Rollenspel

Het nut van rollenspel met kinderen spelen

Wat is het nut van rollenspel? En hoe kun je rollenspellen stimuleren bij kinderen? In deze blog lees je hier alles over!

Kinderen moeten vooral spelen, wordt er vaak gezegd. Het spel wat altijd wel terug komt is het rollenspel. Nu klinkt dat heel eenvoudig, maar niet voor ieder kind is dat zo gemakkelijk. Wel is het heel goed voor de ontwikkeling, dus indien mogelijk wordt het zeker aangeraden om dit te stimuleren. Maar waarom eigenlijk, wat is het nut van rollenspel en hoe kun je rollenspellen stimuleren bij kinderen?

Voordelen van rollenspel bij kinderen

Rollenspel is een ontzettend belangrijk spel. Vaak spelen kinderen namelijk situaties uit het echte leven na, je hoort als ouder vaak jezelf voorbij komen. Zo hoor ik hier mijn dochter wel eens tegen de pop zeggen: “eet eens door Lisa, we hebben niet de hele dag de tijd”. Oeps! Je krijgt een soort spiegel voor en dit kan ophelderend werken in bepaalde situaties. Ook ontwikkelen ze hiermee meer taalvaardigheid, leren omgaan met emoties, worden creatiever en leren de wereld om hen heen beter kennen.

Emoties

Bij het rollenspel horen emoties. Deze kun je zelf ook met je kinderen bespreken.
Zo kun je samen een lijstje maken met alle emoties die je kindje herkent en deze uitbeelden. In welke situatie kom je deze emoties tegen en wat kan dat met de ander doen. Zo ontwikkel je inzicht in de ander en leren ze het effect van de dingen die soms gebeuren. Zo heeft mijn zoontje Bentley wel eens 2 kindjes tegelijk uitgenodigd voor een speelafspraakje en moest hij tegen 1 kindje zeggen dat dit dus niet kon vandaag. Hij vond het op dat moment een probleem, tot we een dag later de situatie samen naspeelden en er heel verdrietig om werd. Soms is dat beetje inzicht even nodig om je kindje door de situatie heen te helpen.

Verhalen verzinnen

Om het rollenspel te stimuleren kun je verschillende tactieken gebruiken, één ervan is verhalen verzinnen.
Iedereen kent het spelletje wel dat je een zin opschrijft en dan vervolgens deze zin de kamer door laat gaan om vervolgens een verhaal op papier te zetten. Dit kun je natuurlijk ook met kinderen doen. Op verschillende manieren kun je samen een verhaal verzinnen. Laat iedereen eerst beslissen welke rol ze willen aannemen en zet dit op papier. Verzin vervolgens een locatie samen en laat het verhaal vanzelf tot stand komen. Je zult zien dat er elke keer weer een heel ander verhaaltje uitkomt. Wellicht komt het je wel bekend voor uit een boek dat je eens samen hebt gelezen of iets van televisie.

Verkleedkleren

Een stapel verkleedkleren kan het rollenspel enorm stimuleren. Je bent immers niet meer dat kleine meisje, maar je tovert jezelf direct om in een echte prinses of wellicht wel politieagente! Ook heeft elk kindje wel speelgoed wat passend is bij rollenspel, denk aan een keukentje met bordjes en bestek, tassen voor de mama’s onder ons en ook dokterspulletjes zijn vaak wel aanwezig.
Maar heb je dit niet dan is dit ook geen probleem. We weten allemaal dat kinderen vaak heel creatief kunnen zijn. Zo is een stok al snel een zwaard maar kan het ook een toverstaf zijn. Wc rolletjes gaan ook door als een verrekijker en een leeg blaadje is een boek.

Merk jij dat je kinderen vaak rollenspellen spelen? Ondersteun jij ze hierin of spelen ze dit uit zichzelf?

Wat is het nut van rollenspel? En hoe kun je rollenspellen stimuleren bij kinderen? In deze blog lees je hier alles over! #rollenspel
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.