Gratis uitstapjes en activiteiten

Experimenteren met Orbeez: Badderen met parels

Orbeez, ik had er nog nooit van gehoord totdat ik heel toevallig een YouTube filmpje van de Franse Cyrill zag. Orbeez zijn kleine waterabsorberende balletjes die groeien als je ze in het water gooit. In het filmpje van Cyrill ging het helemaal mis. Hij gooide te veel Orbeez in zijn bad en dacht dat hij ze wel weg kon spoelen. Het gevolg hiervan was dat ze overal terecht kwamen, in zijn toilet, gootsteen en de riolering. Heel hilarisch om te zien. Het bracht me direct op het idee om de balletjes te bestellen voor de kinderen, alleen dan zonder de verstoppingen.

50.000 orbeez

Ik bestelde 50.000 van de gelballetjes bij AliExpress zonder het de kinderen te vertellen. Toen ze arriveerde liet ik een aantal filmpjes over Orbeez zien aan mijn kids. Met groot ongeloof keken Dante en Bronte naar de minuscule balletjes in het kleine zakje. Deze balletjes, niet groter dan een speldenknop, konden toch niet veranderen in waterballetjes ter grote van een knikker?

Shop Orbeez bij bol.com

 EXPERIMENTEREN MET ORBEEZ: BADDEREN MET PARELS

Experimenteren met Orbeez

Als proef op de som gooiden we eerst een hand vol Orbeez in een emmer. We voegden er warm water aan toe en toen was het wachten geblazen. Om het kwartier werd er stiekem gegluurd in de emmer. Hoe langer ze moesten wachten, hoe groter de oeh’s en aah’s werden. Want de kleine rijstkorrels veranderden inderdaad in een bak vol met gekleurde erwten.

Overstromingsgevaar

Na twee uur was het kleine laagje water in de emmer verdwenen en vervangen door een emmer vol grappig gekleurde balletjes die gek en glibberig aanvoelden. Dante en Bronte gooiden vervolgens wat Orbeez in een heel klein glaasje. Hilarisch was het natuurlijk om te zien dat na een uur het glaasje overstroomde van de Orbeez.

EXPERIMENTEREN MET ORBEEZ: BADDEREN MET PARELS

Badderen

Gelukkig hadden we op YouTube al gezien hoe dit experiment verkeerd afliep dus wierpen we alleen de Orbeez die in de emmer zaten in het hete bad. Ondanks de vele smeekbeden van mijn kinderen konden ze mij niet vermurwen om er nog meer balletjes in te doen. Die “krengen” moesten ik er namelijk ook allemaal nog uitvissen.

Creatief met orbeez

Uiteindelijk hebben ze meer dan drie uur gespeeld met de absorberende balletjes. Natuurlijk kun je veel meer met de Orbeez doen. Maar wees gewaarschuwd: doe niet te veel Orbeez in het water want ze groeien als kool. Ook zou ik ze niet aanraden voor kinderen onder de vier jaar. Ze kunnen ze als snoepjes zien en dan in hun mond stoppen. Oudere kinderen kunnen ze na een experiment in bad, glas of emmer gebruiken in een knikkerbaan, als stuiterbal of zoals wij hebben gedaan, laten drogen en er een stressbal van maken.

EXPERIMENTEREN MET ORBEEZ: BADDEREN MET PARELS

Lees ook: Waterspelletjes met huis- tuin en keukenspullen.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.