- { Boekrecensie } | In het spoor van Wonder - 24 juni 2024
- { Boekrecensie } | Stinkhond in Parijs - 19 juni 2024
- { Review } | DEPLAY Kids Tablet SMART - 20 december 2023
Het voelt als gisteren dat ik mijn oudste dochter voor het eerste afzette in de kleuterklas. Het eerste jaar vloog voorbij en ze mocht oversteken naar de overkant van de hal: hallo groep 2! De stap naar groep 3 is weer een hele grote! Binnen onze school zowel letterlijk als figuurlijk want mag je de trap op naar boven of nog niet? Onze dochter nam de trap naar boven nog niet. Ze heeft een extra jaar gekleuterd. Nog even door kleuteren klinkt best heel gezellig, maar wat doet dit met je kind? Hoe wij tot onze keuze zijn gekomen vertel ik je graag in deze blog.
Herfstkinderen
Een op de tien kinderen doet groep 2 nog een keertje over, zeggen de cijfers. Dit zijn dan met name de zogeheten ‘herfstkinderen’ geboren tussen 1 oktober en 1 januari. Door hun geboortedatum zouden zij slechts anderhalf jaar in de kleuterklas zitten. 1 januari is een soort ijkpunt geworden of kinderen gaan doorstromen naar groep 3. Deze kinderen zijn ook net een tikkie jonger dan de rest als ze naar het middelbaar onderwijs gaan. Maar terug naar die lieve kleuter van je in de kleuterklas, kan die al van spelen naar stilzitten? De overgang van groep 2 naar groep 3 mag best heftig genoemd worden.
Onderbuikgevoel
Mijn oudste dochter, een dromer! Speelt graag rollenspellen, verkleedt zich en is ervan overtuigd dat ze later ‘Elsa’ uit Frozen wordt. Wat soms tot een meewarige blik van klasgenootjes leidt. Gedurende het schooljaar bekruipt me een gevoel dat ze het naar school gaan best pittig vindt. Ik google wat rond maar vind voornamelijk suffe onderzoeken, feiten en cijfers. Waar zijn de mede ouders met hetzelfde dilemma of tips? Terug naar mijn onderbuikgevoel. Kan ze over een half jaar al van spelen naar stilzitten? Wil niet ieder kind liever spelen als leren? Ben ik te soft? Nee ik ben niet te soft, ik gun het haar zo nog een jaar te groeien, wat sterker in haar schoenen te staan. Niet altijd een van de jongsten te zijn en op je tenen lopen.
Wat zegt de juf?
In januari uitten wij voor het eerst onze zorgen bij de juf. Onze dochter is direct na de kerstvakantie alweer moe, huilerig en niet gemotiveerd. Een schooldag maakt zoveel indruk dat ze iedere avond (angst) dromen heeft. Samen met de juf besluiten we dat ze tot aan de voorjaarsvakantie alleen de ochtenden naar school gaat. Ondertussen sluiten wij bij de huisarts uit dat er een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag ligt. Na de voorjaarsvakantie krijgt ze extra ondersteuning van een onderwijsassistent op school. Ook gaan we naar een logopedist voor haar spraakvaardigheid. Het contact met de school is prima en we houden elkaar op de hoogte van de vorderingen thuis en op school. De uiteindelijke beslissing of je kind een jaar extra mag kleuteren ligt bij de school. Iets met inspectie en ook een geldkwestie! De juf geeft aan dat in veel gevallen een half jaar extra kleuteren kinderen al zou helpen, een kind kan in korte tijd grote sprongen maken. Helaas is dit organisatorisch eigenlijk te ingewikkeld om te regelen binnen een school. De uiteindelijke beslissing wordt in overleg met ons in mei genomen. Voor haar is het beter om zich nog een jaar verder te ontwikkelen in groep 2.
Hallo nieuwe klas
Daar staat ze dan op de eerste schooldag na de zomervakantie, in een vertrouwd lokaal maar met andere kindjes om zich heen. Tranen! Ai, heb ik hier goed aan gedaan? Wat ik onderschat heb is dat ze het echt heel erg vindt om haar vroegere klasgenootjes te moeten missen. Niet gek, want ze heeft er toch twee jaar bij in de klas gezeten. Dat wij dat veroorzaakt hebben maakt ze ons de eerste weken heel duidelijk. Nieuwe vriendjes maken kost tijd en veel energie. Dat zit haar onbezorgd spelen in de klas nog wel een tijdje in de weg. Het wisselen van de seizoenen, de themaweken en hoe de naderende feestdagen worden gevierd is haar bekend en dus vertrouwd. Dat geeft rust en houd haar staande. Ze krijgt ook extra taal- en rekenopdrachten zodat ze zich niet gaat vervelen en blijft ontwikkelen. En toen was daar ineens corona, thuisonderwijs. Het staat ons allemaal nog vers in het geheugen. Feit is dat we nooit zullen weten of een compleet schooljaar overdoen haar verveling had gebracht of vooral veel goeds. Het schooljaar kan gelukkig vanaf mei weer voortgezet worden tot aan de zomervakantie. Nu mag ze echt de trap op naar boven. Lieve leerkracht van groep 3 houd je vast, ze is er meer dan klaar voor!
Advies
Mijn advies? Uit je zorgen op tijd op de school van je kind. Deelt de leerkracht je zorgen? Ze heeft een klas vol vergelijkingsmateriaal! Er is vaak nog genoeg bij te sturen gedurende het tweede schooljaar. Vraag vooral hoe de school groep 2 en groep 3 op elkaar laat aansluiten. Past dit ook bij je kind? Kan je kind eenmaal in groep 3 bijvoorbeeld ook na de herfstvakantie nog teruggezet worden? Belangrijker misschien is de vraag hoe je kind het zelf op school ervaart. Gaan de werkjes goed? Zoveel vragen zoveel antwoorden. Ik ben blij met de keuze om haar nog een jaar te laten kleuteren maar de keuze vraagt zeker om een individuele aanpak. Succes met je keuze!
Lees ook: Energizers voor de onderbouw
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments