Opvoeding & Ouderschap

Minder tijd op je mobiel? Zo doe je dat

In deze blog een aantal dingen die helpen minder snel de mobiel erbij te pakken. Minder tijd op je mobiel voor je puber of jezelf.

Betrap jij jezelf (of je piber) erop dat je wel erg veel tijd op je mobiel doorbrengt? Terwijl je zoveel andere dingen kan doen: tijd doorbrengen met je partner en kinderen, het lezen van een boek of een nieuwe hobby uitproberen. Wil jij minder tijd besteden op je telefoon? Ilse deelt een aantal tips met ons. Ilse werkt fulltime als blogger, op ilsevanelleswijk.nl blogt ze over bloggen, social media en selfcare.

Voor mijn werk als blogger ben ik veel met social media bezig. Omdat ik hierdoor overdag al veel op mijn telefoon zit, vind ik het belangrijk om na werktijd niet meer continue met mijn mobiel bezig te zijn. Dat is soms lastig, want die prikkels (en vooral meldingen!) zijn er altijd. Gelukkig zijn er een aantal dingen die helpen minder snel de mobiel erbij te pakken en deze tips deel ik graag met jou.

Ruim de apps op je mobiel eens op

Wanneer heb jij voor het laatst gekeken welke apps er op je mobiel staan? Heb je de apps die op je mobiel staan ook echt allemaal nodig? Kijk hier eens kritisch naar en verwijder een aantal apps die eigenlijk niet nodig zijn, maar jou wel tijd kosten.
Zo heb ik af en toe een periode dat ik helemaal gek ben op spelletjes op mijn mobiel. Daar is op zich niks mis mee. Maar als ik mijzelf betrap dat ik deze spelletjes continue erbij wil pakken, bijvoorbeeld tijdens werktijd of als ik tv aan het kijken ben, dan is het tijd om deze spelletjes te verwijderen. In plaats van ontspanning zijn deze spelletjes dan namelijk een onhandige afleiding geworden.

Ook bij social media apps kan je je afvragen of ze op je telefoon moeten staan of dat het voldoende ze op je computer of tablet te installeren. Zo heb ik zelf Pinterest van mijn mobiele telefoon verwijderd. Facebook en Instagram durf ik persoonlijk nog niet aan, maar wie weet komt dat nog eens.
Ook je groepen kan je opschonen om niet continue afgeleid te worden. Bijvoorbeeld WhatsApp-groepen waar niks nuttigs in verteld wordt en Facebook groepen die je interesse niet langer hebben.

Stel schermtijd in

Op de IPhone kan je heel makkelijk schermtijd instellen. Met schermtijd geef je aan hoeveel uur je per dag maximaal op je mobiel (of op specifieke apps zoals Instagram) wilt zitten.
Als je over deze tijd heen gaat wordt je telefoon – of de app – geblokkeerd. Deze blokkade kan je weer opheffen, maar dat is natuurlijk alleen de bedoeling in een noodgeval. En checken hoeveel likes je hebt op je laatste foto is geen noodgeval.
Naast schermtijd kan je ook opties als niet storen en bedtijd instellen, zodat je niet midden in de nacht gestoord wordt door Facebook- of WhatsApp meldingen.

Installeer een app om niet continue online te zijn

Werkt de schermtijd niet voldoende? Of merk je dat je tijdens werktijd steeds je mobiele telefoon erbij wilt pakken? Dan kan je ook apps installeren waarmee je niet continue online bent.
Zo heb ik bijvoorbeeld de app Forest op mijn mobiel. Hier kan ik een tijd instellen, bijvoorbeeld een half uur, waarbij de telefoon geblokkeerd wordt en ik dus niet op mijn mobiel kan. Je kunt hierbij zelfs de uitdaging aangaan met vrienden en samen tegelijk offline gaan. Wie weet wordt het een stuk makkelijker als je weet dat je vriendin ook niet op haar mobiel kan!
Er zijn meer apps die je kunt installeren voor meer rust en ontspanning en minder tijd op je telefoon.

Leg je telefoon buiten handbereik

Een hele simpele truc, maar leg je mobiel eens buiten handbereik. Vaak is het pakken van je mobiel een automatisme, iets waarvan je je niet bewust bent.
Als je de mobiel buiten handbereik legt en eerst moet opstaan, word je je bewust van deze handeling en moet je erbij nadenken. Je moet nu namelijk een extra actie ondernemen, hierdoor wordt je je meer bewust van wat je wilt doen en zal de trigger om je mobiel erbij te pakken een stuk kleiner worden.

Spreek een mobielloze dag of tijd af

Willen jouw gezinsleden ook minder tijd op hun telefoon doorbrengen? Spreek dan gezamenlijk een mobielloze dag of tijd af.
Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken de zondag offline te blijven. Zo heb jij opeens heel veel tijd over om andere – veel leukere – dingen te doen. Vind je een dag te heftig? Een middag, of zelfs een uurtje, kan ook al veel opleveren, zoals een goed gesprek, quality time voor elkaar en een ontspannen gevoel.

Met deze tips moet het vast lukken om minder tijd op je telefoon door te brengen!





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

  • Reply
    Brain Balance Journal voor tieners - Go or No Go
    28 mei 2021 at 06:30

    […] vraag, hoe dat komt, zegt ze, ‘haar moeder zeurt steeds zo’. Ze zitten ook steeds op die mobiel. Al die perfecte mensen op Instagram, de leukste challenges op YouTube en de grappigste foto’s op […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.