Creatief & Knutselen Natuur

Happy Stones zoeken: een Kei tof uitje voor het hele gezin

happy stones hype

Nu we al meer dan een jaar met Corona te maken hebben en alle musea, pretparken en speeltuinen dicht zijn, vind ik het onwijs leuk dat er initiatieven ontstaan waarbij we vooral kinderen toch naar buiten krijgen. Eén zo’n initiatief is Kei Tof. Waar keien vrolijk beschilderd en achtergelaten worden door vrijwilligers om gevonden te worden waarna ze opnieuw gaan ‘zwerven’.

Ken jij de Happy Stones al? Deze vrolijk beschilderde keien vind je door heel Nederland. In deze blog lees je alles over deze Kei Tof stenen

Kei Tof enthousiastelingen

Het stenen schilderen bestaat al meerdere jaren. Hoe lang precies, dat weten we niet. Vaak zie je ze ook onder de naam Happy Stones of zoals in Texel als Sommeltjes voorbij komen. Het komt zeker niet alleen in Nederland voor, zo kwam er recent een steen op Facebook voorbij vanuit Zuid-Afrika. De landelijke Facebookpagina Kei Tof is door een enthousiasteling in Nederland in april 2020 opgericht maar daarnaast zijn er ook regionale Facebook pagina’s ontstaan. Ik sprak de initiatiefnemers van Kei Tof 078-Drechtstenen Emmelie Duchain-Flecken, Merel Voskamp en Amber Sörensen.

Ken jij de Happy Stones al? Deze vrolijk beschilderde keien vind je door heel Nederland. In deze blog lees je alles over deze Kei Tof stenen

Hoe de Happy Stones hype begon

De hype van Kei Tof in de Drechtstenen begon toen Merel als traktatie Among Us stenen had geschilderd en op plekken had verstopt rondom de school en in de Biesbosch. De locaties werden met de klas gedeeld, waarna er een ware jacht ontstond. Dit werd met zoveel enthousiasme ontvangen door zowel de kinderen als de ouders dat er meerdere ouders waaronder Amber en Emmelie aan het schilderen zijn geslagen. Met z’n drieën kwamen zo op het idee om een regionale facebookgroep te starten, om het zoekgebied wat te verkleinen en om de kans te vergroten de stenen ook daadwerkelijk terug te vinden in de groep.

Keien schilderen: hoe doe je dat?

Maar hoe schilder je nu zo’n kei? Emmelie: “Er zijn geen vaste regels hoe je precies een kei moet schilderen. Iedereen kan het. Je hoeft geen getalenteerd schilder of tekenaar te zijn om een leuke kei te creëren. Allereerst ga je natuurlijk op zoek naar keien. Deze vind je vaak gewoon in de natuur. Daarna zorg je dat de kei goed schoon en droog is. Als je het fijn vind kan je de kei eerst een witte grondlaag geven met gesso. Met gesso kan je de kei wat gladder maken, wat het schilderen makkelijker maakt.

Materialen voor het verven van keien

Het schilderen doe je met acrylstiften of acrylverf. De stiften kan je in diverse diktes kopen. Vaak worden de dikkere stiften gebruikt voor de achtergrond en de fijne stiften (0.7 mm) voor de afbeeldingen en fijne lijntjes. Wees wel terughoudend met het beplakken van de steen met losse materialen. Deze laten vaak snel los en zijn schadelijk voor dieren en de natuur. 

Aflakken van de steen

Ben je klaar met schilderen, dan is het tijd om de kei af te lakken. Zo bescherm je de verflaag, ook als de kei in de regen buiten ligt. Met 2 lagen ben je zeker van een goede dekking. Aflakken doe je met vernis. Je koopt deze in een fles of spuitbus. Zorg wel dat de verf goed droog is voor je gaat lakken, anders kan de verf uitlopen.
Op de achterkant van de steen kan je een verwijzing maken naar de Facebookgroep. Wil je laten zien waar de kei vandaan komt? Dan kan je nog je postcodecijfers erbij zetten.

Ken jij de Happy Stones al? Deze vrolijk beschilderde keien vind je door heel Nederland. In deze blog lees je alles over deze Kei Tof stenen

Hoe vind ik Happy Stones?

Het belangrijkste is wel de vindbaarheid van de stenen. Hoewel het natuurlijk hartstikke leuk is om de stenen te verstoppen is het beter ze op bankjes, trappetjes of paaltjes neer te leggen. Om te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen kan je beter de stenen niet op mossen of op de grond leggen. Wanneer je de kei vindt mag je hem mee naar huis nemen of laat je hem liggen voor de volgende vinder. Ook kan je hem bij de volgende wandeling weer ergens anders neerleggen. 

Zoeken naar Happy Stones: leuk en rustgevend

Voor Amber is het belangrijkste doel van Kei Tof 078-Drechtstenen om een glimlach te creëren op het gezicht van de vinder. Amber: “Voor mijn kinderen maakt dit het wandelen, wat in deze coronatijd één van de weinige dingen is wat je kan doen, toch ook een stuk leuker. Het wordt echt een zoektocht”. Merel vervolgt: “Ik vind het hele proces ontzettend leuk en rustgevend. Ik ben een korte periode niet aan het werk geweest en dit was een heerlijke bezigheid. Een soort therapie maar dan anders. Ik heb wat wandelingen gemaakt en het achter laten van stenen gaf daar een extra dimensie aan. Hoe leuk is het tijdens een volgende wandeling te zien dat je stenen verdwenen zijn en dat iemand de steen dus de moeite waard vond mee te nemen of elders verder te laten zwerven. De enthousiaste reacties geven mijzelf ook oprecht een lach op mijn gezicht. Het delen van een stukje positiviteit juist in deze tijd is zo fijn!”

Benieuwd naar Kei Tof bij jouw in de regio? Check Facebook voor Kei Tof pagina’s in jouw regio.

Ken jij de Happy Stones al? Deze vrolijk beschilderde keien vind je door heel Nederland. In deze blog lees je alles over deze Kei Tof stenen
Ken jij de Happy Stones al? Deze vrolijk beschilderde keien vind je door heel Nederland. In deze blog lees je alles over deze Kei Tof stenen
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.