat. Wil je langer plezier van je kleding? Hier een paar tips die jou helpen.

Steeds meer mensen willen dat kleding langere tijd meegaat. Een shirtje weggooien na drie keer wassen, is immers niet alleen geldverspilling, maar ook slecht voor het milieu. Wil je langer plezier van je kleding? Hier een paar tips.

1. Kies duurzame stoffen met weinig onderhoud

Duurzame stoffen met weinig onderhoud zorgen dat je nog langer plezier hebt van je kleding:

  • Wol is een natuurlijke, slijtvaste vezel die jarenlang meegaat. Daarnaast is wol van nature elastisch waardoor je kledingstuk minder snel lubbert. Ook hoef je wol minder vaak te wassen en is even luchten vaak genoeg
  • Lyocell-stof bestaat uit kunstmatige vezels die worden gemaakt van houtsnippers. Deze sterke stof lijkt op viscose, maar kreukt minder snel en valt net zo soepel als zijde. Lyocell blijft lang mooi, droogt snel en is een milieuvriendelijk alternatief.
  • Hennep lijkt op linnen en is vier keer sterker dan katoen. Hoe vaker je hennep wast, hoe zachter het wordt. Het is een natuurlijk alternatief voor synthetische vezels.

Polyester: voor- en nadelen

Polyester kreukt niet, is makkelijk schoon te maken en polyester van goede kwaliteit gaat lang mee. Polyester heeft echter een enorme impact op het milieu, omdat het wordt gemaakt van ruwe olie. Daarnaast laat polyester microdeeltjes plastic los tijdens het wassen en die komen weer in ons water terecht. Gerecycled Polyester (rPET) is dan wel een iets duurzamer alternatief, maar ook dit laat deeltjes plastic los.

Extra tip: Check op het etiket ook of de stof een duurzaam keurmerk heeft, zoals GOTS. Kijk hier voor een handig overzicht van keurmerken voor kleding. 

2. Controleer de afwerking van kleding

Check voordat je een kledingstuk koopt altijd goed de afwerking van naden, ritsen, knoopsgaten en de zoom. Als iets goed is gestikt, gaat het meestal langer mee. Trek bijvoorbeeld voorzichtig de naden van een kledingstuk strak om te zien wat er gebeurt. Zie je gaten of uitstekende stiksels? Koop het item dan niet. Controleer ook of eventuele knoopsgaten en ritsen netjes zijn afgewerkt en of het kledingstuk goed is afgezoomd.

En let op: Bij goedkope kleding lopen de zijnaden nogal eens scheef. Hierdoor zal een T-shirt tijdens het passen misschien al een beetje draaien en na een paar wasbeurten wordt dit draaien alleen maar erger. Dit komt omdat stof voor goedkope kleding vaak niet in de goede draadrichting wordt geknipt, om zoveel mogelijk stof uit één rol te kunnen halen. De draadrichting is de richting waarin weefseldraden van een lap stof lopen.

3. Was minder vaak

Voor een goed onderhoud van kleding is het uiteraard belangrijk om de instructies van het waslabel te volgen, niet te heet te wassen, etc. Maar was ook niet te vaak! Hoe vaker je kleding in de wasmachine stopt, hoe harder de kwaliteit achteruit gaat. Uit onderzoek blijkt dat we kleding regelmatig uit gewoonte in de was gooien, zonder te controleren of de kleding echt niet meer fris is. Door kleding minder vaak te wassen gaan je items langer mee en het is een stuk beter voor het milieu. Doe dus altijd een vlek- en geurcheck, voordat je kleding in de was gooit en lucht je kleding binnenstebuiten nadat je het gedragen hebt.    

Extra tip: Gebruik geen wasverzachter of zo min mogelijk. Wasverzachter kan ervoor zorgen dat je wasmachine minder goed werkt. Hierdoor krijg je zweetplekken niet uit kleding waardoor je onbewust misschien nog vaker gaat wassen.

4. Label kleding

Om lang plezier te hebben van je kleding, is het uiteraard ook belangrijk dat je kledingstukken niet kwijtraakt. Door kleding te labelen kun je dit voorkomen. Naamlabels zijn helemaal een must als je kinderen hebt die naar het kinderdagverblijf of naar school gaan. Voorkom dat hun spulletjes zoekraken en label bijvoorbeeld extra setjes kleding, mutsen, sjaals en schoenen. Maar ook voor je eigen kleding kunnen dit soort etiketten praktisch zijn, bijvoorbeeld voor sportkleding. Vind hier meer informatie en tips voor het labelen van kleding en het maken van labels.  

5. Doe zelf kleine kledingreparaties

Heb je nog nooit een knoop aangezet of een loszittende naad gestikt? Je bent echt niet de enige. Maar toch is het handig als je zelf dit soort kleine reparaties aan kleding kunt uitvoeren. Zo bespaar je veel geld en heb je langer plezier van je kleding. Op internet vind je gemakkelijk instructies en video’s die goed laten zien hoe je verschillende reparaties zelf kunt doen.

Met een beetje extra moeite en wat onderhoud zul je zien dat je kleding lekker lang meegaat!





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.