Huis & Tuin

Doe je tuinset een jas aan

Met onze zes tips kun je jouw tuin een prachtige make-over geven, óf je kunt gewoon even wat inspiratie opdoen!
Arno - Go or No Go

Toen ik mijn eerste tuinset kocht, verzekerde de verkoper mij dat deze ‘weerbestendig’ was. En inderdaad: na 5 jaar kon je er nog steeds op zitten. Maar daar was dan ook alles mee gezegd: hij was lelijk verkleurd en rook ook niet meer al te fris. Mijn huidige tuinset daarentegen gaat inmiddels al 12 jaar mee en hij ziet er nog steeds als nieuw uit.

Weerbestendig: een loze kreet

Iedere verkoper die je vertelt dat zijn tuinset onderhoudsvrij is, is een jokkebrok. Maar ‘weerbestendig’? Tja… Wanneer is een tuinset nou precies ‘weerbestendig’? En hoe lang blijft hij dat? Daar kun je een hele discussie over aangaan. Die je nooit gaat winnen. Een betere aanpak is: je tuinset netjes verzorgen. Dan maakt het niet uit of hij nou wel of niet ‘weerbestendig’ is.

Doe je tuinset een jas aan

Een tuinset beschermhoes was dan ook het eerste dat ik bij mijn nieuwe tuinset kocht. Overigens kocht ik niet de hoes die ‘erbij hoorde’, want die vond ik lelijk: van dat transparante plastic met een groen motief erop. Op internet waren veel meer hoezen te vinden in allerlei kleuren en kwaliteiten, precies op maat. Na een half uurtje speuren had ik een mooie hoes gevonden, die precies om mijn tuinset heen paste. Stijlvol antraciet, waterdicht natuurlijk, stevige kwaliteit en met een sluitkoord zodat hij niet weg kon waaien.

Kussens opbergen of niet

De kussens van mijn tuinset zijn dus echt héél erg weerbestendig, aldus de verkoper destijds. Maar toch ruim ik ze eigenlijk altijd op. Vogelpoep, stuifmeel, spinnenwebben en modderspetters van een onverwachte regenbui: het is vaak wel weer weg te poetsen, maar dat kost meer moeite dan de boel gewoon opruimen.

De afweging die ik aan het eind van elke zonnige dag maak: heb ik vandaag meer zin om de loungeset hoes tevoorschijn te halen, of ruim ik de kussens op? Als ik de kussen opruim moet ik een keer of zes op en neer lopen. En daar heb ik niet altijd zin in 😉 De hoes ligt er in twee minuten overheen en daarvoor hoef ik maar één keer te lopen. Ook de weersverwachting voor de komende dagen wordt meegewogen in mijn beslissing.

Zelfs als het langere tijd mooi weer blijft, is het verstandig om de hoes er even overheen te gooien: de zon die op je kussens staat te branden zorgt ervoor dat ze flink verkleuren, en dát poets je niet meer weg! Natte kussens kun je echter het beste meteen naar binnen halen. Als je ze onder de hoes laat drogen, loop je een grote kans dat er schimmel en mufheid optreedt. Geen goed idee dus.

Winterjas

Aan het eind van de zomer gaat de tuinset hoes er voor een paar maanden overheen. Als je de kussens in de tuinset wil laten liggen, zorg dan dat ze goed droog zijn. Als de tuinset hoes goed om je tuinset past en stevig vastzit, kun je de kussens er gerust onder laten liggen. Binnen is natuurlijk altijd beter, maar ja: kussens nemen best wel veel plaats in! Zorg er in ieder geval altijd voor dat je kussens niet in een afgesloten verpakking zitten, maar dat ze een beetje kunnen ademen.

Samenvattend: doe je tuinset een jasje aan! Het beschermt hem en zorgt ervoor dat hij jaren langer mooi blijft. En eerlijk gezegd: in de herfst en winter kijk ik liever tegen een stijlvolle, strakke tuinset hoes aan, dan tegen mijn troosteloze, kussenloze lounge set die staat te druipen van de regen. Of bedolven is onder de natte bladeren.

Oké, nu heb ik zin in het voorjaar. Lekker genieten van het weer en de gezelligheid van onze achtertuin!
Is jouw tuin al klaar voor de zomer? Kijk ander eens naar onze tips om je tuin een make-over te geven.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.