Opvoeding & Ouderschap

Help, mijn tiener zit alleen maar op zijn telefoon!

Met twee tieners in huis ben ik ervaren op het gebied van schermpjes-opvoeding. Lees hier handige schermtijd van een tiener tips.

Met twee tieners in huis ben ik inmiddels behoorlijk ervaren op het gebied van schermpjes-opvoeding. Want het is echt zo: als je niet op let, zitten die twee prepubers het liefst de hele dag op hun telefoon. TikTok, appen, Instagrammen, nog even op Snapchat én nog heel even dat YouTube filmpje afkijken. Herkenbaar? In dit artikel geef ik je tips over hoe om te gaan met de schermtijd van een tiener.

Wel of geen mobiel internet

Een belangrijke vraag is of je wel of geen mobiel internet op de telefoon van je kind wil activeren. Oftewel: mag je tiener alleen internetten als er een Wifi verbinding is, of mag hij ook op 4G. Het voordeel van overal een 4G verbinding is dat je je kind altijd een appje kunt sturen en je kind jou, en daarnaast kun je ook een gps app installeren zodat je altijd kunt zien waar je kind (ongeveer) is. Dat kan jou als ouder een veilig gevoel geven. Maar het nadeel van 4G is natuurlijk dat je kind altijd en overal op zijn telefoon kan internetten, en daarmee wordt die telefoon natuurlijk nóg veel interessanter om op te spelen en te kijken.
Als je twijfelt wat voor jouw tiener nu de juiste keuze is, dan is sim only maandelijks opzegbaar wellicht een interessante optie voor jullie. Bij deze abonnementsvorm kun je iedere maand opzeggen, zonder dat er extra kosten aan verbonden zijn. Met dit abonnement kun je dus heel gemakkelijk testen of je het wel of niet prettig en/of noodzakelijk vindt dat je tiener mobiel internet op zijn telefoon heeft.

Naast het mobiele internet is het ook goed om even te kijken naar welke belbundel voor jouw tiener van toepassing is. Zelf heb ik onbeperkt bellen bij Simyo, maar dat lijkt me voor een tiener een beetje overdrijven. Zeker als hij 4G heeft en daarmee gratis kan bellen via WhatsApp. Vaak voldoet voor een tiener de kleinste belbundel prima.

Mobielvrije zone in huis

Wat heel goed werkt, is een mobielvrije zone in huis vaststellen. Let wel op: deze regel geldt voor iedereen, dus ook voor de ouders en jongere/oudere broers en zussen. Een veel gebruikte mobielvrije zone is de eettafel/eethoek. Wanneer het gezin in de eethoek zit, wordt er geen telefoon gebruikt. Niet voor het jongere broertje of zusje om een filmpje te kijken, niet door de ouders om even het nieuws te bekijken en dus ook niet door de tiener. Wanneer je deze afspraak voor iedereen gelijk maakt, zal het niet als een straf of oneerlijke regel voelen voor je tiener.

Uit het zicht

Wat ook écht helpt, is de telefoon uit het zicht van je tiener leggen wanneer er geen schermtijd is. Als die smartphone in de buurt ligt en verlicht als er een berichtje binnenkomt, of een geluidje maakt, is de behoefte om te kijken natuurlijk direct heel groot. Kijk maar naar jezelf: als je hoort dat je een appje krijgt, wil je die waarschijnlijk ook graag snel lezen. Het gevoel van moeten reageren, of dat je kind iets mist als hij het bericht niet leest is waarschijnlijk enorm en dat levert alleen maar frustraties en ruzie op. Door de smartphone bijvoorbeeld in een lade te leggen als je tiener hem niet mag gebruiken (met het geluid uit), wordt niet continu de aandacht naar de telefoon getrokken.

Wat is jouw ultieme tip om de schermtijd bij tieners te beperken?

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Minder tijd op je mobiel? Zo doe je dat - Go or No Go
    9 maart 2021 at 06:30

    […] jouw gezinsleden ook minder tijd op hun telefoon doorbrengen? Spreek dan gezamenlijk een mobielloze dag of tijd af.Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken de zondag offline te blijven. Zo heb jij opeens […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.