Wat is het onderwijs toch anders dan toen ik zelf op de basisschool zat. Zo zijn er nu gelukslessen. Klonk erg zweverig, wat een verschil met vroeger…
Ik weet nog dat de directeur van mijn basisschool rond 1990 persoonlijk de klassen langs ging om te vertellen dat er computers in school waren. Per klas mochten er 3 kinderen op de nieuwe computers. En wat een geluk had ik, want ik was één van de gelukkigen! Toen ik achter het grote bakbeest plaatsnam, met het felblauwe scherm en de witte letters, voelde ik me zo trots. Wel 7 x keer typte ik mijn eigen naam op het scherm. Van de spanning ging ik even snel naar de wc. Toen ik terugkwam had mijn klasgenoot er ‘is gek’ achter getypt. Wat verdrietig was ik, want hoe kreeg ik dit nou weg. Mijn hele droommoment in duigen.
Overkill?
Nu hebben ze standaard een tablet of laptop om oefeningen op te doen. Ook is er een digibord met touchscreen en wordt er op karaoke-achtige manier meegezongen met hippe liedjes om Engels te leren. Zijn het niet wat veel scherm-prikkels? De bekende neuroloog, Erik Scherder, vertelde zich zorgen te maken over de balans tussen ‘aan’ en niet ‘aan’ staan van kinderen. Lekker buitenspelen is minstens zo belangrijk als geprikkeld worden van alles wat je ziet en hoort.
Gelukslessen
Zo hebben ze bij mijn jongste dochter (9) dus gelukslessen op school. Daar leer je dingen over jezelf, wat jouw acties doen met anderen en hoe je daar dan weer mee om kunt gaan. Ik merk dat ze aan tafel hele zinnige dingen zegt, zoals “Ik begrijp dat je boos bent. Dat had ik niet mogen doen. Maar als je dan harder tegen mij gaat praten, voel ik mij nog verdrietiger’. Wow…dat is gelijk weer een spiegeltje voor mij als moeder.
Leuk boek: ‘Superkrachten in je hoofd’
Omdat ik het heel belangrijk vind, dat mijn kind gelukkig is en zich goed kan uiten, wilde ik daar wat meer mee. En zo kwam ik op het boek “Superkrachten in je hoofd”. Deze schrijver, Wouter de Jong heeft voor volwassenen ‘Mind-gym’ geschreven en nu dus ook een kindervariant. Zelf een Dylan Haegens editie! Geweldig, zeker een aanrader! Ze leert om te gaan met focus, durven dromen, omgaan met emoties, ‘nee’ zeggen en boosheid loslaten. Alle dingen waarvan ik als ouder nu wil, dat ík dit als kind al had geleerd. Met mooie opdrachten gaan we samen dit boek door. Er zijn allerlei hele heldere en simpele challenges te doen met je kind. En het is dan de bedoeling dat jouw kind ook een week lang iets volhoudt en ervaart hoe dat is. Dit is soms best lastig, maar wel waardevol om er goed over na te kunnen denken. Voor mij dus ook heel leerzaam en het levert mooie momenten op samen.
Het was moeilijk om het boek neer te leggen. En ik zou ook eens Mind-gym van deze ex-soapie aanraden!
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments