Educatief

5x tips voor thuisonderwijs met een kleuter

5X TIPS VOOR THUISONDERWIJS MET EEN KLEUTER
Joyce

We zitten in lockdown nummer twee en dat betekent weer thuisonderwijs. De laatste tijd krijg ik veel vragen wat je het beste kan doen met je kleuter en thuisonderwijs. In mijn blog geef ik je tips om zo goed mogelijk thuisonderwijs kan geven aan je kleuter.

5 tips voor thuisonderwijs met een kleuter

Maak een overzichtelijk schema

Van school krijg je vast een overzicht met werkjes die jouw kleuter moet maken, maar een echt schema krijgen de meeste ouders niet. Om het voor jou en je kleuter overzichtelijk te houden is een schema erg fijn. Een schema met plaatjes is ideaal. Bespreek samen de plaatjes en de volgorde. Op school hebben ze vaak ook een planning met plaatjes. Ben je geen tekentalent? Online kan je ook veel plaatjes vinden die alle activiteiten uitbeeld. Klik hier voor dagplanning kaartjes. Succes!

Wissel les en ontspanning af

De spanningsboog van een kleuter is nog niet erg hoog. Het is daarom geen goed idee om alle werkjes achter elkaar te maken. Wissel de activiteiten af. Fijn voor jou en je kleuter. Bijvoorbeeld na een taalles lekker spelen met de lego en daarna naar buiten. Om daarna te beginnen met een rekenwerkje. Moet lukken toch?

Van samen spelen leren ze ook

Van spelen leer je toch niks? Fout! Van samen spelen leer je juist heel veel. Vooral kleuters. Ga samen een huis bouwen van lego. Hoeveel blokjes heb je nodig voor die muur? Hoe maak je een stevige toren? Welke kleuren zie je? Door vragen te stellen daag je ze uit om na te denken. Daarvan leren ze. Dus een extra reden om weer lekker terug te gaan naar je kindertijd met je kind!

Voorleesboeken online met vragen!

Online is een hoop te vinden. Zo ook prentenboeken. Je hebt mooie prentenboeken op YouTube, maar op het web heb je ook sites die tussendoor of daarna vragen stellen. Ideaal. Zo hoef jij niet voor te lezen en zijn ze even zelfstandig bezig. Samen lezen heeft natuurlijk de voorkeur, maar ik kan mij voorstellen dat dit wel heel fijn is.

Tafel en stoel op maat

Om ervoor te zorgen dat ze die tekening of dat werkblad goed kunnen maken, is het fijn om een tafel en stoel op maat te hebben. Werken met bungelende benen is echt niet fijn. De meeste hebben een stoel waaraan ze goed kunnen zitten aan de eettafel. Zorg er in ieder geval voor de de voeten een ondergrond raken. Dit zorgt voor stevigheid en rust. Je kan vast bedenken wat dit met de werkhouding doen.

Ga twee keer per dag naar buiten

Maak in je schema ook ruimte om lekker naar buiten te gaan. Dit is goed voor jullie allemaal. Door even een frisse neus te halen zorg je ervoor dat je daarna weer lekker aan de slag gaat. Ook op school gaan kleuters minstens tweemaal per dag naar buiten. In de ochtend en in de middag. Probeer dit ook thuis te doen. Het gaat jullie helpen. Echt waar!

Educatief filmpje op zijn tijd is niet erg

Ook op school kijken ze ook naar filmpjes. Soms heb jij even een pauze nodig. Of misschien moet je wel iets doen voor je werk. Op YouTube zijn ontzettend veel leuke en educatieve filmpjes te vinden. Rekenverhalen is een mooi voorbeeld, maar ook huisje boompje beestje is terug te vinden. Zij kijken een “verantwoord filmpje” en jij hebt even tijd voor jezelf. Heerlijk toch? Gelukkig zijn er ook een hoop leerkrachten die zo’n filmpje al op de planning zetten.

Hoe is het thuiswerken tot nu toe gegaan? Heb je iets aan mijn tips gehad? Heb je vragen? Stel ze gerust. Heel veel succes de komende weken. Ik ben benieuwd of we de 19e weer naar school toe mogen!

We zitten in lockdown nummer twee en dat betekent weer thuisonderwijs. Lees hier tips voor thuisonderwijs met een kleuter: hoe doe je dat?
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    { Review } | Squla Familiebordspel - Go or No Go
    4 mei 2021 at 11:11

    […] op school ook Squla spelletjes en hebben we er zelfs thuis een abonnement erop. Vooral met de thuisscholing was het hier een enorme uitkomst! Squla is namelijk een online oefenprogramma met meer dan 70.000 […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.