Huis & Tuin

Wij hebben een Smart Home: maar wat is dat eigenlijk?

WIJ HEBBEN EEN SMART HOME: MAAR WAT IS DAT EIGENLIJK?
Linda - Go or No Go

Sinds deze maand mag ik met trots zeggen dat mijn huis voor een gedeelte een Smart Home geworden is. Mijn kinderen zijn er ook maar druk mee. “Hey Google, speel Kraantje Pappie op Spotify”, Hey Google, laat me lachen” en “Hey Google, zet een wekker om kwart over vier” zijn maar een greep uit de vele commando’s die door de hele familie dagelijks gegeven worden. Hoe dat zit leg ik je in deze blog graag uit!

Smart Home

Een Smart Home betekent letterlijk een slim huis. Jij zorgt door aanpassingen dat je huis steeds slimmer wordt en werkt. Denk aan de lampen die automatisch aangaan door middel van sensoren, een thermostaat die zichzelf aanpast als er niemand thuis is en meldingen op je smartphone omdat je IP camera of sensoren beweging opmerken binnen of buiten huis.

En dat is eigenlijk nog maar het begin, want als je lekker verder knutselt aan je Smart Home kun je automatische routines instellen. Een voorbeeldje: als ik ‘s ochtends wakker word en ik zeg tegen mijn Smart Speaker dat ik wakker ben, gaan de lampen in de huiskamer aan, wordt het weerbericht voorgelezen en vervolgens wordt mijn favoriete radiozender opgezet. En speciaal voor kerst staat ook ingesteld dat mijn kerstboomverlichting automatisch aan mag.
Inmiddels hebben we allemaal onze eigen routines, want als Jesse als eerste wakker is en dit tegen de Smart speaker zegt, wordt niet mijn favoriete radiozender opgezet, maar zijn eigen Spotify lijst.

Naast een slimme speaker is er nog veel meer natuurlijk. Ik vertel je in deze blog graag wat meer over de IP camera en de slimme thermostaat.

Smart home: een ip camera

Een handige tool voor in en rond huis is een IP camera. IP staat voor ‘Internet Protocol’. Dat is een netwerkprotocol waarmee computers op een netwerk met elkaar kunnen communiceren. Het mooie aan een IP camera is dat je de camerabeelden live naar je telefoon kunt laten verzenden, waar je ook bent. De beelden zijn van hoge kwaliteit, zodat je niet alleen maar geblokte beelden kunt bekijken. Ook kun je bij het terugkijken van beelden inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Een IP camera kun je buiten hangen, maar een IP camera binnen is ook een optie. Dat is bijvoorbeeld ideaal als je niet thuis bent en je kinderen van school thuiskomen. Je kunt met de IP camera van Somfy via de camera, door middel van de ingebouwde speaker en microfoon zelfs communiceren! En geen zorgen: deze camera weet zelfs wanneer het niet je kinderen zijn die thuiskomen, maar je hond die rond wandelt in je huis.
De IP camera’s voor binnen en buiten staan mogelijk hoog op mijn verlanglijstje, aangezien ik ze heel gemakkelijk kan koppelen aan mijn Google Home. Daarnaast zijn ze trouwens ook te koppelen aan Alexa en IFTTT.

De thermostaat

Een ander Smart Home juweeltje is wat mij betreft de thermostaat. Wij hebben de Nest learning thermostaat. Deze slimme thermostaat leert de eerste twee weken hoe wij leven, wanneer we thuis zijn en welke temperaturen we lekker vinden. Na die twee weken is hij klaar met leren en past hij een schema toe dat goed bij ons aansluit. Uiteraard maakt hij doorlopend wijzigingen waar nodig en kun je zelf handmatig ook aanpassingen maken.

Wat ik het fijnste vind aan de smart thermostaat is dat je hem op afstand kunt aanpassen. Hoe vaak dat mijn verwarming thuis stond te loeien terwijl ik helemaal niet thuis was is niet op twee handen te tellen. Dat is nu verleden tijd. En daarnaast kan ik de thermostaat natuurlijk ook aan zetten als ik onderweg ben, zodat ik in een lekker verwarmd huis thuis kom. En dat is voor deze koukleum echt heerlijk!

Rustig aan beginnen

Ik moet bekennen dat een Smart Home inrichten behoorlijk verslavend kan werken. Ik begon met het idee dat ik een Smart speaker en enkele lampjes wilde, zodat we de lampen met stemcommando’s kunnen bedienen. Maar een paar lampjes werden binnen twee weken al twintig lampen en inmiddels heb ik drie bewegingssensoren in huis hangen. Met name die sensoren vind ik erg leuk en die staan zeker nog hoog op mijn verlanglijstje. Daarnaast hebben we dus de slimme thermostaat en zal het niet lang duren voor we de collectie aanvullen met de IP camera’s.

Mijn tip is eigenlijk: probeer rustig te beginnen, breid door de jaren heen uit zodat je een steeds slimmer huis krijgt…maar helaas moet ik bekennen dat ik mijn eigen advies hierin niet heb kunnen opvolgen.

Wat is jouw favoriete Smart Home product?

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.