Gezelschapsspellen

Gezelschapsspellen maken een comeback

In dit artikel zet ik voor jullie op een rijtje welke gezelschapsspellen ik het leukst vind om te spelen in kleine en grote groepen.

Het is alweer bijna een jaar sinds de corona maatregelen ingingen. Velen van ons werken en studeren allemaal thuis achter een beeldscherm en komen nauwelijks de deur meer uit. Alleen maar Netflixen werden we ook een beetje beu van, dus gingen we massaal op zoek in onze spelletjeskasten. Wat vonden we? Onze oude bordspelletjes! Jaa, wat een leuke herinneringen bracht deze zoektocht naar boven. Klassieke bordspellen zoals Mens-Erger-Je-Niet en Monopoly maakten een comeback! 

Hierbij zet ik voor jullie op een rijtje welke spellen ik het leukst vind om te spelen in kleine en grote groepen. Het is een combinatie van bord- en kaartspellen, de twee oudste vormen van spelletjes, maar nog steeds even leuk en gezellig in het huidige tijdperk!

Bordspellen voor kleine groepen

Als enig kind uit een kleine familie waren bordspellen nooit echt populair in huis. Zo nu en dan speelde ik een kaartspel met mijn vader, maar spannender dan dat werd het niet. Toch heb ik een onverklaarbare liefde voor bordspellen ontwikkeld en was Mens-Erger-Je-Niet het meest geliefd gedurende mijn jeugd. Mijn vriendenavond was dan ook pas compleet wanneer er een potje was gespeeld! 

Nog een leuk spel dat ik heb leren kennen door mijn jongere neefje en nichtje is het dobbelspel Regenwormen. Hoewel dit een kinderlijk spel is, kan ik er op 25-jarige leeftijd nog altijd van genieten. Wat dit spelletje zo makkelijk maakt, is de geluksfactor. Je gooit met dobbelstenen en je pakt elkaars speelstenen af. Dat is alles! Wanneer zij bij mij komen logeren, is Regenwormen dan ook dé activiteit van de avond. 

Deze twee spellen zijn allebei geschikt voor kleine groepen. Mens-Erger-Je-Niet speel je aan de ene kant van het speelbord met z’n vieren en aan de andere kant van het speelbord met z’n zessen. Allebei de spellen zijn geschikt voor kinderen en volwassen, waardoor iedereen in het gezin aan z’n trekken komt. Als laatste hebben ook beide spelletjes een korte speelduur.  

Kaartspellen voor grote groepen

Een spel dat ik heb leren kennen in mijn studententijd is het kaartspel Weerwolven (van Wakkerdam). Het handige van dit spel is dat je het met de originele speelkaarten kan spelen, maar ook met een normale set kaarten. Weerwolven is het leukst met een grote groep, want dat maakt het extra uitdagend om erachter te komen wie welke rol vervult. Leuk met volwassenen, maar ook super spannend voor de kleintjes!

Als je liever een spel hebt dat simpeler in elkaar zit, is UNO een goede optie. Dit pestspel heb ik op de middelbare school leren kennen en is officieel het lievelingsspel van mijn huidige vriendinnengroep. Er is één vriendin die het kaartspel heeft en van haar wordt altijd verwacht dat zij die meeneemt, wanneer wij een vriendinnendag hebben gepland. Je kan het zo competitief maken als je maar wilt en dat doen wij echt wel op hoog niveau. Wist je dat de meeste UNO-spelers niet eens weten wat de oorspronkelijke regels zijn? 

Ook deze twee spellen zijn beide geschikt voor alle leeftijden en zijn het leukst om te spelen in groepen van minimaal zes. Omdat kaartspellen zo compact zijn, kun je ze ook overal mee naartoe nemen. Een potje in het vliegtuig, tijdens de barbecue, op het strand, echt overal! 

Wat voor spellen zijn er nog meer?

Hoewel Mens-Erger-Je-Niet écht een klassieker is, kan het best zijn dat je voor het eerst hoort over de andere gezelschapsspellen in mijn rijtje. Ben je enthousiast geworden en wil je ze ook graag uitproberen? Doe je tv uit, haal wat snacks in huis en speel gezellig een potje met elkaar – net zo als vroeger!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

 • Reply
  Coronaproof mini vakantie in eigen land - Go or No Go
  8 maart 2021 at 06:30

  […] meegenomen te worden, maar vooral lekker eten en drinken, speelgoed, een boek en een extra gezelschapsspel. Onderweg komen we de eerste uitdaging tegen, na de afsluitdijk stoppen we bij een tankstation met […]

 • Reply
  { Review } | Gezelschapsspel Louis Liaan - Go or No Go
  26 februari 2021 at 08:36

  […] Lees ook: Leuke gezelschapsspellen […]

 • Reply
  Erica
  18 februari 2021 at 12:10

  Leuk artikel! Bij ons in de familie wordt er veel keezen gespeeld. Dit spel is relatief onbekend, maar zo leuk om te spelen! Een kruising tussen Mens erger je niet en pesten. Er worden zelfs toernooien georganiseerd!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.