Opvoeding & Ouderschap

Nagelbijten afleren bij kinderen – Tips en Tricks

NAGELBIJTEN: ZO STOP JE DAT!

Je kent het vast zelf wel: als je nerveus bent of je voelt je niet op je gemak, dan kan het zomaar zijn dat je een gewoonte ontwikkeld om ermee om te gaan. De één wiebelt met zijn voet, de ander frunnikt aan kleding of plukt aan zijn haar. Kinderen hebben dat ook en dat kan soms ook zover gaan als nagelbijten. Maar hoe kun je nagelbijten afleren bij kinderen?

Het is niet iets waar je van moet schrikken, maar echt goed is het niet. Naast nervositeit, kunnen ook verveling, vermoeidheid of afleiding en ontspanning oorzaken zijn dat je kind nagels gaat bijten. En heeft je kind broers of zussen die nagels bijten? Dan kan het ook zo zijn dat ze het gewoonweg gaan imiteren. Nagels worden vaak tot op het vlees afgekloven. Het staat niet netjes en je kind krijgt al het vuil wat onder de nagels zat, in de mond. Niet fris. Maar hoe kom je er nu van af of is er iets wat je kunt doen zodat de nagels niet langer het slachtoffer zijn? 

Nagelbijten afleren

Tja, afleren is zo makkelijk nog niet. Het is een gewoonte geworden, iets wat in veel gevallen onbewust gebeurt. Om het af te leren heeft een kind een externe motivatie nodig. Dat kan een sticker zijn, een cadeautje of een uitje, wanneer het lukt om niet aan de nagels te bijten. Maar wat nu als het bijten gewoon doorgaat, hoe hard je samen ook je best doet om het te stoppen?

Nagelbijten bij kinderen afleren

Nagellak

Je kunt ervoor kiezen om de nagels van je kind juist mooi te maken met nagellak, zodat je kind er trots op is. Een mooi kleurtje erop, goed verzorgd. Dat kan een reden zijn waarom je kind minder snel aan het bijten begint. Werkt dit niet, dan is er hier ook nagellak te koop, die vies smaakt. Dit is een middeltje wat kan helpen bij het stoppen met bijten (of duimzuigen!). Hoe onbewust het bijten dan ook begint: het vieze smaakje komt in de mond en helpt met stoppen. Want zeg nu zelf: je wilt zelf toch ook geen vieze chemische smaak in je mond als je nagels bijt? En het is uiteraard een veilige nagellak voor kinderen.

Een alternatief

Als je kind snel nerveus is, stress heeft of gauw spanning ervaart, zal het moeilijk zijn om van het nagelbijten af te komen. Dan gaan kinderen vaak door, hoe vies de nagellak op hun nagels dan ook is of hoe tof de beloning is van het niet bijten. Dan kun je kiezen om een bijtketting (in bijvoorbeeld de vorm van een Oreo koekje of LEGO blokje) te kopen. Dat biedt een alternatief. Iets waar op gebeten mag worden. 

Is jouw kind een nagelbijter?

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.