- Vijf onmisbare items voor de herfst - 25 september 2024
- Zonnige tip: zorg altijd voor een extra zonnebril! - 18 september 2024
- Op welke beer van ‘Wat Babyberen Leren’ lijk jij? - 16 september 2024
In deze review testen we het spel Woordbluf van Denksport.
Hoe werkt Woordbluf
Het spel Woordbluf heeft drie verschillende manieren van spelen. Ik zal ze hieronder een voor een apart gaan beschrijven.
Beginnersniveau (de leerzame variant voor spelers tussen 8 en 12 jaar oud)
Zoals de naam al doet vermoeden is dit de makkelijkste variant van het spel. We leggen alle letterkaarten geschud op een stapel. Dan nemen 2 letterkaarten van de stapel af. Met deze letters moet je een woord proberen te maken. Je mag dus zelf letters toevoegen, zoals de twee “omgedraaide” letters van de letterkaarten er maar inzitten. Het is belangrijk om zoveel mogelijk punten te scoren dus wil je natuurlijk een zo lang mogelijk woord. Hoe meer letters hoe meer punten.
Hierna draaien we nog een letterkaart extra om. Nu moeten we een woord maken met alle drie de letters.
Wanneer een speler geen woord meer weet, stopt deze met het spel.
De speler met de meeste punten wint.
Basis variant
Bij deze manier van spelen gebruik je ook de spelerskaarten. De spelerskaarten bestaan uit:
Raise: de speler geeft met deze kaart aan direct een woord te weten en denkt meteen een woord te kunnen maken als er een letter bijkomt. Done: speler geeft aan een woord te weten maar durft het niet aan om nog een letterkaart om te draaien. Quit: De speler stapt zonder punten uit de ronde.
Elke speler krijgt 3 spelerskaarten, Done, Raise en Quit. We draaien de bovenste vier letters om, en we proberen hiermee een woord te maken. Er mogen ook andere letters gebruikt worden, zolang de letters die omgedraaid liggen maar in het woord zitten. Hierna kiezen we onze spelerskaart, maar we mogen van elkaar niet weten welke kaart we spelen. Als we allemaal een kaart hebben gepakt draaien we een voor een onze kaart om. We mogen deze kaart niet meer wisselen.
Het spel eindigt als alle letterkaarten op zijn. Dan telt iedereen zijn punten bij elkaar op. Degene met de meeste punten wint.
Expert
De expert variant is voor echte taalfanaten. Dit wordt eigenlijk hetzelfde gespeeld als de basisvariant, maar nu voegen we er een thema dobbelsteen aan toe. We mogen daardoor alleen woorden in een bepaald thema maken. De dobbelsteen bepaalt dit thema. De dobbelsteen bevat de volgende thema’s: Het moet een plaatsnaam zijn, het moet flora of fauna zijn, het moet sport of gaming zijn, het moet een tastbaar object zijn, het moet muziek of theater zijn en het moet eten of een hobby zijn.
Wat vinden wij van Woordbluf
Het spel is even doorkrijgen hoe je het exact speelt. Wij begonnen te spelen met de basisvariant maar ik merkte dat daar hier al snel de concentratie bij weg was. Had ik verwacht dat onze oudste dit spel helemaal geweldig zou vinden, vindt hij het juist niet zo heel erg geweldig. Onze jongste daarentegen die smult van de basisvariant van dit spel. Soms breiden we de basisvariant uit met de themadobbelsteen om het wat lastiger te maken.
Zelf heb ik het spel ook nog gespeeld met enkele vriendinnen. Het is een aardig spel om een keer te spelen, maar zeker geen favoriet. Daarvoor vinden wij het wat te eentonig spelen.
Dit spel leent zich er wel enorm voor om in te zetten bij de taalontwikkeling en het oefenen van taal. Hier hebben we het daardoor ook al meerder keren gebruikt bij het oefenen van de spelling. Je kunt met het spel allerlei kanten op en zelf makkelijk variaties bedenken.
Go or No Go
Een voorzichtige GO. Je moet ervan houden om het leuk te vinden. Nu is dat natuurlijk met alles zo. Maar bij dit spel moet wel echt je drive bij taal / woorden maken liggen.
Woordbluf facts
- Leeftijd: 8+
- Aantal spelers: 2 – 6 spelers
- Speelduur: ongeveer 30 minuten
- Adviesprijs: € 14,99 en hier te koop
Lees ook: Woordwizard
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
1 Comment
{ Review } | Woordwizard - Toveren met woorden - Go or No Go
3 februari 2021 at 10:18[…] Lees ook: Woordbluf […]