Opvoeding & Ouderschap

Wat is ADD en wat zijn de symptomen bij kinderen

Wat is ADD en wat zijn de symptomen bij kinderen

We hebben allemaal weleens gehoord van ADHD. Misschien heb je zelfs eens gekscherend gezegd: “Oh ja, Alle Dagen Heel Druk!” Kinderen met ADHD zijn inderdaad vaak druk. Dat is voor de omgeving te merken, maar soms juist helemaal niet, omdat kinderen met ADHD ook in hun hoofd erg druk zijn.

En wij kunnen niet zien wat er in hun hoofdjes omgaat. We zijn bekend met de term, weten algemeen gesproken wat het betekent, maar niet wat er allemaal bij hoort. Wist jij bijvoorbeeld dat ADHD kan worden opgesplitst in vormen? Eén van de vormen van ADHD is namelijk ADD. Dat is een vorm waar minder mensen bekend mee zijn en wat vaak ook niet zo makkelijk aan kinderen te zien of te merken is. En toch gebeurt er heel veel bij kinderen met ADD. In hun hoofd. Ook al lijken het misschien rustige kinderen; in hun hoofd draaien de radertjes volop! Maar wat houdt het eigenlijk in, ADD?

Waar staat ADD voor?

ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een onderdeel van de gedragsstoornis ADHD. Het is een stoornis die zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomt. Net als bij ADHD heeft het te maken met het verwerken van prikkels, hyperactiviteit en verminderde concentratie. Toch is er een verschil tussen ADHD en ADD.

Wat houdt ADD in?

Deze stoornis komt, zoals gezegd, voor bij zowel kinderen als volwassenen. Het geeft een gevoel van ongemak, omdat men de binnenkomende prikkels niet voldoende kan verwerken en een plekje kan geven. Dit heeft als gevolg een hoofd vol gedachten en dromen. Dit kan weer leiden tot concentratieproblemen. Vaak heeft het presteren op school flink te lijden onder deze stoornis, bij kinderen. Het heeft niets met intelligentie te maken, maar door het moeilijke verwerken van de prikkels, zijn kinderen met ADD vaak dromerig en afgeleid door alles om hen heen. Ze trekken zich vaak terug om alles in rust te verwerken, maar zijn zodoende dus afwezig en vaak niet bij de les. 

Zo kan een kind met ADD een toets voor zijn neus hebben liggen, maar na een uur nog niet verder zijn gekomen dan de eerste vraag. Afgeleid, een vol hoofd en een lastige prikkelverwerking. Dit betekent niet dat ze de toets niet kúnnen maken of niet willen, maar simpelweg dat ze te vol zitten in hun hoofd, om hun gedachten erbij te houden. 

Welke symptomen en kenmerken horen bij ADD?

Naast de bovengenoemde symptomen en kenmerken, horen ook de volgende symptomen en kenmerken bij het beeld van ADD:

 • Vergeetachtigheid en chaotisch zijn door een slecht kortetermijngeheugen
 • slecht overzicht in tijd
 • slecht zijn in prioriteiten stellen
 • meer behoefte aan rust en slaap
 • Heel precies in het denken en doen 
 • moeite met gevoelens uiten
 • Door vertraagde informatieverwerking niet adequaat of snel kunnen reageren op een onverwachte situatie

Hoe ga je ermee om?

Het is heel belangrijk om te onthouden dat de manier van werken en doen van een kind met ADD niet te wijten is aan onwil of agressief passief gedrag. Het probleem ligt, zoals gezegd, bij het snel overprikkeld zijn, het moeite hebben met prikkels en informatie verwerken. Een kind met ADD heeft een rustige stressvrije situatie nodig om goed te functioneren, zonder te veel externe prikkels. Goede, positieve prikkels zijn wel nodig om een kind gemotiveerd en energiek te houden, maar het blijft de kunst om te balanceren tussen genoeg goede prikkels en weinig prikkels om tot rust te kunnen komen. 

We hebben allemaal weleens gehoord van ADHD. Kinderen met ADHD zijn vaak druk, fysiek en/of in hun hoofd. Wat is ADD, een vorm van ADHD?
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

 • Reply
  Het syndroom van tourette - meer dan alleen 'dingen roepen' - Go or No Go
  13 februari 2021 at 06:30

  […] Naast motorische en vocale tics (waarbij de vocale vaak pas later beginnen) kan sprake zijn van dwanghandelingen of -gedachten en/of sensorische tics. Onder sensorische tics wordt bijvoorbeeld verstaan het niet tegen bepaalde stof of geluiden kunnen. Onder dwanghandelingen wordt bijvoorbeeld verstaan het dwangmatig aanraken van voorwerpen of andere mensen. Kinderen met Tourette hebben daarnaast relatief vaak ook last van ADHD of – in mindere mate – een stoornis in het autistisch spectrum. […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.