6 jaar 7 jaar 8 jaar Gezelschapsspellen

3 korte, snelle spelletjes voor 6-jarigen

Linda D

Wij hebben vorige week onze spellenkast weer aangevuld! Altijd een feestje natuurlijk wanneer er weer nieuwe spellen gespeeld kunnen worden. Onze drie nieuwe aanwinsten zijn heel bekende kaartspellen, maar dan in een kinder-/ familie uitvoering. Van Identity Games mochten wij namelijk Ezelen, Jokeren en Pesten gaan spelen. Alle spellen hebben als adviesleeftijd 6+. Siem wordt in september zes jaar, dus is daarmee een tikkie jonger dan de adviesleeftijd. Per spel deel ik met jullie onze ervaringen!

wie is de ezel

Wie is de ezel?

Het spel ezelen is een heerlijk snel, chaotisch spel. Ik kan wel zeggen dat het erg luidruchtig werd bij ons aan tafel! Fantastisch spel en ook zeer goed te spelen voor Siem. In het doosje zit een stapel ezelkaarten; dit zijn kaarten met daarop een ezel en de letter E, Z, of L. Daarnaast zitten er nog sets dierenkaarten in en 4 ezelpionnen.
Afhankelijk van het aantal spelers kies je een aantal sets dierenkaarten uit. Een set bestaat uit vier kaarten met dezelfde kleur en hetzelfde dier erop.

3 KORTE, SNELLE SPELLETJES VOOR 6-JARIGEN

Wij speelden bijvoorbeeld met drie spelers en kozen dus drie dierensets uit en de andere sets deden we terug in het doosje. Na het schudden van deze kaarten, verdeelden we deze onder de drie spelers en op die manier krijgt iedere speler dus altijd vier kaarten. Daarnaast maakte we een apart stapeltje van de ezelkaarten en plaatsten 2 pionnen in het midden. Altijd een pion minder dan het aantal spelers dus. Het doel is om gedurende het spel zo snel mogelijk vier dezelfde dierenkaarten te verzamelen en dan zo snel mogelijk een pion van tafel te pakken, Pakt een ander een pion? Wees dan snel en pak de andere pion! Geen pion te pakken gekregen? Dan krijg je een ezelkaart. Dit start met de letter “E” en gaat door totdat een van de spelers vier ezelkaarten heeft en dus het woord “E Z E L” heeft liggen. 

Bij het spelen van het spel schuif je telkens een kaart door, met de klok mee en zeg je hardop “3, 2, 1.. Ezelen!”. Het tempo mag hierbij vrij hoog liggen, dat is juist het allerleukste. Een lekkere portie hectiek en competitie aan tafel! Top spel!

In deze blog geven we je tips voor 3 korte, snelle spelletjes voor 6-jarigen. Spellen die jonge kinderen kunnen spelen met ouders.

Wie staat er voor joker?

Het tweede spel dat we opende, was jokeren! Dit is natuurlijk ook mega bekend kaartspel, al moest ik toch wel weer even goed de spelregels lezen hoor. Het start door alle kaarten goed te schudden en iedere speler (minimaal 2, maximaal 6) 13 kaarten te geven. De overige kaarten gaan omgekeerd op een stapel, de zogenaamde trekstapel. De eerste kaart leg je open naast de trekstapel, dit wordt de aflegstapel genoemd. 

jokeren 6 jaar

Zodra tijdens het spel de trekstapel op is, worden de kaarten van de aflegstapel opnieuw geschud en omgekeerd als nieuwe trekstapel neergelegd.
Het uiteindelijke doel van het spel Jokeren is om zoveel mogelijk kaarten kwijt te raken. Dit doe je door de kaarten in sets of rijen open of tafel te leggen of door ze aan een open serie kaarten op tafel toe te voegen.
Het voordeel voor Siem was dat hij al heel graag en vaak Rummikub met ons speelt, want daardoor wist hij al hoe hij sets of rijen kon maken. De moeilijkheidsgraad zit in de kaarten boer, vrouw, heer en aas. Dit kende hij nog niet en vroeg dus wel om extra focus en uitleg. De gebruiksaanwijzing geeft een hele heldere en duidelijke uitleg van de te maken sets en / of rijen. Deze hielden wij er dus ook bij tijdens de eerste spelletjes. Wat erg fijn is dat deze zelfde gebruiksaanwijzing ook verschillende niveaus als optie beschrijft. Zo staat er “jokeren met kinderen” uitgelegd, maar ook “Jokeren met de familie” en “Jokeren extra fun”. Je kunt zelf dus het niveau inschatten en het bijbehorende spel gaan spelen. Wij kozen uiteraard voor de kinderversie en dit bleek een goede keuze, want het was voor Siem echt behoorlijk ingewikkeld. Sowieso al om dertien kaarten vast te houden! Dus daarvoor gebruikte we een kaartenhouder en zo nu en dan hielp ik hem een beetje met het spel. Bij de eerste keer dat we het spel speelde, werd hij de winnaar! Een fijne succeservaring rijker en weer een nieuw spel geleerd. Toch is de conclusie voor dit spel wel dat het nog wat oefening vergt, want het was best moeilijk. Een mooi spel voor nu, maar ook zeker nog voor later.

6 jaar jokeren kind versie

Wie is de grootste pestkop?

Bij de naam van het volgende spel, was Siem verbaasd. Pesten!? Dat is toch geen leuk spel? Toen we hem uitlegde dat het ging om een kaartspel, zag hij het gelukkig toch wel zitten!
Je kunt dit spel met minimaal 2 of maximaal 8 spelers spelen, want er zitten maar liefst 2 stokken kaarten in het doosje (in totaal 108 kaarten). Wanneer je met minder dan vijf speler speelt, zoals wij deden, dan gebruik je 1 stok kaarten. 

In deze blog geven we je tips voor 3 korte, snelle spelletjes voor 6-jarigen. Spellen die jonge kinderen kunnen spelen met ouders.

Je start weer met het schudden van alle kaarten en geeft daarna iedere speler 7 kaarten. De andere spelers mogen deze kaarten niet zien! De overige kaarten gaan weer op een stapel, welke bij dit spel de pakstapel wordt genoemd. De bovenste kaart wordt weer omgedraaid en open neergelegd langs de pakstapel, dit is de zogenaamde aflegstapel. 
Ook bij dit spel is het doel wederom om alle kaarten kwijt te raken, want dan ben je de winnaar! 
Alle spelers mogen om de beurt een handkaart op de aflegstapel leggen en de jongste speler mag hierbij beginnen. De kaart die je aflegt moet gelijk zijn aan de bovenste kaart van de aflegstapel. Bijvoorbeeld 3 op 3 of ruiten op ruiten. Kun je geen kaart afleggen? Dan moet je er eentje pakken van de pakstapel. Daarnaast zijn er speciale kaarten, zoals de 2, de 7, de 8, boer, aas en de joker. Wat deze speciale kaarten voor invloed hebben op het spel staat heel helder in de gebruiksaanwijzing en kunnen het spel weer op een verrassende wijze beïnvloeden. Dat maakt het lekker spannend! Bij het spel “Pesten” worden ook weer optionele varianten aangeboden.
Dit spel was makkelijker te spelen dan het vorige spel, jokeren. Sowieso start je dus al met slechts 7 kaarten en dit is natuurlijk direct meer overzichtelijk. Natuurlijk moesten wij ook hierbij de gebruiksaanwijzing nog even raadplegen, omdat het voor ons erg lang geleden was dat we een potje hadden gepest. Met de uitleg van de zes speciale kaarten, was het erg goed te spelen en hebben we elkaar al flink gepest 😉 

pesten 6 jaar

Go or No Go

De adviesleeftijd voor de drie spellen is 6 jaar en ouder. Naar mijn mening kan Ezelen makkelijk vanaf 5, misschien zelfs 4 jaar. De andere twee spelen zijn gemiddeld genomen inderdaad het meest geschikt vanaf 6 jaar. Daarbij is pesten makkelijker te spelen dan het spel jokeren. In de keuze van de spellen zou ik hier dan ook absoluut rekening mee houden. 
De gebruiksaanwijzingen zijn echt heel duidelijk en daardoor kun je direct aan de slag. Het formaat van de doosjes vind ik overigens ook erg prettig, buiten de grote speldozen die direct je hele kast vullen.  Tot slot vond ik het fijn om te lezen dat Identity Games de spellen maakt van papier en karton met een FSC-keurmerk. 
De spellen krijgen alle drie een GO!

In deze blog geven we je tips voor 3 korte, snelle spelletjes voor 6-jarigen. Spellen die jonge kinderen kunnen spelen met ouders.

Facts

Ezelen
Aantal spelers: 3 tot 5 
Speeltijd: 15 minuten
Leeftijd: 5+ 
Prijs: € 9,99 en te koop bij bol.com

Jokeren
Aantal spelers: 2 tot 6 
Speeltijd: 10 tot 20 minuten
Leeftijd: 6+ 
Prijs: € 9,99 en te koop bij bol.com

Pesten
Aantal spelers: 2 tot 8 
Speeltijd: 10 tot 20 minuten
Leeftijd: 6+ 
Prijs: € 9,99 en te koop bij bol.com

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.