Gezelschapsspellen Huis & Tuin

Wanneer en hoe plant je bloembollen?

Wanneer is op tijd en op welke manier moet je die bloembollen planten? In dit artikel krijg je uitgebreide informatie over bloembollen.

Houd je van een fleurige tuin en wil je het liefst zo vroeg mogelijk in het jaar al over een kleurrijke en fleurige tuin beschikken? Zorg er dan voor dat je op tijd begint met het planten van bloembollen in je tuin. Maar wanneer is op tijd en op welke manier moet je die bloembollen planten? In dit artikel krijg je uitgebreide informatie over bloembollen.

Het juiste moment om te planten

Als je met bloembollen aan de slag wilt, is de eerste stap om na te gaan wanneer je de bloembollen het beste kunt planten. Heb je voorjaarsbloeiende bloembollen en wil je het liefst al in het voorjaar van je tuin kunnen genieten? Dan kun je die het beste in de maanden september tot december planten en het liefst ook vóór de eerste nachtvorst. Vroege bloeiers als sneeuwklokjes en irissen plant je dus het beste in het najaar. Wil je ook in de zomer leuke bloemen in je tuin? Kies dan voor zomerbloeiende bloembollen die je in het voorjaar moet planten, op het moment dat de nachtvorst voorbij is.

Bloembollen planten

Bij het planten van bloembollen is het belangrijk om eerst de aarde op de plek waar de bollen moeten komen goed los te maken. Zo is het makkelijker om in de aarde te werken. Met behulp van een schop of een bollenplanter graaf je een gat in de aarde om vervolgens de bloembollen met de punt omhoog in het gat te plaatsen. Pak vervolgens de uitgegraven aarde er weer bij en maak daar het gat mee dicht. Even aandrukken en je bent klaar met het planten van je bloembollen!

De tussenruimte tussen de bollen

Weet je niet precies hoe ver je de bloembollen uit elkaar moet zetten? Geen nood, want hier is een handige stelregel voor. De plantafstand moet namelijk drie keer de breedte van de bol zijn. Is de bol bijvoorbeeld 4 centimeter breed, dan houd je een afstand van 12 centimeter aan.

Verzorging

Om je bloembollen goed te verzorgen, is niet heel veel werk nodig. In principe groeien ze in elk soort grond, of in elk geval in alle grond die water goed kan doorlaten. Bemesten is in het eerste jaar nog helemaal niet nodig want de bloembol zelf bevat alle groeistoffen al. Wel is het belangrijk om de bollen direct na het planten water te geven. Zo gaan ze wortels maken waardoor ze beter tegen kou en vorst bestand zijn.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Voorjaar: Uitstapje naar het Tuincentrum - Go or No Go
    4 mei 2021 at 12:36

    […] grond uit. Voor mij is dit het moment om samen met de kids op pad te gaan naar een tuincentrum om bloembolletjes in huis te halen. Door de warmte in huis groeien de bolletjes nog sneller uit tot mooie […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.