- Europa-Park presenteert: Voltron Nevera - 23 juli 2024
- Ben ik gierig, zuinig of gewoon een man? - 21 januari 2022
- Winter-BBQ: ultiem genieten in de bittere winterkou! - 27 oktober 2021
Iedere huizenbezitter heeft er de afgelopen jaren ongetwijfeld wel eens aan gedacht: “Is dit het moment om mijn huis te verkopen?” De hypotheekrente is extreem laag, de vraag naar woningen extreem hoog en het lijkt er niet op dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen. Misschien is dit inderdaad hét moment om een mooie financiële stap te maken. Maar hoe pak je dat in deze tijd aan?
Gesprek met de hypotheekadviseur
De eerste stap bij het kopen en verkopen van een huis is vaak een gesprek met een hypotheekadviseur. Maar ja; in corona-tijd is zelfs dát al ingewikkeld. En daarna begint het eigenlijk pas. Veel mensen zien er dan ook maar vanaf: het gaat tenslotte niet om een pak melk! En hoewel dat absoluut waar is, is het echt wel goed te doen om in deze tijd je woning te verkopen en te profiteren van de huidige huizenmarkt.
Heb ik eigenlijk wel een hypotheekadviseur nodig?
Het korte antwoord: nee. Als je wil kun je ook zelf je hypotheek samenstellen en regelen bij een bank naar keuze. Maar ik kan het van harte afraden, om verschillende redenen. Allereerst: het gaat dus niet om pak melk! Een hypotheek is een financiële verplichting van enkele tonnen, waar je zo ongeveer de rest van je leven aan vast zit. En als je een gezin hebt is die verantwoordelijkheid nog een stuk groter. Mijn advies: vraag om advies! Dat doe ik zelf ook, terwijl ik bijna tien jaar voor een hypotheekbedrijf heb gewerkt.
Is een hypotheekadviseur niet ‘partijdig’?
Tja, dat is maar net hoe je het bekijkt. Een hypotheekadviseur van een bank geeft in principe net zulk goed advies als een onafhankelijke hypotheekadviseur. In principe. Hij zal je echt wel een gedegen advies geven, maar uiteraard wil hij ook graag dat je bij ‘zijn’ bank blijft (of komt) en adviseert vanuit de producten en mogelijkheden van zijn werkgever. Dat is natuurlijk ook logisch, maar niet altijd de beste keus voor jouw situatie of wensen.
Onafhankelijk hypotheekadvies: bestaat dat wel?
Vroegâh had je geen onafhankelijke hypotheekadviseur: je ging gewoon naar de bank om met iemand te praten en je volgde zijn advies op. Eenvoudig en gemakkelijk! Maar ja: ook een beetje schimmig en behoorlijk bevooroordeeld natuurlijk. Toen mensen dat in de gaten begonnen te krijgen, liepen de banken dan ook een flink imago-deuk op. Het vertrouwen in banken daalde rap tot onder het vriespunt.
Tussenpersoon
Al gauw ontstond er een nieuw fenomeen: de tussenpersoon. Die ging voor jou hypotheken vergelijken en bracht een advies uit. Vaak had zo’n tussenpersoon een deal met bepaalde hypotheekverstrekkers, waarbij ze extra geld konden verdienen door hun producten te adviseren. Maar ja, naarmate de tussenpersonen als paddenstoelen uit de grond schoten, werd de kans ook steeds groter dat die ‘deals’ aan het licht zouden komen. Toen dat gebeurde was het helemáál hommeles! Wie kon je nu nog vertrouwen?!
Eindelijk onafhankelijk!
Toen werd er ingegrepen door de overheid: er werd een heel pakket strenge regels opgesteld voor de hypotheekadviseur, waardoor werd gewaarborgd dat hij ook écht onafhankelijk van een hypotheekverstrekker kon werken. Daardoor werd advies in eerste instantie weliswaar duurder, maar wel stukken beter en daardoor op de lange termijn vaak goedkoper.
Het beeld dat mensen hadden van een hypotheekadviseur veranderde: dure kantoren en bankgebouwen waren passé. En dus kwam er ruimte voor de online hypotheekadviseur! Vroegâh werd daar nog heel argwanend naar gekeken, maar sinds de banken en tussenpersonen niet meer zo’n betrouwbaar imago hadden, stond de markt steeds meer open voor deze nieuwe vorm van financiële dienstverlening.
Ingeburgerd
Inmiddels is het de normaalste zaak van de wereld om online hypotheekadvies te vragen. De hypotheekadviseurs die je helpen zijn allemaal bevoegd, hebben al hun diploma’s op zak en doen in niets onder voor de ‘ouderwetse’ hypotheekadviseur van de bank. Behalve dat hij dus echt onafhankelijk is. En door geen grote kantoren en dure bedrijfspanden te hoeven inrichten, hebben ze veel minder kosten. En dat kan dus weer gunstig zijn voor jouw rekening!
Waar moet een online hypotheekadviseur aan voldoen?
Ik snap dat het voor sommige mensen nog steeds een beetje spannend is om via internet een hypotheekadvies te krijgen of zelfs een hypotheek af te sluiten. Om helemaal zeker te zijn dat je met een professionele hypotheekadviseur te maken hebt, doe je het volgende:
- Op de website van de hypotheekadviseur moet het vergunningsnummer van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) vermeld staan. Geen vergunningsnummer? Gauw wegwezen!
- Het vergunningsnummer kun je snel en gemakkelijk controleren op de website van de AFM. Let wel op: de naam die bij de AFM bekend is, wijkt vaak af van de (handels-)naam van de website. Meestal staat de naam die op de vergunning staat, wel ergens vermeld bij het vergunningsnummer op de website.
- Check de reviews: de juiste papieren hebben betekent iets anders dan “super klantvriendelijk zijn”. Lees dus de ervaringen van anderen, zodat je weet waar je voor betaalt. En waarvoor dus niet!
Als je deze controle hebt gedaan, zit je eigenlijk al goed: het bedrijf is er verantwoordelijk voor dat iedere hypotheekadviseur over de juiste papieren beschikt om jou een goed advies te kunnen geven. Het enige wat je dan nog moet afwegen: wil je dat de hypotheekadviseur alles van A tot Z voor je regelt, of wil je alleen advies? Je kunt na een vrijblijvend gesprek alsnog besluiten wat je wil!
Je kunt er na dat gesprek dus alsnog voor kiezen om het verder zelf te regelen en zo een paar honderd euro uit te sparen. Persoonlijk vind ik het raadzaam om de hypotheekadviseur dan ook maar meteen álles te laten regelen. Dan heb jij meer tijd om je bezig te houden met alle leuke dingen die er bij het kopen en verkopen van je huis komen kijken.
Prima voor elkaar!
Een online hypotheekadviseur is dus feitelijk nét zo betrouwbaar en net zo goed gecertificeerd als een ‘ouderwetse’ hypotheekadviseur van de bank. En zeg nu zelf: in deze corona-tijd is het toch wel handig dat je online je zaken goed kunt regelen!
(afbeelding online hypotheekadvies via Shutterstock)
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
1 Comment
Hypotheek oversluiten: een goed idee? - Go or No Go
2 februari 2021 at 14:52[…] Online hypotheekadviseur: werkt dat? – 27 december 2020 […]