Opvoeding & Ouderschap

Waarom een weekmenu maken een goed idee is

Waarom een weekmenu maken een goed idee is

Je kent dat gevoel vast wel: druk, druk, druk. ‘s Ochtends druk, om op tijd op je werk, school of opvang te komen. In de middag druk om je kinderen van school te halen. ‘s Avonds druk om je kinderen weer op te halen van de opvang.

O ja, en hoogstwaarschijnlijk zijn er ook nog dagen dat ze in de middag of avond sporten. Of dat ze eerst nog willen spelen met een vriendje of vriendinnetje en daarna nog moeten sporten. Ergens tussendoor moet je vaak nog naar de supermarkt voor ontbijt, lunch of avondeten. Vul maar in.. Is dit herkenbaar? Lees dan vooral verder en ik vertel je waarom een weekmenu maken een goed idee is.

Een weekmenu maken: waarom?

Een weekmenu is niet minder dan dat je van tevoren al hebt nagedacht wat je de week er op gaat eten. Dit kun je betrekken op alleen het avondeten, maar je kunt ook bedenken wat je wil gaan eten met de lunch en het ontbijt. Is er genoeg brood, beleg, groente en fruit voor in de fruit- en lunchtrommeltjes voor de kinderen? Hier dacht ik eerst niet over na, tot het wel erg vervelend werd dat we weer geen fruit in huis hadden om mee te geven naar school.

Ik zie het weekmenu maken als een voorbereidend geheel: ik hoef die hele week niet na te denken of ik alles in huis heb om voor ontbijt, lunch en avondeten te zorgen. Ik bestel op donderdagavond de boodschappen voor de komende week. Vrijdagavond worden de boodschappen bezorgd, we ruimen het op en klaar zijn we. Het heeft lang geduurd voordat er in onze woonplaats een supermarkt was die bezorgde. Ik vind het nu zo fijn, echt heel blij mee.

Weekboodschappen doen

Uiteraard kun je een boodschappenlijst maken en op een vast moment in de week in één keer de weekboodschappen doen. Ik heb altijd last van impulsaankopen als ik naar de supermarkt moet. Of ik heb juist helemaal geen zin om boodschappen te doen. Dan kan het mij zelfs aan motivatie ontbreken om terug te lopen in de winkel, mocht ik iets vergeten zijn. Dan denk ik: “Ach, dat haal ik morgen wel” Maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet, wéér naar de supermarkt! Het kost tijd en geld om vaak naar de winkel te gaan. Vandaar dat ik helemaal om ben naar de boodschappen laten bezorgen. Mocht je je nog afvragen waarom een weekmenu maken een goed idee is..

Ervaar rust

Rust. Dat is een reden waarom een weekmenu maken een goed idee is. Ik ervaar het als een gevoel van rust. En elke keer weer die vraag: “Wat eten we vandaag?”. Verschrikkelijk! Ik vraag de kinderen en mijn partner een maaltijd te noemen wat ze week erop willen eten. Met de eis dat er groente bij moet zitten, poffertjes met broccoli telt bijvoorbeeld niet. Dan zijn er al vier maaltijden genoemd, dan hoef ik nog maar voor drie dagen iets te bedenken. Ik probeer één dag in het weekend iets met pannenkoeken, patat, pizza of iets anders te doen. Dan zijn er nog twee dagen om te kiezen. Dan kies ik iets met pasta en rijst met groente, vlees, vis of een vleesvervanger, dat wordt dan gegeten op de dagen dat de kinderen sporten.

Elke week zijn er een aantal artikelen die je elke week weer opnieuw nodig hebt. Die kun je een keer uitschrijven en dat als basis nemen voor je boodschappenlijst. Scheelt je elke keer weer nadenken, dan hoef je alleen maar te checken of je het nog hebt. Realiseer je dat het even tijd kost. Het kost je tijd om je boodschappenlijstje te maken, je boodschappen in te voeren in de app van de winkel of naar de winkel te gaan. Maar onderaan de streep, kan het voor veel mensen tijd en rust op leveren. Dit is waarom een weekmenu maken een goed idee is!

Waarom een weekmenu maken een goed idee is. Ervaar ook meer rust door vooraf na te denken over je weekmenu voor de komende week.

Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.