- Verschrikkelijke Ikke 4, een hit of ni(e)t? - 21 juli 2024
- { Film } | Trolls 3 In harmonie – De Première - 24 oktober 2023
- EPICX Zomerfestival, voor geweldig veel waterpret - 14 juli 2023
Wat doe je als jouw kind faalangst heeft en hoe herken je faalangst? In mijn blog leg ik je uit wat faalangst is en geef ik je tips hoe je kunt omgaan met kinderen met faalangst.
Wat is faalangst
Kinderen met faalangst zijn erg bang om fouten te maken. Daardoor gaan ze veel dingen uit de weg of durven ze dingen niet te doen. Merken ze dat ze iets fout doen, dan kunnen ze hier erg van in paniek raken. Sommige kinderen gaan heel hard huilen, terwijl anderen erg boos kunnen worden. Faalangst is dus eigenlijk angst om te falen. Je bent bang dat je niet aan de eisen kan voldoen die van je verwacht worden. Door die angst ga je dingen uit de weg. Sommige mensen maken zichzelf zelfs onzichtbaar. Zo heb je weinig kans om te falen.
Hoe herken je faalangst bij een kind
Kinderen met faalangst zeggen vaak dat ze iets niet kunnen of durven. Soms kunnen ze ook erg verlegen zijn. Als jouw kind dingen uit de weg gaat en vaak zegt dat ze iets niet kan, dan heb je kans dat jouw kind faalangst heeft. Ook kan je erop letten hoe jouw kind reageert wanneer er iets fout gaat. Wordt jouw kind boos of gaat ze heel hard huilen? Dan zou dit de oorzaak kunnen zijn. Buikpijn krijgen, zweten, rood hoofd en zich niet lekker voelen kan allemaal te maken hebben met faalangst. Goed om het in de gaten te houden!
Wat zijn de oorzaken van faalangst
Vaak hebben deze kinderen te weinig zelfvertrouwen. Ze denken dat ze minder zijn dan anderen. Veel kinderen met faalangst denk dat ze zich eerst moeten bewijzen. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, word je onzeker. Maak je dan een fout dan wordt jouw kind bevestigd in zijn onzekerheid. Ze zijn bang dat andere kinderen hen afwijzen door iets wat ze doen. Kinderen met dyslexie, kinderen die onzeker zijn en hoog sensitieve kinderen hebben vaker last van faalangst dan andere kinderen. Door het op doen van negatieve ervaringen en het krijgen van negatieve reacties kun je faalangst ontwikkelen.
Hoe ga je er mee om?
Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen als jouw kind faalangst heeft. Om het overzichtelijk te maken, heb ik de tips voor je op een rijtje gezet.
- Wees geduldig
- Benadruk de kwaliteiten van jouw kind
- Leg uit wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten ( Bijvoorbeeld: we gaan zo naar binnen en daar zijn mensen die we gaan feliciteren. Ik houd je hand vast en samen zeggen we gedag)
- Zorg voor een veilige omgeving
- Focus je op het proces in plaats van eindresultaat. (‘wat heb je goed je best gedaan’, in plaats van ‘wat goed dat je een 8 hebt gehaald’)
- Laat merken dat je fouten mag maken en dat jij ook wel eens fouten maakt.
- Geef complimenten
- Push niet om dingen te gaan doen.
- Er zijn trainingen om het zelfvertrouwen te vergroten
Heeft jouw kind last van faalangst? Bespreek dit met school of de crèche. De leraar of juf kan je er goed bij helpen.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments