Verre reizen

Dromen over een wereldreis met kinderen: voor alles is een oplossing!

DROMEN OVER EEN WERELDREIS MET HET GEZIN: VOOR ALLES IS EEN OPLOSSING!

In 2019 hebben wij met onze dochter van toen vier jaar een wereldreis gemaakt van ruim zes maanden. Wij krijgen veel reacties van ouders die ook dromen van een wereldreis met kinderen, maar toch zijn er maar weinig gezinnen die daadwerkelijk de stap zetten. Vooral praktische zaken als het werk, het huis, de financiële kant van de reis en de leerplicht van de kinderen worden als obstakels gezien om voor een langere tijd weg te gaan met het gezin. Toch zijn er voor al deze ‘obstakels’ oplossingen te vinden als je echt op reis zou willen. We gaan hier in op de meest gehoorde obstakels van ouders.

Onze kinderen hebben leerplicht

Voor de meeste ouders is dit wel het belangrijkste argument om niet voor langere tijd te gaan reizen met de kinderen. Kinderen tussen de 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. De ouders en verzorgers van de kinderen zijn dan ook strafbaar als ze de kinderen van school houden. Voor ons was dit ook mede de reden om afgelopen jaar op reis te gaan, aangezien onze dochter toen met haar 4 jaar niet leerplichtig was en we dus hier geen rekening mee hoefde te houden.
Toch zijn er wel mogelijkheden om met leerplichtige kinderen te gaan reizen. Genoeg ouders met leerplichtige kinderen hebben dit namelijk al gedaan. Bij de leerplichtambtenaar maak je over het algemeen weinig kans. Wij hebben verschillende ouders gesproken, waarvan zelfs beide ouders in het onderwijs werkte die toch geen toestemming kregen. Wel kregen ze een advies van deze leerplichtambtenaar dat als ze toch wilde gaan, dat ze zich moesten uitschrijven bij de gemeente. Wanneer je dit namelijk doet dan vervalt min of meer de leerplicht. De meeste ouders met leerplichtige kinderen schrijven zich dan ook uit bij de gemeente. Dit heeft wel verschillende consequenties voor je verzekeringen, AOW en bepaalde uitkeringen zoals de kinderbijslag. Je moet dit dus als ouder vooraf wel even goed uitzoeken. Er zijn voor al deze consequenties een oplossing. Zo heb je bijvoorbeeld speciale maatschappijen die verzekeringen aanbieden voor mensen die een langere tijd in het buitenland verblijven en zich hebben uitgeschreven uit Nederland. Toen wij er zelf voor onze website indoken bleek dat al die consequenties uiteindelijk wel mee te vallen en is alles prima te regelen als je echt weg wil.

Wel moet je ervoor zorgen dat school mee wil werken, zodat je je kinderen onderweg op reis zelf les kunt geven. De meeste scholen zijn hier wel bereid toe en kunnen voor je kinderen een lesplan opstellen voor de maanden dat je weg wil.

Meest gestelde vragen bij het maken van een wereldreis met kinderen

– Ik heb een huis en dus hypotheekverplichtingen

Voor veel ouders met kinderen is het huis en de daarbij behorende verplichtingen een reden om die lange reis naar het buitenland maar niet te maken. Eigenlijk zijn hier drie opties die je kunt ondernemen als ouder:

  • Je rekent uit hoe groot de lasten zijn voor de periode dat je weg bent en je voegt deze aan je begroting van je wereldreis toe. Wijzelf hebben voor deze optie gekozen. Wij wonen in een niet al te groot huis, waardoor de totale maandlasten nog maar een klein percentage waren van de totale som geld die we nodig hadden voor onze reis. Het voordeel daarbij vonden wij dat we altijd terug in ons huis konden, wanneer bijvoorbeeld iemand in onze naaste omgeving ernstig ziek zou worden, we zelf heimwee zouden krijgen of onze dochter niet lekker in haar vel zou zitten.
  • Je verhuurt je huis voor de periode dat je weg bent, zodat je niet meer deze maandelijkse lasten hebt. Ook dit is een optie, maar vraag wel even aan de hypotheekverstrekker om toestemming. Het fijnste is natuurlijk als iemand uit je directe omgeving tijdelijk woonruimte zoekt en dus in je huis kan, maar er zijn ook genoeg makelaars en onroerend goed bemiddelaars die de hele verhuur kunnen regelen voor jou.
  • Je verkoopt je huis en je slaat je spullen in een opslag op (of je verkoopt al je spullen). Dit is wel een extreme stap en dit doen vooral reizigers die echt een paar jaar weg willen gaan. Nadeel is wel dat wanneer bijvoorbeeld door een corona pandemie je niet meer kunt reizen je nergens op terug kunt vallen.

Wat moet ik met mijn werk doen?

Ook het werk van mensen is een grote reden om niet de stap te durven zetten om hun droomreis te gaan maken. Veel mensen zijn bang dat de baas niet positief zal reageren op een voorstel om een paar maanden weg te gaan. Voor mijn vrouw was dit ook een grote angst om tegen haar baas te vertellen dat ze een aantal maanden met onbetaald verlof wilde gaan. Toch viel het achteraf enorm mee. De baas was zelfs enthousiast en voor ze het wist was het geregeld.

Zorg er wel voor dat je al in een vroeg stadium een balletje opgooit. Je kunt van een werkgever niet verwachten dat hij iets kan regelen als je kort voor je reis onbetaald verlof aanvraagt. Ikzelf heb op mijn school waar ik werkzaam als docent ben, al drie jaar voor onze reis aangegeven dat we dit wilde gaan doen en zodoende kon ik in de jaren naar onze reis toe zelfs extra werken, zodat ik verlofuren kon opbouwen voor wanneer we gingen.
Wanneer een werkgever niet mee wil werken dan zal je moeten kijken of je bereid bent om je baan op te zeggen. Hier moet je overwegen wat je kansen zijn op een baan, nadat jullie terug komen van de reis. Uiteraard moet je in dat geval er goed over nadenken, zodat je geen onnodige financiële risico’s neemt voor jou en je gezin!

wereldreis met kinderen

Een wereldreis met kinderen kost (te) veel geld

Dit argument valt eigenlijk in twee delen onder te verdelen. Het eerste gedeelte is de stelling dat een wereldreis veel geld kost. Ja dat kan, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Je kunt een wereldreis zo duur maken als je zelf wil. Het ligt er ook zeker aan naar welke landen jij gaat.

Als je van plan bent om bijvoorbeeld in 6 maanden tijd alleen een land als India aan te doen, dan ben je veel minder geld kwijt, dan dat je in 6 maanden verschillende landen wil zien en er Westerse landen tussen zitten zoals bijvoorbeeld Japan, Nieuw-Zeeland en Australië.
Ook ligt het er maar net aan waar je iedere nacht slaapt. Met betrekking tot overnachten, activiteiten en vervoer kun je het zo gek maken als je zelf wil. Wij namen een auto met chauffeur in Sri Lanka voor ongeveer 50 euro per dag, terwijl je met de trein misschien maar 5 euro kwijt was met het hele gezin. De mate van comfort bepaal je uiteraard zelf.

We kennen mensen die bijvoorbeeld door Europa hebben gereisd met een camper die ze voor de reis gekocht hebben en na de reis weer verkocht en die met de camper vaak op gratis campings stonden of wild kampeerden en die maar een paar duizend euro kwijt waren voor een reis van zes maanden. Een wereldreis kun je dus zo gek maken als je zelf wil.

Het tweede gedeelte van de stelling is dat mensen aangeven dat ze het niet kunnen betalen. De meeste mensen kunnen echt nog zoveel besparen op de vaste lasten. Wij hebben weleens gekeken hoeveel wij als gezin konden besparen en hebben op die manier in een dag een wereldreis van 6 maanden verdiend. Dat klinkt toch als iets heel geks? Wij schreven er de blog sparen voor een wereldreis met kinderen over.

Maak je droom waar!

Zoals je ziet is het echt mogelijk om je dromen van een wereldreis met kinderen waar te maken. Als je echt wil is er veel mogelijk en voor je het weet zitten jij en je kinderen op een tropisch strand voor een paar maanden. Wacht niet langer en ga je dromen achterna!

Wij krijgen veel reacties van ouders die ook dromen van een wereldreis met kinderen. We gaan in op de meest gehoorde obstakels van ouders. #wereldreis #opreis - Go or No Go
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.