Creatief & Knutselen Sinterklaas

SpongeBob surprise voor Sinterklaas – Stap voor stap

SpongeBob surprise voor Sinterklaas
Linda - Go or No Go

Wil je een leuke Sinterklaas SpongeBob surprise maken en zoek je inspiratie? Dan zit je hier goed, wij helpen je namelijk stap voor stap met het maken van deze onwijs leuke Spongebob Surprise voor Sinterklaas!

SpongeBob Surprise maken

Stap 1: een doos

Zoek een doos die je kunt gebruiken voor deze surprise. Het beste is een rechthoekige doos. SpongeBob heeft een vierkant hoofd, maar zijn lijf is wel rechthoekig (er komt nog een broekje bij namelijk).
Plak de doos helemaal dicht met plakband, zodat je hem kunt gaan ‘bekleden’.

Stap 2: De doos geel maken

Je begint met de doos helemaal geel te maken. Wij hebben ervoor gekozen om dit met papier te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om hem te verven. Het gele papier kochten we bij Bruna, aangezien we bij de Action alleen pastel-geel konden vinden. En Spongebob moet natuurlijk wel écht geel zijn. We plakten het papier met Pritt Stift erop en op sommige delen (met name de hoekjes) gebruiken we hobbylijm. (gebruik bij voorkeur geen hobbylijn voor de vellen papier, want dit maakt je papier vaak rimpelig door de nattigheid).
Het gedeelte waar de broek van SpongeBob komt kun je overslaan: deze hoef je niet geel te maken.

doos

Stap 3: De blouse en broek

Zodra je, op het gedeelte waar de broek en blouse komen na, de doos geel hebt, ga je aan de slag met de kleding. Maak van wit papier een blouse. Dit is eigenlijk gewoon een strook wit papier. Aan de voorkant knip je deze een stukje in, zodat je het kraagje om kunt vouwen. Let op: je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat SpongeBob op het gedeelte waar je het kraagje openvouwt geel is.

Vervolgens maak je met bruin papier de broek van SpongeBob. Wij kozen trouwens voor bruin crêpepapier, omdat ik in geen enkele winkel betaalbaar bruin papier kon vinden. Ook niet erg, want met crêpepapier ziet het er ook erg leuk uit! Het crêpepapier plak je het beste vast met een Pritt stift.

Maak de blouse en het broekje op alle kanten van je SpongeBob, dus ook op de zijkanten en achterkanten.

Stap 4: De ogen en wimpers van SpongeBob

Dan is het tijd voor de ogen van SpongeBob. Wij maakten eerst ‘test-ogen’, zodat we een beetje konden meten welke afmeting ogen mooi zou staan en waar we ze wilden plakken. Omdat iedereen een andere afmeting doos heeft, is het dus aan te raden om eerst even een ‘test-oog’ te maken en daarna pas het echte oog.

De ogen hebben wij gemaakt door een groot glas om te trekken. Deze cirkel knip je uit. Vervolgens trek je met een zwarte stift een cirkel aan de buitenkant van de uitgeknipte cirkel, zodat de buitenrand van de cirkel zwart wordt.

Daarna haal je een kleinere cirkel (bijvoorbeeld een plakbandrolletje) om op blauw papier en tot slot een klein cirkeltje (bijvoorbeeld de binnenkant van een plakbandrolletje) op zwart papier.
Bij de blauwe cirkels hebben wij ook de buitenrand met een zwarte stift omgehaald, zodat de ogen nog meer spreken.
Plak de blauw cirkel in het midden van de witte cirkel en de zwarte cirkel weer in het midden van de blauwe cirkel. (gebruik hiervoor een Pritt stift)

SpongeBob surprise voor Sinterklaas

De wimpers van SpongeBob knip je uit zwart papier. Ieder oog krijgt drie wimpers.

Stap 5: De neus en mond

Dan is het tijd voor de neus en mond. De neus knip je uit hetzelfde gele papier als dat je voor SpongeBob gebruikt hebt. Mocht je geverfd hebben, dan kun je een wit vel papier in dezelfde kleur verven en daar de neus uit knippen. Meet een beetje of de neus mooi is qua grootte bij de ogen.
Als je hem goedgekeurd hebt, haal je de buitenranden van de neus weer met een zwarte stift over. Aan de linkerkant van de neus laat je een centimeter van de rand vrij (dus niet zwart maken). Dit geeft een 3d effect.

Teken de mond eerst op een los blad papier. Zo kun je een beetje meten of je hem mooi vindt qua grootte en plaats. Zodra je dat gedaan hebt, teken je de mond met potlood op SpongeBob. Je kunt eerst de mondhoeken tekenen, zodat deze op de juiste plek zitten. Vervolgens teken je de mond. Pas wanneer je de mond mooi geplaatst vindt, haal je hem over met zwarte stift.

Knip uit wit papier twee kleine rechthoekjes, passend bij de grootte van de mond: dit worden zijn tanden. Zodra je ze uitgeknipt hebt, haal je de randen van de tanden weer over met een zwarte stift. Vervolgens plak je ze bij de mond van SpongeBob.

surprise spons maken

Stap 6: Vlekken maken

Nu is het tijd om SpongeBob zijn bekende vlekken te geven. Wij hebben deze gewoon met stift erop getekend. Wij kwamen op het gele papier uit bij een lichtgroene stift, maar het is dus even zoeken welke kleur het beste op jouw gele papier/verf past, zodat de vlekken licht erop komen. Teken ze over de hele surprise, dus ook de voor- en achterkant, de bovenkant en de zijkant.

SpongeBob surprise voor Sinterklaas

Stap 7: De stropdas

Teken op rood papier een stropdasje. Dit kun je gewoon uit de hand doen, ook weer afhankelijk van de grootte van je SpongeBob. Knip de stropdas uit en haal de buitenranden weer over met een zwarte stift.

Sinterklaas SpongeBob surprise knutselen uitleg

Stap 8: De armen en benen

Tijd om je SpongeBob armen en benen te geven! Deze maak je gemakkelijk met Jacobsladders. Voor de armen knip je eerst witte stroken voor de mouwen van zijn blouse. Daarna knip je gele stroken voor de armen.
Wij hebben de blouse 1 Jacobsladder lang gemaakt en de armen 2. Zo kloppen de verhoudingen wat beter. Plak de gele en witte Jacobdsladder aan elkaar.
Knip uit geel papier een handje (SpongeBob heeft 4 vingers) en plak dit aan het uiteinde van de gele Jacobsladder vast.
Vervolgens kun je de arm met de witte Jacobsladder bevestigen aan de zijkant bij de blouse van SpongeBob.

De benen maak je door eerst een bruine Jacobsladder te maken voor de broekspijpen (het fijnste is met bruin papier, als je dit kunt vinden. Wij gebruikten crêpepapier, maar dit is eigenlijk echt te slap papier om de benen te kunnen houden. Daarom hebben we uiteindelijk de bruine crêpepapier Jacobsladder helemaal vast geplakt, anders hield het beentje het niet).
Aan de bruine Jacobsladder komt komen weer twee gele ladders (beentjes) en daaraan bevestig je een schoentje, dat je uit zwart papier knipt.

Zorg dat je de lijm van de armen en benen goed laat drogen. Wij gebruiken hobbylijm en Pritt stift. Hobbylijm gebruikten we zo min mogelijk, omdat je dat al gauw door het papier heen ziet, maar op plekken waar we echt goed moesten lijmen, hebben we het wel gebruikt.

Stap 9: Het petje (optioneel)

Wij kozen ervoor om SpongeBob een petje te geven, zodat we daar ook het gat konden maken waar diegene die de surprise krijgt de cadeautjes uit kon grabbelen. De pet is de werkpet van SpongeBob, die hij altijd op heeft als hij in de Krokante Krab werkt.

Het petje maak je door met wit papier een koker te maken. Deze maak je aan de bovenkant dicht. Aan de onderkant van de koker maak je een kleine strook zwart papier.
Vervolgens maak je de klep van blauw papier en deze bevestig je aan de koker.
Teken een anker op blauw papier (of haal er een over van een kant en klaar plaatje op Google) en knip deze uit. Plak hem op de pet van SpongeBob.

Snij aan de bovenkant van je SpongeBob surprise een klepje dat open en dicht kan. Hieraan bevestig je de pet van SpongeBob.

Sinterklaas SpongeBob surprise knutselen uitleg

En dan is je Sinterklaas SpongeBob Surprise klaar! Je kunt deze SpongeBob surprise in een middag klaar hebben (houd rekening met zo’n 3 uurtjes ongeveer)

Bewaar deze SpongeBob Sinterklaas Surprise op Pinterest zodat je hem later gemakkelijk terug kunt vinden.

Wil je een leuke Sinterklaas SpongeBob surprise maken en zoek je inspiratie? Lees deze stap voor stap Spongebob Surprise voor Sinterklaas blog

Bekijk ook: Dagboek van een Muts surprise – stap voor stap

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.