5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar Educatief

{ Review } | Apple Twist van SmartGames

Linda D

Drie rupsen die zich in allerlei bochten wringen en een appel die in vijf delen gedraaid kan worden. Dat is het nieuwe spel van SmartGames, namelijk “Apple Twist”. Een spel dat gespeeld kan worden door één speler en wij gingen ermee aan de slag op Koningsdag. Kun je dat zien? 😉

Apple Twist van SmartGames

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar die wel van een puzzeltje en uitdaging houden. Het is een slim spel, wat wil zeggen dat het best wat focus en inzicht vergt. Nu past dat enorm goed bij Siem, die erg enthousiast wordt van spellen en speelgoed dat te maken heeft met rekenen, inzicht, puzzelen en constructie.
De appel is het spelbord welke is verdeeld in vijf horizontale stukken die 180 graden gedraaid kunnen worden. Aan de linkerzijde van ieder horizontaal stuk vind je een cijfer of letter. De voorkanten van de appelsegmenten worden aangeduid door de cijfers 1 – 5 en de achterkanten met de letters A – E. 

Spelen op vier niveaus

In de doos zit ook een opdrachtenboekje met daarin opdrachten op verschillende niveau’s. Namelijk starter, junior, expert of master! Wij kozen ervoor om de starten met het eerste niveau, “starter”. Bij iedere opdracht en op ieder niveau wordt aangegeven hoe je het spelbord, de appel, moet samenstellen. Bij de eerste, meest makkelijke opdrachten is de combinatie bijvoorbeeld 1, 2, C, 4, E. Door de losse gedeelten van de appel te mixen kun je zo’n combinatie vormen. Hierna begint het echte spel!

Drie rupsen die zich in bochten wringen en een appel die in vijf delen gedraaid kan worden. Dat is het spel van Smart Games, “Apple Twist”

Hoe werkt Apple Twist

Het doel is om de drie rupsen om het spelbord te plaatsen. Elke rups kan in verschillende vormen gebogen worden door de scharnierpunten. Alle onderdelen van de rupsen moeten passen in de kuiltjes van de appel en je mag dus niet een gedeelte van een rups op een vlak deel van de appel leggen. Bij de eerste niveaus van dit spel geeft het opdrachtenboekje nog hints over de positie van (sommige) rupsen. Zo geven gekleurde cirkels de plaats aan waar de kop van die specifieke rups gelegd moet worden. Maar, de richting zal je alsnog helemaal zelf moeten bepalen en uitvogelen!

Uren speelplezier

Naarmate je vordert in niveau worden ook de hints moeilijker. Zo geeft een witte kop bij de opdracht aan dat op die plek een kop van een rups moet liggen, maar niet welke kleur! Iedere rups kan op een andere wijze gevormd worden, dus dat maakt het al best een stukje moeilijker. Telkens is er maar 1 oplossing mogelijk en deze kun je achterin het boekje terug vinden. Zodra de opdrachten nog moeilijker worden, verdwijnt ook een gedeelte van de hints.
Siem (5 jaar) kon het niveau “Starter” vrij makkelijk maken, maar junior werd al iets uitdagender.
Het is fijn dat hij zichzelf kan blijven uitdagen in dit spel. Dat zorgt voor uren speelplezier!

Drie rupsen die zich in bochten wringen en een appel die in vijf delen gedraaid kan worden. Dat is het spel van Smart Games, “Apple Twist”

Zelfstandig spelen

Je kunt het spel zelfs nog zonder opdrachtenboekje spelen door de appel willekeurig te mixen (hiermee zijn maar liefst 32 mogelijkheden) en de drie rupsen op de appel proberen te leggen. 
Het spel is hier in korte tijd al heel veel gespeeld en dat vind ik fijn. Het is fijn om een spel te hebben wat hij graag en zelfstandig wil en kan spelen. Meerdere malen is het zelfs nog voor schooltijd tevoorschijn gehaald. “Even een paar opdrachten doen!” 

Drie rupsen die zich in bochten wringen en een appel die in vijf delen gedraaid kan worden. Dat is het spel van Smart Games, “Apple Twist”

Go or No Go

Wij waren al bekend met SmartGames, omdat Siem eerder al eens het spel van de drie biggetjes cadeau kreeg. Dit speelt hij ook zo graag, waardoor wij al fan waren.
De verwachtingen waren dus hoog bij dit spel en het heeft zeker niet teleurgesteld! Wederom een degelijk, mooi en uitdagend spel wat zelfstandig gespeeld kan worden door kinderen vanaf 5 jaar. Het spel Apple Twist van SmartGames krijgt van ons dus ook zeker een GO!

Apple Twist Facts

  • Leeftijd: Vanaf 5 jaar
  • Speelduur: 15- 30 minuten
  • Aantal spelers: 1
  • Adviesprijs: 14,99 en online o.a. te koop via de SmartGames Webshop en Bol.com

Lees ook: Pirates Crossfire van SmartGames

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.