Sinterklaas

Je kind over het Geheim van Sinterklaas vertellen

JE KIND OVER HET GEHEIM VAN SINTERKLAAS VERTELLEN bespaartips
Linda - Go or No Go

Sinterklaas is weer vertrokken uit ons land. De Sintgekte is weer voorbij en de rust is wedergekeerd in huis. Wellicht was dit jaar wel het laatste jaar dat jouw zoon of dochter écht met volle overtuiging Sinterklaas vierde? Dan zit je hier goed. In deze blog lees je tips over het Geheim van Sinterklaas vertellen aan je kind. Want vertellen dat Sinterklaas niet bestaat kan best lastig zijn!

Tot wanneer geloven kinderen in Sinterklaas?

Vaak zien we dat groep 5 de groep is waarin een kind voor de laatste keer in Sinterklaas gelooft. Het heeft namelijk niet zo heel veel met leeftijd te maken (stel dat je kind is blijven zitten) maar met name met de klasgenootjes. Vaak is in de klas de plek waar kinderen voor het eerst te horen krijgen dat Sinterklaas niet bestaat. Meestal zijn deze eerste opmerkingen van andere kinderen geen probleem: kinderen geloven vaak nog zo oprecht dat ze de opmerkingen niet serieus nemen.
Daarnaast wordt vaak in groep 5 overgegaan op surprises maken voor elkaar, en daarmee wordt vaak het geloven in Sinterklaas ook afgesloten.

Wat ook meespeelt is dat er tegenwoordig veel discussies zijn rondom Sinterklaas en Piet. Kinderen krijgen daar natuurlijk ook iets van mee, wat er voor zorgt dat de leeftijd van niet meer geloven iets naar voren lijkt te komen.

Tot slot zijn kinderen op steeds jongere leeftijd online en gaan kinderen dus ook op vroegere leeftijd op zoek op bijvoorbeeld Google. Ik kan dit ook uit eigen ervaring bevestigen, aangezien er rond Sinterklaastijd (november/december) enorm veel kinderen een chatbericht naar deze site sturen, met vragen over Sinterklaas en dan met name op deze blog over bellen met Sinterklaas.

Twijfel over Sinterklaas

Wellicht heeft jouw kind al twijfels over Sinterklaas. De vraag is dan of je kind de leeftijd bereikt heeft waarop jij het prima vindt dat de Sinterklaasmagie afgesloten wordt. Hoewel: mijn kinderen vinden Sinterklaas nog altijd leuk en spannend, dus het is niet zo dat de hele magie verdwijnt.
Vaak gaan de twijfels over Sint gepaard met vragen. Wat mij betreft is dat dan ook hét moment om je kind te vertellen over het geheim van Sinterklaas.

Wanneer het grote Sinterklaasgeheim vertellen?

Het beste moment is iets voor Sinterklaas komt of net nadat hij weg is. Met iets ervoor bedoel ik overigens niet korter dan twee weken ervoor, maar het liefst minimaal een maand, zodat ze nog niet middenin de spanning zitten. De teleurstelling is dan juist vaak enorm. Maar ook weer niet te ver van te voren, want middenin de zomer is je kind nog helemaal niet met Sint bezig en komt het waarschijnlijk nogal uit de lucht vallen.
Het fijnste moment is naar mijn mening iets na kerst Je hebt dan een hele fijne Sinterklaastijd en Kersttijd gehad en kunt daar ook op terugkijken bij het vertellen.

Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Er zijn natuurlijk allerlei manieren waarop je je kind kunt vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Zelf gebruikten wij een boek over het geheim van Sinterklaas, waar ook een contract over het Sinterklaasgeheim in staat. Dit boek lees je samen met je kind en het boek bouwt langzaam op hoe het zit. Samen met mijn kinderen heb ik dit boek voorgelezen en tijdens het lezen heb ik de ruimte gegeven om vragen te stellen. Het boek zorgt echt voor een ‘zachte landing’ van de waarheid.
Wij vonden het een erg fijn boek dat stap voor stap vertelt over de geschiedenis van Sinterklaas. Aan het einde van het boek zit een contract dat je kind kan ondertekenen. Je kind is nu namelijk oud genoeg om het Grote Geheim van Sint te bewaren, maar dat moet natuurlijk wel zwart op wit komen te staan. Op deze speelse, maar toch serieuze manier maak je je zoon of dochter duidelijk dat het niet de bedoeling is dat hij of zij nu aan andere kinderen gaat vertellen hoe het zit of vervelende vragen gaat stellen (zoals ‘geloof je nog’ of ‘ken jij het geheim van Sint’)

De reviews van het boek op bol.com maken ook wel duidelijk dat dit boek een echte aanrader is (4.6 van de 5 sterren).

In deze blog lees je tips over het Geheim van Sinterklaas vertellen aan je kind. Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat kan best lastig zijn.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.