Opvoeding & Ouderschap

Hoe vaak per week kinderen laten douchen?

Als je vader of moeder wordt, kan dit een punt zijn in je opvoeding. Je vraagt je af wat normaal is, hoe vaak zou jij je kind moeten douchen of in bad moeten doen? Bij een eerste kindje ben je hier misschien wat strikter in. Je wilt alles volgens de regels doen en je wilt vooral het beste voor je kindje. Mijn kijk hierop was met onze eerste anders dan met de derde. Het ligt er misschien ook wel aan hoe jullie de situatie thuis geregeld hebben. Want als je beide werkt, zal je het wellicht prettig vinden om ook douchen of badderen in te plannen, om hier een bepaalde routine in te krijgen. Ik deel hier mijn ervaringen omtrent de douche en badder gewoonten van onze kinderen.

Onze ervaringen met onze eerste

Toen onze eerste geboren werd, werkte ik vier dagen, mijn vriend vijf. Beiden maakten wij lange dagen. Ik was al eerste thuis, vaak rond 18:30. Onze zoon had ik dan al opgehaald bij de gastouder. Onze gastouder gaf onze zoon al een fles en op latere leeftijd avondeten, zodat als ik thuis met hem kwam, hij alleen nog een laatste fles of iets dergelijks hoefde. En zo ongeveer één keer per week, kreeg ik een heerlijke geurende zoon mee naar huis. Dan had onze gastouder hem al gebadderd. Ik heb er nooit aan gedacht om dat te vragen aan onze gastouder, maar zij hielp ons als jonge ouders graag. Haar dochters vonden het stiekem ook wel leuk, om te helpen met een baby in bad te doen.

Dan maar in de weekenden

Ik hoef je denk ik niet uit te leggen, dat ik na een lange dag werken, niet de puf had om onze zoon te badderen of te douchen. Dus ik was heel blij dat onze gastouder ons daar af en toe mee hielp. Want nadat onze zoon op bed lag, moesten wij nog avondeten en de voorbereidingen treffen voor de volgende dag. De luiertas inpakken, maar ook onze eigen broodtrommels moesten gevuld worden. Dan even bankhangen en dan was het al snel voor ons ook weer tijd om te gaan slapen. In de weekenden ging onze zoon in bad of mee onder de douche. Wanneer we er aan dachten, want ik werkte toen vaak de zaterdagen en was ook toen ‘s avonds gesloopt. Later kwam er wat meer routine in en ging hij met één van ons onder de douche. De ander waste de haartjes van onze zoon en nam hem over om hem af te drogen.

En toen kwam onze tweede

Met de komst van onze tweede was onze routine, vanzelfsprekend, even helemaal zoek. Er zit twee jaar en drie maanden tussen onze eerste en onze tweede. Ik probeerde onze tweede dan wel te badderen samen met onze oudste, maar die combinatie vond ik niet prettig. Onze oudste wilde graag helpen zijn zusje te wassen én met water spelen. Met als gevolg dat ik een baby boven water moest houden en tegelijkertijd onze oudste moest opvangen toen hij uitgleed omdat alles nat was. Daar ben ik snel mee gestopt, dan maar een keer extra met een washandje wassen. Onze gastouder hielp ook met de komst van onze tweede mee door onze kids af en toe gebadderd en wel over te dragen. In de weekenden douchten de kids weer met één van ons mee en de ander droogde de kids weer af. Het voordeel van deze leeftijd was dat we ze na het douchen aangekleed en wel even in hun bedje konden leggen en even de ander af konden drogen en aankleden.

Met de komst van de derde..

Tussen onze tweede en derde zit ook twee jaar en 3 maanden. Ook toen heb ik amper de jongste gebadderd wanneer ik met alledrie de kids was. Ik vond dat absoluut niet handig en je kan niet overal ogen hebben. Onze jongste is in de zomer geboren. Onze eerste en tweede waren toen vaker vies door het buitenspelen. Bij warm weer legde ik onze jongste in de schaduw in het campingbedje of binnen in de box. De oudste twee zette ik buiten om en om in het babybadje wat ik buiten neer had gezet en spoelde ze dan buiten af. Dubbel plezier, want buiten badderen is leuker dan binnen op de badkamer.

Hoe ging het verder?

Heel eerlijk: sinds de komst van onze derde moest ik regelmatig even nadenken wanneer de kids gedoucht waren. Vooral als je beide werkt, dan vliegt de tijd voorbij. Douchen met de kids schiet er dan toch wel eens bij in. Wel waste ik de kids dan met een washandje. Toen ze heel klein waren waste ik het gezichtje, de handjes en de billen met een nat washandje zonder zeep. Als één van de kinderen een ongelukje had gehad dan zette ik ze wel onder de douche. Met een spuitluier werkt dat nou eenmaal sneller. Nu zijn onze kids 4, 6, en 8. Onze oudste redt zichzelf al met douchen, onze middelste en jongste douchen we in het weekend en we proberen ze doordeweeks te douchen. We wassen ze wel regelmatig met een washandje. Ze kunnen steeds meer zelf en dat leren we ze stukje bij beetje.

Verschil per seizoen

Wat ook meespeelt met de douche routine voor onze kids: de seizoenen. In de zomer spoelen we de kids vaker af omdat ze meer buiten spelen. Ze zitten dan vaak helemaal onder het zand, modder of anti-zonnebrand. In de winter spelen ze ook buiten, maar minder in de zandbak en ze hebben meer kleding aan. De kleding wordt dan wel vies, maar de kinderen zelf minder. Dan wassen we ze vaker met een washand.

Dus..?

Gemiddeld genomen douchen onze kinderen zo’n één á twee keer per week. In de zomer vaker, maar net wanneer het extra nodig is. Of we zetten buiten het babybadje en emmers water neer, dan kunnen ze daar mee spelen en wassen ze zich meteen. Op de momenten dat de kinderen niet douchen, wassen ze zich met een washandje. De jongste en middelste begeleid ik, de oudste red zich zelf. Wanneer de kinderen ouder worden zal er waarschijnlijk wel een verandering komen in de douche frequentie. Bijvoorbeeld als ze gaan sporten, dan is het wel fris om jezelf daarna even af te spoelen. Maar voor nu werkt het voor ons goed, om de kinderen één á twee keer te douchen.


Lees ook: Tips voor kinderen die niet willen douchen


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.