10 jaar 11 jaar 12 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | De nieuwe Levensweg anno 2021

In deze nieuwe versie van Levensweg is het duidelijk dat we niet meer in de jaren 80 leven, maar in 2021. Lees onze review van dit spel hier.
Linda - Go or No Go

Waarschijnlijk kennen we Levensweg allemaal nog wel van vroeger. Een spel dat, net als Monopoly, al onwijs veel jaren mee gaat en tijdloos leuk blijft. Eerder kwam er al eens een junior versie (lees hier onze review) van Levensweg op de markt en ook Levensweg Elektronisch Bankieren maakte zijn entree. Twee variaties op het ouderwetste Levensweg. Maar nu is het dan toch écht zover: Er is een nieuwe versie van het spel Levensweg! Het spel heeft een flinke make-over gekregen. Bruggetjes en heuveltjes op het speelbord schuiven zit er niet meer in, maar het kenmerkende draairad is gelukkig wél gebleven! In deze review lees je onze mening over de nieuwe Levensweg versie.

Levensweg anno 2021

In deze nieuwe versie van Levensweg is het duidelijk dat we niet meer in de jaren 80 leven, maar in 2021. De klassieke roze en blauwe poppetjes hebben plaatsgemaakt voor allerlei vrolijke kleurtjes en in plaats van de verplichte trouw-stop in het klassieke spel, kun je nu zelf de keuze maken of je wil trouwen of niet. Ook de midlifecrisis is een verplichte stop in het spel, waarbij het lot bepaalt of jij wel of niet in je midlifecrisis zit.

In deze nieuwe versie van Levensweg is het duidelijk dat we niet meer in de jaren 80 leven, maar in 2021. Lees onze review van dit spel hier.

Carrière maken

Ook de beroepen hebben een flinke upgrade gehad. Zo kun je onder andere astronaut, socialmedia-influencer, vlogger of app-ontwikkelaar worden. Zoals bij de klassieke versie kies je of direct voor een baan, of ga je eerst naar de universiteit. Door eerst te gaan studeren kun je uiteraard een betere baan krijgen met een hoger salaris. Daarnaast kom je tijdens het spel ook carrière-vakjes tegen, zodat je tijdens het spelen, als je gelukt hebt, nog van carrière kunt switchen.

In deze nieuwe versie van Levensweg is het duidelijk dat we niet meer in de jaren 80 leven, maar in 2021. Lees onze review van dit spel hier.

Actievakjes

Wie Levensweg Elektronisch Bankieren al in huis heeft, zal bekende elementen terug zien in deze nieuwe Levensweg versie. Je kunt in deze versies namelijk huizen kopen en verkopen tijdens het spel. Zo koop je bijvoorbeeld een huis voor 200.000 euro. Later krijg je de mogelijkheid om je huis weer te verkopen. Met een beetje geluk maak je winst, maar met een beetje pech draai je verlies.
Een ander element dat we uit Elektronisch Bankieren kennen zijn de actievakjes. Dat zijn alle geel gekleurde vakjes in het speelbord, oftewel alle vakjes behalve andere speciale actie-vakjes (te herkennen aan kleur/actie die erin staat). Wanneer je op een geel vakje komt, mag je een actiekaart pakken. Hier staat meestal op dat je iets moet betalen of geld krijgt. De ene keer geef of krijg je geld van de bank, de andere keer geef of krijg je geld van een of meerdere andere spelers. Het grote verschil tussen de actiekaarten uit deze versie en uit die van Elektronisch Bankieren zijn dat je geen dingen hoeft uit te voeren. Zo moet je bij de actiekaarten in Elektronisch Bankieren bijvoorbeeld de beste dans doen, andere aan het lachen maken of een sport uitbeelden. Dat is enkele keren leuk, maar na een keer of 10 tien het spel spelen ben je daar wel klaar mee. Wat ons betreft dus heel erg goed dat dit element eruit gelaten is bij deze nieuwe Levensweg.

levensweg acties

Investeren

Een ander nieuw element in het spel is het investeren. Wanneer je op een oranje investeer-vakje terecht komt, mag je ervoor kiezen om te investeren. Dit houdt in dat je 50.000 euro aan de bank moet betalen. Vervolgens leg jij jouw investeer-kaart onder een cijfer die op het speelbord afgebeeld staan. Vanaf nu krijg je iedere keer dat jij of een andere speler jouw gekozen cijfer draait op het draairad, geld van de bank. De eerste keer dat jouw cijfer gedraaid wordt krijg je 10.000 euro. De tweede keer krijg je 20.000 euro en zo loopt het bedrag op. Wanneer jouw cijfer 3x gedraaid is, heb je de kosten van 20.000 euro er uit en ga je dus geld verdienen door je investering. Dat kan aardig oplopen, zeker als je het geluk hebt dat je al vroeg in het spel op een investeer-vakje komt.

levensweg investeren

Kleine kritiekpuntjes

De nieuwe versie van Levensweg is erg leuk om te spelen, hier in huis is het in ieder geval een groot succes bij de 11-jarigen. Het wordt veelvuldig gespeeld met vriendjes. Toch heb ik wel een aantal kleine kritiekpuntjes die ik wil benoemen.
Ten eerste vinden wij het wel erg jammer dat het spel niet tot en met 5 of 6 spelers is, in plaats van tot en met 4. Wat ons betreft hadden er prima nog een of twee autootjes bij gekund zonder dat het spel te traag verloopt.

Ons tweede puntje van kritiek gaat over de auto’s en poppetjes. Wie Levensweg vroeger gespeeld heeft, kent wellicht het probleem van overvolle auto’s: De baby’s pasten bij een goede ronde, waarbij je vaak op een baby-vakje kwam, niet meer in de auto: met 6 pinnetjes was je auto vol. Dat is in deze nieuwe Levensweg nog altijd precies zo helaas, en daar bovenop heb je in deze versie ook nog eens vaker kans op een baby, een vriend of een huisdier (deze blauwe vakjes betekenen allemaal dat je een extra pinnetje in je auto mag zetten) aangezien er meer van dit soort vakjes zijn. Zo heb je dus vaak het probleem dat niet al jouw pinnetjes in de auto passen en je dus je pinnetjes bij je neer moet leggen. Dat vind ik dan toch een beetje jammer.
Een ander puntje van kritiek op de autootjes is dat de pinnetjes er niet stevig in zitten. Je autootje oppakken bij de pinnetjes kan dus niet, daarvoor zitten ze te los.

In deze nieuwe versie van Levensweg is het duidelijk dat we niet meer in de jaren 80 leven, maar in 2021. Lees onze review van dit spel hier.

Go or No Go

Het nieuwe Levensweg: wat ons betreft heeft een spel een hele mooie make-over gehad. Het ziet er mooi uit, het is helemaal van deze tijd en het spel heeft voldoende uitdaging en afwisseling. Voor mij als volwassene blijft het oude, klassieke Levensweg natuurlijk het ultieme spel, maar mijn kinderen vinden deze nieuwe versie wel weer nóg leuker dan de oude. Deze nieuwe versie van Levensweg krijgt een duidelijke GO van ons!

In deze nieuwe versie van Levensweg is het duidelijk dat we niet meer in de jaren 80 leven, maar in 2021. Lees onze review van dit spel hier.

Levensweg Facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 5 Comments

 • Reply
  Susan
  21 juli 2022 at 22:41

  Hoii, ons is het niet duidelijk of je eenmalig je pensioenbonus ontvangt wanneer je met pensioen gaat, of dat je vervolgens nog elke beurt je bonus ontvangt totdat alle spelers binnen zijn. Hoe spelen jullie dat (hier discussie met de vader des huizes 😉

 • Reply
  { Review } - Levensweg Junior van Hasbro - Go or No Go
  4 mei 2021 at 12:21

  […] Lees ook: De nieuwe Levensweg anno 2021 […]

 • Reply
  Judith
  25 april 2021 at 15:31

  Ons is niet duidelijk of je bij het pensioen rondjes moet blijven lopen tot je precies op ‘ga met pensioen!’ komt of dat je gewoon stopt als je daar komt. Hoe spelen jullie dat? Leuk spel inderdaad!

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   25 april 2021 at 15:45

   Wij spelen zoals bij de klassieke versie dat je niet uit hoeft te komen, dus geen rondjes :).

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.